Najdi forum

Pozdravljeni,

sem star 20 let, živim v študentskem domu kjer imam cimra, ki je 2 leti starejši od mene. S cimrom se dobro razumeva, skupaj hodiva v fitnes, na koncerte, žurke, že pred nekaj časa pa sva prestopila ”mejo prijateljstva”. Sam sem tako spoznal da sem biseksualec, on pa kljub vsemu trdi, da je hetero. Kljub temu, da si je to poletje našel punco in več časa preživi z njo, skoraj vsakič ko spi v študentskem domu iniciira seks z mano. Čeprav z njim zelo uživam imam glede celotne situacije mešane občutke, saj dobim očutek, da izigrava tako mene kot njegovo punco. Večkrat sem že razmišljal, če bi stvari kar se tiče seksa ustavil jaz, vendar me skrbi, da bom potem izgubil tudi dobrega prijatelja. Hkrati pa bi ohladitev najinega odnosa pomenila tudi precej neprijetno nadaljno sobivanje. Ima kdo kakšen nasvet kaj narediti v tej situaciji?

Pozdravljeni,

najprej res pohvala, da ste si upali tako iskreno opisati svojo situacijo, ker je že to znak, da dobro poznate svoje občutke in da veste, da jim je pomembno slediti.

Razumljivo je, da imate mešane občutke, saj gre hkrati za bližino s prijateljem in za občutek, da nekaj ni povsem prav zaradi njegovih skrivnosti do punce. Ključno vprašanje tukaj pa je: kako ob vsem skupaj vi doživljate sebe? Ali imate občutek, da ob teh srečanjih spoštujete svoje vrednote in meje ali pa jih zaradi njega prestopate? In ali je vredno prestopati meje za nekoga, ki ne zmore biti iskren niti do sebe?

Samospoštovanje pomeni, da se znamo ustaviti, ko nekaj za nas ni več v redu, pa četudi nas vleče k osebi, ki nam veliko pomeni. Če pri seksu z njim čutite, da v resnici ne stojite v celoti za svojo odločitvijo, ker vam ostaja grenak priokus ali občutek, da nekdo drugega izigrava, potem je to znak, da se morate postaviti zase. Ko rečete »ne« nečemu, kar vas rani, v resnici rečete »da« sebi.

Če mu odkrito poveste, da ga imate radi kot prijatelja, da cenite vajino družbo, ampak da želite ostati zvesti sebi in svojemu občutku za to, kar je pošteno, bo to močna gesta samospoštovanja. In če je vajino prijateljstvo pristno, bo to razumel. Če pa se zaradi tega odmakne, potem je to odgovor, ki vas dolgoročno varuje, saj si zaslužite odnose, v katerih vas drugi vidijo in spoštujejo v celoti.

Srečno,
mag. zakonskih in družinskih študij, Eva Erpič
http://www.onaonodnosi.si
http://www.evaerpic.si

E-motion, Eva Erpič s.p. I psihoterapija in svetovanje I 041/410-843

New Report

Close