Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Cevka – splint v ledvicah

Cevka – splint v ledvicah

Pozdravljeni!
Včeraj, 23.05.11, so mi v ledvica vstavili splint JJ. Nič mi niso povedali kako dolgo bo notri, samo to, da bom dobila datum za odstranitev in nič o tem, kako bo potem po odstranitvi. Ali je potem stanje izboljšano, ali se bolečine spet začnejo ponavljati? Zaenkrat čutim neko čudno “bolečino” (oziroma čutium, da nekaj je tam), ki ni močna. Danes zjutraj so me začele boleti ledvice. Neprijeten občutek imam tudi, ko grem na vodo in to tik preden se mehur izprazni. Voda je videti malce obarvana s krvjo. Koliko časa je voda lahko taka. Zanima me še, ali imajo spolni odnosi in uporaba tamponov med menstruacijo lahko kak vpliv na vstavljeno cevko?
Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Načeloma je pomembno, da sami skrbite za to, da bo DJ odstranjen ali zamenjan v 3 mesecih ali prej (če pa ste noseči, potem bi praviloma morali biti menjave pogostejše, na 6 tednov). Le izjemoma s posebnim razlogom bi se odločili pustiti DJ dalj kot 3 mesece (oz. 6 tednov pri nosečnici). Problem je namreč, da se lahko na cevki napravijo usedline – inkrustracije, ki cevko ne samo zamašijo, ampak tudi močno otežijo njeno odstranitev.

Glede spolnih odnosov ali tampona ne vidim ovir, je pa res, da je ob sami cevki povečano tveganje za uroinfekte (tujek v organizmu), spolni odnosi ali tamponi pa so lahko (ali pa ne, kakor ste dovzetni), dodaten rizični dejavnik.

DJ so vam vstavili z nekim razlogom. Pred tem ste se pogovorili s tistim, ki vam je to vstavil, kakšen je plan – zakaj vam je vstavil, kdaj bo vzel ven in kaj bo (morda) potem. Vsega tega sam ne vem in vam zato ne morem odgovoriti. Navadno vstavimo cevko, če ima oseba hude količne bolečine zaradi kamna, ki se zatakne v sečevodu in ga zamaši. V takem primeru cevka reši nenadne napade bolečine, hkrati pa razširi sečevod. Kamen se lahko na primer drobi med tem, ko je cevka vstavljena. Lahko pa cevka samo razširi sečevod pred ureteroskopijo (posegom v narkozi), s katero potem lažje odstranimo kamen. Ali pa vstavimo cevko za teden dni po ureteroskopiji, da preprečimo zaplete zaradi edema po posegu. Ali pa nosečnici vstavimo cevko, da prebrodimo čas do poroda in se za nadalnje posege odločimo po porodu. Pa še veliko je razlogov… V vsakem od njih ima cevka drug namen in je v sklopu drugega načrta zdravljenja…

Urin bo lahko krvav ves čas, dokler bo tujek (cevka) prisotna. Ni pa nujno. Če cevke ne boste prenašali, boste pač šli nazaj in prosili, da jo odstranijo. Pri tem vam bodo povedali prednosti in slabosti – tako se boste odločili.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

V začetku aprila so mi vstavili DJ splint v desni sečevod. Sprva me je vse tiščalo navzdol sedaj pa skorajda ne vem da ga imam. Ne opažam niti krvavega urina. Sploh si nebi več dala te cevke ven ker se bojim da se mi bodo bolečine ponovno pojavile. Že kakšno leto dni so se mi pojavljale bolečine v desni ledvici, pojedla sem cel kup protibolečinskih tablet da mi je vsaj malo omililo stanje. Bila sem na obširnih preiskavah, kjer je UZ pokazal zastoj v desni ledvici, nato so mi postavili diagnozo PU stenoza, v srednjem delu do nivoja SI sklepa pa razširjen sečevod. Dinamična scintigrafija je pokazala delovanje ledvic leva 53% desna 47% kar ni tako slabo. Pri RETROGRADNI PIELOURETEROGRAFIJI pa se mi je po aplikaciji kontrasta po katetru napolnil sečevod do nivoja L3(nad tem nivojem absolutna zapora), kateter pa je bil vstavljen do nivoja L5. Bolečine so bile včasih tako grozne. Bolelo me je po en dan včasih 2-3 dni ali pa tudi zapored 7 dni (te so bile manj intenzivne). Nikoli pa nisem imela vročine in mrzlice. Vedno sem pila in pijem veliko tekočine.
V aprilu so mi pri ureteroskopiji , kjer niso našli kakšne posebne zožitve sečevoda vstavili DJ splint. Postavili so mi diagnozo HIDRONEPHROSIS DEX. Sedaj je bolje.
Ker so mi govorili ali opažam če mi gre kakšen kamen med uriniranjem sem se odločila, da si doma kontroliram vodo v kozarec. Nikoli nisem opazila nikakšnega kamna ampak opazila sem, ko sem imela bolečine in tudi drugače, ko bolečin ni bilo, da mi v vodi plavajo nekakšne nitke – kot kakšne luske in se nato počasi vsedejo na dno, voda je bila bolj kalna polna takšnih stvari. Največja stvar oz. največja sluz (bele barve), ki sem jo izločila iz mehurja je bila velika 3 cm in široka kakšne 3mm (takrat me je grozno bolelo).

