Danes sem v DM videla embalažo Chitosana in zraven še embalažo Nutrivita.
Seveda sem za vsako prebrala kaj piše odzadaj, na hrbtni strani. Za Nutrivit je pisalo, da je to kombinacija chitosana in L-karnitina, ki še hitreje pomaga pri absorbciji maščob itd…..
Sedaj me zanima: kaj priporočate, kaj je bolje da vzamem??
Nutrivit se mi zdi da je za približno 400 SIT dražji, cena je 2799…..
Kaj vi menite, kaj bi bilo bolj učinkovito?
Hvala za odgovore in LP
Zala
Gre za dve različni zadevi, ki različno učinkujeta…
Chitosan (kokr vem gre za izvleček nekih alg – natančno se nisem nikoli poglabljal) – deluje tako, da nase veže maščobo iz hrane (ko jo poješ in je v prebavnem traktu). Na ta način se nek % zaužite maščobe ne absorbira temveč se veže na chitosan in izloči s fekalijami.
Uporaben je torej – če pridno paziš na prehrano in potem pride trenutek ko bi se rada pregrešila z mastnim obrokom.
L-karnitin pa sodeluje pri prenosu maščobnih kislin preko notranje mitohondrijske membrane v mitohondrijski matriks, kjer poteka beta oksidacija maščobnih kislin.
Podomače povedano – prenaša maščobne kisline v mitohondrij, kjer se ponucajo in nastane energija.
Uporaben je pred aerobno aktivnostjo, tako, da se LAHKO porablja več maščobnih kislin za energijo…
Osebno ne vidim smisla, da bi obe reči jemal hkrati – glede na različno delovanje in jemanje ob različni priložnosti/času.
Se strinjam z gostekomv vsem, razen v tem, da je chitosan izvleček alg ;)) Gre za zdrobljene skelete morskih lupinarjev, iz katerih nato v določenem postopku pridobijo čisti kitosan. V svoji osnovi spada med vlakna (poleg celuloze in škroba najpogostejše na svetu).
Zala, sicer pa ob tvojih Tiramisujih ne potrebuješ ne enega ne drugega ;)) Btw. nekaj tem navzdol (naslov je Ga. Vida….) si lahko prebereš, kako se kitosan dozira in koliko maščobe veže. POtem pa sama preceni, če se ti splača… (no, vsekakor bo ga dobro vzeti pred naslednjim srečanjem ;))
LP, Staša
L-Carnitine supplementation combined with aerobic training does not promote weight loss in moderately obese women.
Villani RG, Gannon J, Self M, Rich PA.
Department of Human Biology and Movement Science, Royal Melbourne Institute of Technology, Melbourne, Victoria, 3083, Australia.
L-Carnitine (L-C) transports fatty acids into mitochondria for oxidation and is marketed as a weight loss supplement. In a double-blind investigation to test the weight loss efficacy of L-C, 36 moderately overweight premenopausal women were pair matched on Body Mass Index (BMI) and randomly assigned to two groups (N = 18). For 8 weeks the L-C group ingested 2 g twice daily of L-C, while the placebo (P) group ingested the same amount of lactose. All subjects walked for 30 min (60-70% maximum heart rate) 4 days/week. Body composition, resting energy expenditure (REE) and substrate utilization were estimated before and after treatment. For the subjects who completed the study (15 P, 13 L-C), no significant changes in mean total body mass (TBM), fat mass FM, and resting lipid utilization occurred over time, nor were there any significant differences between groups for any variable. Conversely REE increased significantly for all subjects, but no between group differences existed. Five of the L-C group experienced nausea or diarrhea and consequently did not complete the study. Eight weeks of L-C ingestion and walking did not significantly alter the TBM or FM of overweight women, thereby casting doubt on the efficacy of L-C supplementation for weight loss.
Publication Types:
Clinical Trial
Randomized Controlled Trial
PMID: 10861338 [PubMed – indexed for MEDLINE]
Se strinjam. O smislu kombinacije chitosana in l-karnitina sem se sprasevala ze takrat, ko mi je prodajalka prvic ponudila to namesto chitosana.
