Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija cilest tabletke

cilest tabletke

pozdravljeni,

prvič odkar jemljem Cilest tabletke ( 3 leta ) se mi je zgodilo, da sem pozabila vzeti tabletko. Torej; torek sem spustila, to sem ugotovila, ko sem vzela tabletko v sredo. Lotila sem se študija navodil in zmeda je tu.

Do konca zavojčka imam še tri tabletke; če natančno sledim navodilom
1. pozabljeno tabletko zavržem in vzamem tisto, ki je na vrsti, torej sredino
3. naslednjih 7 dni uporabljam dodatno zaščito
4. pojem vse tablete iz zavojčka in nadaljujem z novim zavojčkom brez pavze
5. ko končam ta zavojček sledi pavza, če ne dobim krvavitve, se posvetujem z zdravnikom

…. do tu mi je jasno…. potem pa v navodilih sledi stavek

” v vmesnem času uporabljajte drugo vrsto kontracepcije….”

V katerem vmesnem času? Med celim zavojčkom? Če naprej berem navodila, opozarjajo, da moraš v primeru npr. bruhanja ali driske, ki traja več kot 12 ur, uporabiti 7 dnevno dodatno zaščito, takoj po dogodku. Če pa pozabim vzeti tableto, moram upoštevati 7 dnevno dodatno zaščito in še….v vmesnem času dodatno kontracepcijo.

Ali jaz ne razumem ali pa so navodila malo nejasna.

Torej: kako naj ravnam po pozabljeni tableti ( natančno 24 ur, ) , ko so mi do konca zavojčka ostale še tri tablete, pozabljeno pa sem zavrgla?

Hvala za pojasnila

Blanka

Ravnate po navodilih: uporabljate do konca tablice in v pavzi ( skupno 1 teden ) dodatno kondom ali pa brez pavze nadaljujete tabletke do konca naslednje tablice in v primeru izostanka menstruacije preverite možnost nosečnosti. srečno!

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

hvala za odgovor, vendar pa mi, žal, še vedno ni čisto jasno.
Pravitem naj upoštevam navodila; ta nikjer ne navajajo, da se v pavzi uporablja kondom, kot ste vi napisali, pravzaprav navodila izrecno pravijo, da se nadaljuje z naslednjo tablico brez pavze

Ko nadaljujem z novim zavojčkom brez pavze, takšna so navodlia proizvajalca ob pozabljeni tabletki, ko je od časa, ko bi morala biti uporabljena poteklo več kot 12 ur in če je do konca zavojčka manj kot 7 tablet, koliko časa in kdaj moram uporabljati dodatno zaščito?

hvala

Možnosti sta dve, navedeni v navodilih, ki ste jih že prebrali:
1) porabite tabletko takoj, ko opazite zamudo in ob običajnem času še redno tablteko- če je zamuda predolga, vzamete samo redno tabletko . V tem primeru še en teden dodatno uporabljate kondom, naredite običajno pavzo in nato kot vedno nadaljujete s tabletkami.
2) vzamete tabletko takoj, ko opazite zamudo in nadaljujete z redno tabletko ob običajnem času ali pri preveliki zamudi spustite pozabljeno tabletko in nadaljujete z rednimi do konca. En teden po zamujeni tabletko dodatno uporabljate kondom.Tukaj lahko pavzo spustite in takoj preidete na naslednjo tablico, ki jo porabite do konca.

V svojemo dgovoru sem govorila o skupno 7 dneh kondoma in ne o celotni pavzi. Upam, da je zdaj razlaga navodil jasna.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Če tabletkam poteče rok trajanja, ni nič hudega. Mogoče se pojavi manjša slabost, vendar delujejo enako kot bi mogle.
Lep pozdrav, Dr. Kos, med.

Kako lahko zagotovite, da ko poteče rok trajanja, bo z zdravilom vse vredu? Ker tega ne morete, in ker roki trajanja niso kar tako nekaj, se jih je po mojem prepričanju in tudi po navodilih proizvajalcev, treba kar držati. Konec koncev je proizvajalec moral ugotoviti, preden je dal zdravilo na trg ,koliko časa še lahko zagotovi neoporečno delovanje. Zdravila s pretečenim rokom trajanja so nevaren odpadek, in jih je tako treba tudi zavreči, zbirajo jih lekarne in nato poskrbijo za pravilno uničenje.

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Lep pozdrav,

Imam eno vprasanje. Ginekolog mi je pred 3 meseci predpisal kontrcepcijo Yaz.
Ker mi niso odgovarjale, mi jih je manjal s tabletkami Cilest.
Sedaj imam se 1 belo tabletko iz zavojcka Yaz (nimam se menstruacije).
Moram prvo tabletko Cilest vzeti prvi dan menstruacije, ali ko menstruacija izgine?

Ze vnaprej se zahvaljujem za odgovor

Pozdravljena!

Z jemanjem Cilest lahko že kar začnete če želite, lahko pa zaužijte še to eno tabletko Yaz in nato pričnete s Cilest, ne glede na to, ali boste imeli krvavitev ali ne.

Matjaž

Lep pozdrav

Imam eno vprašanje. Pred tremi meseci mi je ginekolog predpisal tabletke Yaz. Ker mi niso odgovarjale, sem prejšnji teden obiskala ginekologa in ta mi je tabletke Yaz menjal s tabletkami Cilest. Včeraj sem pojedla zadnjo belo tabletko iz ovoja Yaz(danes sem dobila menstruacijo).

Zanima me, kdaj moram sedaj vzeti prvo tabletko Cilest?
Že vnaprej se zahvaljujem za vaš odgovor.

S Cilest preprosto nadaljujete – 1. tabletko vzamete na isti dan, kot bi vzeli 1. tabletko Yaz.

Matjaž

New Report

Close