Najdi forum

chron – ulcerozni kolitis

Lep pozdrav,

opazila sem že, da ste pisali o tej bolezni, vendar me zanima kaj bolj konkretnega na moj problem.

Imam 13 letno hči, ki je pred letom in pol zbolela za Colitis chronica, MB Crohn suspecta. Ima predpisano terapijo (2 x tedensko Salofalk klizmo, 3 x 2,5 Pentaso, Vitamine Sanatogen) in kolitično dieto. Pred kakima dvema mesecema, pa so ji prekomerno začeli izpadati lase. Dobiva vitamine B6 3 x 1tabletko in Alpicort Fza mazanje lasišča. Vendar se ji stanje po tej terapiji še ni izboljšalo in lasje še vedno zelo izpadajo.
Zanima me, kaj priporočate in predvsem, zakaj je do tega izpadanja prišlo, skrbi me, ker ima deklica sedaj resne težave sama s seboj glede izpadanja las. Pri njeni diagnozi je psihično stanje zelo pomembno in se ji glede na njeno stanje bolezeni takoj lahko poslabša, saj je tudi po naravi zelo občutljiva in nežna.
V času poteka bolezni in krvavitev je dobivala tudi Medrol in Entocort.
Prosim Vas za mnenje in nasvet, kaj storiti.

Lepa hvala in prijazen pozdrav!

Teja

Spoštovana Teja,
žal ste v zmoti, saj o ulceroznem kolitisu s psihiatričnega zornega kota še ni bilo nič napisanega.Bolezen sodi v prvi vrsti v delovno področje internista-gastroenterologa, vendar literatura (Beeson in Mc. Dermot) omenja nekatere psihološke dejavnike,ki pri bolezni sodelujejo.Govori o prirojeni oz.v najzgodnejšem obdobju pridobljeni občutljivosti, , pri kateri se zbruh bolezni pojavi ob izgubi pomembne osebe, odnosa ugodnosti in ob razočaranju.Tudi v odrasli dobi so take osebe nesamostojne, manj zrele,preobčutljive za kritiko in težko sprejemajo odgovornost in vzdrževanje potrebnih medosebnih odnosov.Najbolj značilna je poBeesonu in Mc. Dermotu razlika med bolnikovim zunanjim videzom in njegovim notranjim doživljanjem.Plahost,ponižnost in pasivnost pogosto prekrivajo dušeno sovražnost, agresivnost in mržnjo.To teorijo mnogi kritično zavračajo.Ob rednem internističnrm vodenju deklice priporočam še obisk pri psihiatru za adolescente zaradi vzpostavljanja ugodnejše družinske klime, utirjanje konstruktivnega načina mišljenja in razvijanja pozitivne življenjske naravnanosti

New Report

Close