Sicer pa po mojih izkusnjah chitosan deluje, l-karnitin pa me tako napne, da me mine misel nanj, ko samo pogledam skatlico :D… Chitosan pa pogosto uturim komu, ki tozi nad zaprtostjo. Masten obrok in chitosan, pa bo 😉
Torej, Vrhovnik, če sem te prav razumela te L-karnitin zelo napihne – trebuh mislim….jaz imam z napihnjenim trebuhom resne težave že od začetka julija tega leta,…ne vem kaj naj storim.
Staša, tu sploh ne gre za moje tiramisuje ;), razlog je v tem, da sem od lani do letos pridobila na maščobi. Lani sem se ogromno ukvarjala s športom, lahko bi rekla 7 dni v tednu vsak dan vsaj!!! 2 uri intenzivnega treninga (karate), ob vikendih kakšno urico manj. zelo sem bila diciplinirana, tudi med počitnicami – kolebnica (vsaj pol ure intenzivno vask dan),tek, kolo,ogromno trebušnjakov in počepov zgodaj zjutraj in vedno pred spanjem…..tako da je lilo z mene! Imela sem že dobro vidna zgornja dva kvadratka trebušnih mišic, na kar sem bila sama zelo ponosna.
Zdaj pa jih je prekrila maščoba.
Letos pa sem se polenila in tako dobila “špeh” okoli trebuha in malo okoli nog. Ne vem zakaj, ampak zdaj se enostavno ne znam več tako disciplinirati kot sem se prej. ZAAAAKKKAAAAJJJ????
Res sem bila previ šport – fanatik! Doma so mi prigovarjali: “slow down – vsaj malo”, ker j ebilo res noro. Živela sem za šport.
tudi ne gre za izgubo teže, kot je napisal gostek, rada bi se le znebila maščobe okoli trebuha. torej, rada bi nekaj, kar bi povečalo porabo energije na račun maščob(predvsem) med treningom.
Seveda tudi pri meni obstajajo day off, tako da za tiste bi tudi rabla kakšen chitosan – ali nutrivit….?? npr ko grem na pizzo ali ko pečem sladice za brata ob koncu vikenda – pa tk poskusim zraven, se ne morem upret.
Rada bi torej spremenila ta špehec okoli trebuha spet v tiste moje stare dobre, prave trebušne mišice! seveda bom pazila na prehrano in se spet začela aktivno ukvarjati s športom. res, da ne tolko kot prej, ker mi šola n edopušča, ampak se bom trudila za najmanj eno uro intenzivno na dan – obljubim.
Kaj naj torej vzamem, glede na tke načrte? ALi pa morda priporočate kaj drugega? Prosim za kakršen koli nasvet!
Hvala in LP
Zala
Zala,
saj vem, da nima veze s tiramisuji :)) Jaz mislim, da bi bilo dovolj, če malo gledaš na to, kar ješ ter predvsem šport, kot si si že sama obljubila :)) Jaz osebno jemljem kitosan, pa še to le, kadar vem, da bom pojedla kaj zelo mastnega (recimo, če grem na pizzo).
Poskusi najprej s prehrano in športom in prepričana sem, da bo dovolj. Vsi dodatki, ki v resnici delujejo (pa še to ob bolj ali manj optimalni prehrani in treningu), so lahko zdravju škodljivi in ti jih ne priporočam.
LP, Staša
Ne vem, kaj naj ti recem, Zala. Poskusi z l-karnitinom, pa bos videla.
Ampak fora je v tem, da je nesmiselno jemati chitosan in karnitin skupaj – Stasa ti je razlozila: chitosan je za ob mastni hrani, l-kartinin pa naj spremlja aerobni trening.
Chitosan je pri meni pri cheat-dayih kar precej uporaben. Pri cheat-dayih namrec skrbim za to, da me pregrehe slucajno ne bi zaprle, zato popijem nekaj vec donata, pojem kako tableto yucce (neke indijanske koreninice, ki naj bi ugodno vplivale na crevesno floro) in chitosana ipd.