Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Cigare in kopb

Cigare in kopb

Pozdravljeni

Že večkrat ste zapisali, da so cigarete in kajenje glavni vzrok za nastanek kopb. Slišala sem, da naj bi bile cigare močnejše od cigaret, prav tako tudi tiste vrste cigaret, ki si jih človek zvije sam, naj bi bile močnejše od “tradicionalnih” . Če sedaj malce pomislim, naj bi z “jakostjo snovi “premosorazmerno naraščala tudi možnost za nastanek kopb, ali se morda motim?
Vprašanje je bolj teoretične narave, vendar bi pa vseeno želela odgovor.
Hvala

Spoštovana,

delno imate prav. Nedvomno obstaja določena povezanost med količino pokajenega tobaka in nastankom ali hudostjo KOPB.
Vendar so posredi še drugi dejavniki. Predvsem posameznikova odzivnost za cigaretni dim. Saj za KOPB ne zbolijo vsi kadilci. Morda polovica izmed njih. nekateri zelo hitro, relativno mladi, drugi šele v pozni starosti. Zares opazna variabilnost v odzivanju na cigaretni dim.
Cigaretni dim mora priti v pljuča, da povzroči KOPB. Kadilci cigar ali pip pa dima načeloma ne inhalirajo.Zato seveda redkeje zbolijo za KOPB.
Kar seveda ne sme biti poziv, da kadilci cigaret preklopijo na cigare ali pipo. Tobačni dim, ki je v cigarah ali pipah je celo občutno gostejši in seveda hudo škodi, saj se škodljive snovi (ki jih je na stotine) iz tobačnega dima “pridobljenega” iz cigar ali pipe enako kopičijo v ustih, požiralnku in želodcu ter od tam preidejo v celotno telo. In ob ustrezni genetski zasnovi sprožijo srčni ali možganski infarkt, raka na grlu, požiralniku, želodcu…itd. Pa vsa to nedvomno že vse veste.
Verjetno tudi to, da je pozitivna povezava (korelacija) – bistvo vašega vprašanja- med količino pokajenih cigaret in tveganem za raka pa zares čvrsta.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

New Report

Close