Sedaj ko imam vstavljeno cevko nimam nikakršnih bolečin, ko si gledam kakšen imam urin je to spet prisotno polno nekakšnih nitk in lusk. Zanima me ali je to sploh vredu oz normalno, kot da bi se nekaj skozi čistilo ali pa je kaj narobe? Ko so mi v laboratoriju gledali urin ni bilo nič, kakor tudi na ZZV, kjer so mi dali urin na gojišče za bakterije ni pokazalo ničesar.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani!
Dj je vsekakor smiselno in potrebno menjati na 3 mesece, sicer obstaja tveganje, da se na sami cevki napravi kamen, ki lahko nato ovira ali celo prepreči odstranitev/ menjavo cevke. Če vam cevka dobro dene, je mogoče, da je problem že rešen. Mogoče je tudi, da se med vstavitvijo cevke ovira (kamenček) potisne v ledvico. Preiskava, ki edina z gotovostjo pove, ali gre za kamenček v ledvici ali ne, je CT brez kontrasta.
DJ je tujek. Ves čas, dokler je v organizmu, je prisotno (vsaj subklinično – torej ne navzven vidno) vnetje. Menim, da so lehko tudi posledice tega, kar opažate v urinu.
Dobro je, da vam DJ pomaga in vas je rešil težav. Upati je, da bo tako tudi po odstranitvi. Vsekakor pa ne bi bilo dobro te cevke “pozabiti” v organizmu.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Zahvaljujem se vam za že podan odgovor.

Opisala sem vam , kaj vse so mi naredili in zanimalo me je ali je normalno, da mi v urinu plava polno nitk in nekakšnih lusk. Te stvari sem imela v vodi ko nisem imela napadov, med napadi in sedaj ko imam to cevko.

Ali je to normalno ali pa je znak da se z ledvicami ali mehurjem nekaj dogaja???

Nikoli nisem izločila nikakršnega kamna, bila sem na CT-ju in tudi tam ni nič pokazalo, tudi med ureteroskopijo ni bil viden nikakršen kamen, kakor tudi ko sem bila hospitalizirana in prejemala Omnic ter urinirala v posodo ni bilo kamna.

Ali odstranitev dj splint cevke poteka hitro in ali to zelo boli? Vstavljena mi je bila pod narkozo.

Najlepša hvala za odgovor

Spoštovani!

Odstranitev DJ je sicer neprijetna, še posebej, če ne veste, kako neprijetna je vstavitev, če se opravi brez narkoze. Sicer pa je odstranitev v 99% primerov zelo hitra in enostavna, bistveno manj boleča kot vstavitev. Takšna pač, kot je cistoskopija – ne moremo reči, da je prijetna, vendar se da prenesti in tudi vsi to prenesejo.
Nekoliko dalj traja, če se poskusi cevka zamenjati – torej stara ven in nova not.

Vsebina urina se da oceniti pod mikroskopom in s kemijsko analizo. Šele na podlagi analize urina je mogoče reči, kaj so spremembe, ki jih opazujete v urinu. Zato pa je ta preiskava. Ko vemo, kaj je v urinu, pa lahko govorimo o tem, od kod je to in ali je pomembno ali ne.

Če CT kamna ni našel, potem 99.9% kamen ni vaš problem.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Prosim vas da mi razložite naslednje.

Stara sem 37 let in že nekaj časa imam težave z desno ledvico, ponavljajoče se bolečine…
Sprva sem imela diagnozo PU STENOZA, nato HIDRONEPHROSIS DEX, sedaj pa sem dobila diagnozo STENOSIS PU LAT DEX.
Zaradi nejasnih izvidov oz. raznih preiskav ( scintigrafija je pokazala delovanje ledvice 40% in manjši zastoj) so mi nato vstavili poskusno DJ SPLINT moje težave so nato izginile, cevko sem imela vstavljeno 2 meseca nato so mi jo odstranili in bolečine so se ponovno pojavile pri pregledu je UZ pokazal zastoj v desni ledvici , sedaj jo imam ponovno vstavljeno in čakam na op. poseg. Nikoli nisem imela vročine in me ni tresla mrzlica.Kako dolgo je ta cevka lahko sploh vstavljena???
Naredili mi bodo pieloplastiko. Če mi lahko opišete kako se to opravi oz. ali pri spojitvi sečevoda potem pustijo še kakšno cevko in jo nato odstranijo, čez nekaj časa, ter kakšna je uspešnost tega op. posega??? Ali se to opravlja laparoskopsko ali naredijo rez oz. je to stvar dogovora z zdravnikom??? Kako dolgo se okreva po laparoskopski operaciji in op. z rezom ter zanima me hospitalizacija za oba posega???

