Najdi forum

Cholex

Pozdravljeni

Že dva meseca uživam 2 kapsuli Cholexa in holesterol imam sedaj normalne vrednosti. Zadnje čase pa opažam, da imam precej mehko blato, ni sicer driska, ni pa kot običajno. Lansko zimo sem imela pregled blata na kri – vse ok., kolonoskopijo pa pred 3 leti – nobenih polipov ali karkoli drugega. Sprašujem vas ali je mogoče, da mi Cholex povzroča mehko blato oz. kaj svetujete.
hvala

Spoštovani!

Kar opisujete je lahko povezano z jemanjem tablet Cholex. V študijah, kjer so spremljali pojav potencialnih neželenih učinkov v primeru jemanja različnih pripravkov, ki vsebujejo seve rdečih kvasovk riža poročajo o opažanju povečane incidence oziroma pojavnosti vrtoglavice, omotice, zmanjšanje apetita, slabosti, nelagodja v želodcu, trebušne bolečine, napihnjenost, prebavne motnje in drisko.

Zmehčanje blata bi bilo v tem primeru torej lahko posledica jemanja tablet Cholex.

V primeru, da se bodo vaše težave stopnjevale, prenehajte z jemanjem omenjenega prehranskega dopolnila. Ne glede na morebitno stopnjevanje vaših težav, pa vam svetujem, da po treh mesecih jemanja omenjenega dodatka naredite pavzo in ga vsaj za nekaj časa prenehate jemati.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za odgovor, včeraj sem prekinila z jemanjem, Cholexa. Sedaj pa sprašujem za moža, ki ima Rosuvastatin Actavis 5 mg. Ali bi bilo bolje, da uživa Cholex kot navedeni statin. Je manj škode za organizem?

Spoštovani!

Nikakor ne. Gospod naj jemlje statin, ki mu ga je predpisal zdravnik. Učinkovitost in varnost dolgotrajne uporabe omenjenih prehranskih dopolnil ni bila preizkušena, zato le-ta nikakor ne morejo biti alternativa statinom predpisanim na recept.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

Glede na vaš prejšnji odgovor, sprašujem še sledeče.
Koliko časa naj bi bila pavza po 2-3 mesečnem jemanju Cholexa?
Blato se mi je nekako uredilo – verjetno je bilo res posledica Cholexa. Kljub temu bi po pavzi, ki jo priporočate, jemala po 1 kapsulo – namesto 2, da ne bi bilo težav. Holesterol bi rada obdržala na normalni ravni. Se vam zdi to pametno?

hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Lahko. Svetujem 1-2 mesečno pavzo. V kolikor se bodo težave ob ponovnem pričetku jemanja zopet pojavile in bodo moteče, svetujem prenehanje jemanja.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana
Objava čaka odobritev

New Report

Close