Lep pozdrav, leta 2007 sem imel diagnosticirano chronovo bolezen bil sem na Japljevi tam ste me zdravili vi dr. Nataša Smrekar, če ste seveda tukaj na forumu to vi, če pa niste se opravičujem. Predpisali ste mi tablete Pentasa in to veliko količino. No stvar je v temu, da jaz teh tablet nisem kaj dolgo jedel. Uzel sem jih morda 1/5. Razlog zato je, ker se mi je spremenila barva urina, seveda bi moral do zdravnice da bi mi predpisala druga zdravila, kar pa nisem storil ker sem zabit. Na prehrano nisem pazil. Na pregled na polikliniko tudi nisem prišel za kar mi je še danes žal. Počutil sem se uredu in sem predvideval da sem zdrav. Nisem niti vedel kaj to je chronova bolezen, pred kratkim mi pa osebna zdravnica pove da je to kronično vnetje in da jo bom imel celo življenje. Tako da prej nisem kaj dosti dal na zdravje, sedaj sem pa zelo resen glede tega. Zdaj mi je osebna zdravnica dala napotnico za ponovno kolonoskopijo. Zdej me pa zanima koga naj uprasam glede te “bolezni” kako se prehranjevati…. Hočem tudi zaceti s fitnesom in sploh nevem ali lahko ali ne….usak pove drugače.
Vnaprej hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani,
naj vam odgovorim jaz, čeprav sprašujete kolegico dr. Natašo Smrekar. Imam bolnike s Cronovo boleznijo in s tem nekaj izkušenj. Svetujem vam, da si preberete na spletu več o KVČB, se morda včlanite v društvo KVČB in seveda opravite svetovane preiskave. Živite čim bolj normalno. Malo je prepovedi, več je priporočil, ki se jih splača upoštevati. Posebne diete ni, so pa posebna zdravila, ki jih je potrebno redno jemati. Kot sem napisala, več na straneh KVČB(=kronična vnetna črevesna bolezen).
Lep pozdrav, Marija Š. Gašperšič