Želela bi povedati še nekaj da vstavljanje DJ splinta sploh ni takšen bav bab kot se to predstavlja ta cevka je mene rešila bolečin, katere so mi načele normalno življenje. Sprva ko so mi jo vstavili mi je kakšen teden bilo neprijetno nato pa sem jo in jo čutim samo ob kakšnih divjih gibih, delam vse, zelo veliko pijem, le en majhen problem pa je ta, da dobiš hitro vnetje in si ponovno na antibiotikih.

Hvala za odgovor R.

Spoštovani!

Hidronefroza pomeni razširjen ledvični meh (pielon). Vzrok je lahko v zožitvi sečevoda (ureterja) na mestu, kjer ta izhaja iz ledvičnega meha (pieloureteralna stenoza = PU stenoza = stenosis PU, lat dex = na desni).

Operacija pomeni, da zožen del izrežemo in sečevod ponovno prišijemo na ledvični meh, ki ga pred tem po potrebi nekoliko zmanjšamo.

Okrevanje je načeloma hitro ne glede na to, kakšno vrsto operacije se napravi (odprto ali laparoskopsko). Način operiranja je izključno odvisen od tega, v kateri bolnišnici se boste operirali (v Mariboru imate možnost za obe vrsti, odprto ali laparoskopsko, če boste operirani v Slovenj Gradcu, boste laparoskopsko, če boste drugje, boste odprto). V vsakem primeru greste, če je vse v redu, v 2-4 dneh po operaciji domov, šive pa pobere osebni zdravnik. Dren se ponavadi odstrani 2 dan. Če pa dren vleče urin, potem pa seveda ne greste domov in lahko stvar traja tudi mesec dni v bolnišnici, ne glede na to, ali ste operirani laparoskopsko ali klasično. Navadno se vstavi notranja drenaže (DJ) – to je plastična cevka v sečevodu med ledvico in mehurjem in z njo greste domov in se odstrani kasneje, s cistoskopijo – nekateri te cevke ne prenašajo in jih zelo moti, drugi pa nimajo težav. Ta cevka se vstavi v vsakem primeru, najsi gre za odprto ali laparoskopsko operacijo. Če pa gre kaj narobe ali je situacija pri operaciji takšna, da je to potrebno, se lahko vstavi tudi poseben kateter iz sečevoda skozi ledvico na kožo – v tem primeru pa je seveda bolnišnično zdravljenje zelo dolgo (lahko tudi 2-3 mesece), vendar je to dandanes zelo redko.

Je pa res, da je prednost laparoskopke operacije PU stenoze bistveno manjši rezi kot pri odprti, kar je pri tej operaciji in pri mladi ženski lahko pomembno zaradi estetskega vidika.

Uspešnost te operacije ni 100%. V približno 10% pride do ponovne stenoze ali do drugih zapletov, ki zahtevajo ponovne posege ali tudi, v končni fazi, odstranitev ledvice. Mogoče je tudi, da se izkaže, da vzrok bolečnin sploh ni relativni zastoj v ledvici, ampak operacija uspe, bolečina pa so potem enake, kot so bile prej. Pri vas dejstvo, da vstavljen DJ reš bolečine, govori v prid operaciji.

Skratka – pričakovati je, da boste odšli domov z vstavljenim DJ prej kot v 7 dneh (7.dan po op se pobirajo šivi, običajno se to opravi že pri osebnem zdravniku), ne glede na to, kako boste operirani. Zaradi estetike pa za ta poseg (drugače kot npr. pri moških pri radikalni prostatektomiji) vsekakor velja razmisliti o operaciji v SG.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani,
ali je treba na to operacijo čakat in kako dolgo? Ker imam v levi ledvici tudi 1,5 cm in 0,5 cm velika kamna ali je možno, da mi jih odstranijo pri tej operaciji? lep pozdav.

Spoštovani!

Čakalne dobe na urološke posege so v Slo zelo različne – od leta dni ali več v LJ ali MB (lahko pa seveda bistveno manj, če je poseg nujen, če že imate DJ bodo gotovo pohiteli in vas poskusili “stisniti” prej preden bi bilo treba DJ menjati – to je načeloma 3 mesece – ampak konkretno morate vprašati tistega, ki vam je DJ nastavil), do dveh mesecev v MS.

Skoraj gotovo je, da bodo poskusili hkrati odstraniti tudi kamna, najverjetneje bo to lepo šlo, žal pa v medicini ni nič 100%. Če sta kamna v pielonu, ni problem – če pa sta kje “daleč not” je pa lahko kar problem…

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni.

 

Mene pa zanima kako poteka odstranitev katetra? Je to pod narkozo ali brez?

Pozdravljeni, 3 tedne imam vstavljen dj- stent, zaenkrat nimam nobenih težav, razen občasno malo krvi v urinu. Sedaj grem na dopust na morje. Ali so kakšne omejitve glede plavanja v morju in na splošno glede telesnih aktivnosti. Hvala in lep pozdrav.

New Report

Close