Najdi forum

Churg Strauss

Kaj pomeni ta sindrom po domace, kaj se dogaja v pljucih?
Kaksni so znaki bolezni?
Kateri so vzroki?

Hvala lepa v naprej!
Straus

Za sindrom Churg-Straussove je značilna zvišana vrednost
eozinofilcev v krvi, astma, vnetje žilja, obnosnih votlin.
Prizadetost pljuč se največkrat kaže z astmo, eozinofilne
pljučnice so redke.

Katarina Osolnik

Jaz imam alergije na cvetni prah in drugo že od otroštva, astmo pa od pubertete. Cela vrsta simptomov se spreminja tako, da imam nekaj časa samo srbenje oči in nahod, kasneje samo astmo in izpuščaje. Eden od simptomov je tudi občasno vnetje sinusov in ne samo nosu. Vedno sem imela povišane vrednosti eozinofilcev in na to sem dobila pojasnilo svojih zdravnikov, da je to normalno v stanju akutnih alergij. Zato mi je vaša definicija sindroma C. S. nerazumljiva. Torej imam jaz ta sindrom, pa mi nihče ni do zdaj tega povedal? Ali lahko, prosim, opišete še simptome v zvezi z vnetjem žilja in razložite, pri kakšnih pacientih pride do tega sindroma? Ali je to ena od številnih novejših avtoimunih bolezni?

Spoštovana,

glede na postavljeno diagnozo sklepam, da vas je pregledal
pulmolog. Predlagam, da se obrnete nanj/nanjo. Astma je
eden od kriterijev za postavitev te diagnoze, astma pa ima
običajno/pogosto težji potek.

s spoštovanjem

dr.Sabina Škrgat Kristan

ga. N. je spraševala:

***
Spoštovani! Zanima me čimveč o bolezni, ki se imenuje churg straussov sindrom. Hematolog in revmatolog sumita na to bolezen.
Stara sm 48 let.
Že nekaj mesecev imam v krvi prisotno levkopenijo. V enem izvidu je tudi zapisano: “V prejšnjih izvidih se pojavlja opis, da ima gospa eozinofilijo v DKS, vendar kot je razvidno, eozinofilci v absolutni vrednosti niso povišani.(0,3) “

Počutim se razmeroma dobro, razen večkratne utrujenosti in zelo pogostih infekcij zgornjih dihal. Potrjena je tudi nealergijska astma, test pANCA je pozitiven. Sicer nimam težav z dihanjem, kljub temu pa sem dobila zdravilo Flixotide; zelo slabe rezultate pa imam na spirometriji. Že vrsto let imam luskavico, ki jo po potrebi bolj ali manj uspešno blažim z mazili kot so: Diprosone, Elocom, Belosalic za lasišče. Na nogah imam precej temnih lis, jaz mislim, da so to ostanki luskavični lezij. Ali je to lahko povezano, oziroma ali so to purpure, ki jih iščejo pri diagnosticiranju Chrug Straussovega sindroma? Poleg tega imam občasno blažje bolečine v različnih sklepih. Prav tako imam močno zadebeljena zadnja sklepa na obeh mezincih na roki.
Revmatolog je pred leti ugotovil artrozo in pravi, da ni povezana z luskavico. Občasno me sklepa tudi bolita. Jemljem eutirox za ščitnico in sicer 100 mikrogramov na dan.

Zanima me, kako so omenjene težave povezane s sumom na Churg Straussov sindrom. Prav tako me zanima, kako poteka zdravljenje. Ali je možno bolezen povsem pozdraviti ali lahko le upočasnimo potek bolezni in lajšamo težave? Kakšna je najhujša možna prognoza, oziroma kakšne težave lahko pričakujem? Prosim, če mi lahko posredujete kakšen spletni naslov ali literaturo, da bi se lahko o bolezni bolj poučila in prilagodila način življenja. (Prehrana, telesna aktivnost) Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Za odgovor smo poprosili zdravnike v bolnišnici Golnik in posredovali so nam odgovor:

***
Spoštovani,

Sindrom Churg-Straussove, pri katerem ima bolnik klinične znake astme, eozinofilijo v krvi in bronhoalveolarnem izpirku, lahko tudi občasne infiltrate v pljučih je redka, vendar resna bolezen. Zaradi možnosti vnetja najmanjših žil – kapilar, obstaja možnost krvavitve v pljučih, če se bolezen ne prepozna in ne zdravi pravočasno.
Glede na vaše podatke vam ta diagnoza še vedno ni potrjena in vas zato tudi še ne zdravijo kot je za to bolezen potrebno.
V sklopu sy Churg-Straussove so možne tudi prizadetosti perifernega živčevja, kože in zelo pogosto tudi kronično vnetje sinusov. V zdravljenju so učinkoviti glukokortikoidi.

Menim, da je za vas najpomembnejše, da vaši zdravniki-specialisti, ki vas obravnavajo diagnozo potrdijo ali jo ovržejo. Od tega bo odvisno tudi dodatno ukrepanje in napotki za vaše zdravljenje.

Katarina Osolnik

http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close