champix – alergija?
Pozdravljeni!
Danes je moj 12. dan jemanja Champixa. Kaditi sem nehala včeraj. Champix me sicer prvih 10 dni ni odvračal od kajenja – ob klasičnih priložnostih sem si ga še vedno prižgala, sem pa kmalu opazila, da lahko dlje in mirneje zdržim, tudi če ne kadim. Razen polurne slabosti po tableti torej Champixu vse pohvale.
Do včeraj, ko sem se zbudila s popolnoma rdečo kožo po obrazu, ki je tudi rahlo otekel. Danes je skoraj še huje: videti sem, kot bi celo noč jokala. Obraz me srbi in peče – občutek je skratka neznosen.
Domnevam, da je to Champixov stranski učinek. Naj ga neham jemati? Bojim se, da bom tako sesuta spet posegla po cigaretu! 🙁
Hvala za odgovor,
Pikica
Spoštovana!
Takoj prenehajte z jemanjem. Pri vsakem zdravilu so seveda možne alergije. Žal se je to zgodilo, kot izgleda, Vam. Poskusite pa vseeno vztrajati brez cigarete in če bo kriza prehuda, uporabite nikotinski žvečilni gumi ali obliž, ko si zaželite prižgati cigareto, pa pojdite na sprehod, v trgovino, na tek ali karkoli podobnega. Ne ostanite v okolju, kjer ste ponavadi prižgali cigareto. Vztrajajte, ker sem prepričan, da to zmorete!
Gospod Čakš, hvala za odgovor.
Ker se stanje kljub prenehanju jemanja ni izboljšalo, sem stopila do zdravnice, kjer se jim je najprej zdelo čudno, da bi imela reakcijo samo po obrazu. Kasneje je dermatologinja posumila, da gre za nek zunanji dejavnik (mogoče moja dnevna krema v kombinaciji s soncem, ki sem mu bila izpostavljena prek vikenda).
Za Champix mi je rekla, naj zanekrat ne tvegam, me pa zanima, če vi mislite, da bi ga, ko bo to mimo spet lahko začela jemati – in kako? Znova?
Spostovana!
Opravicujem se vam za pozen odgovor. Menim, da sta vasi zdravnici pravilno reagirali in da je verjetno slo za tako imenovano kontaktno alergijo na nek zunanji dejavnik. Glede na to, da je bilo omejeno na samo del telesa (obraz). Kljub temu moramo biti previdni. Ce mislite, da brez Champixa ne bo slo, lahko ponovno poskusite z nizkimi dozami, tako kot ste ze na zacetku. Ob kakrsnem koli sumu na ponovitev alergije, takoj zopet prenehajte in sporocite to na internetno stran, ki jo ima Pfizer v zvezi s tem preparatom, sporocite pa prosim tudi meni na ta forum.
V vsakem primeru pa vztrajajte pri nekajenju! Preprican sem, da ste tega sposobni!
Spoštovana!
Jaz nisem tako gotov, da je alergija pri ppikica res posledica preparata. Ker se je izpuščaj pojavil samo na enem delu telesa (obraz), to bolj govori za “kontaktni dermatitis” – torej nekaj, kar je povezano z lokalnim kontaktom kože in se tako pridružujem mnenju dermatologinje.