Najdi forum

čevapčiči – kalorije

Pozdravljeni!

Mene zanima, koliko kcal naj bi bilo v 100g čevapčičev. Na spletu sem našla en kup podatkov, ki pa ne dajejo niti približnega odgovora. Eni pravijo, da je porcija 470 kcal (5 kosov), eni pravijo da ima porcija 10 kosov okoli 500 kcal, na 24ur je pisala, da ima porcija okoli 900 kcal… koliko tehtajo te porcije pa nikjer ne piše (že velika razlika je, da eni štejejo, da je porcija 5 eni pa 10 čevapčičev).

Edini točen podatek mi je vrglo ven pri Pivki, ki ima piščančje čevapčiče po 167 kcal na 100g. Seveda pa to prav dosti ne pomaga, če so moji svinjski, goveji oz. mešani…

Danes sem pojedla 5 čevapčičev, ki so PRED peko na žaru tehtali 135g. Tako, da me zanima, koliko kcal na 100g naj bi imelo ..vsaj tisto surovo meso… sej potem se nekaj maščobe tudi odcedi na žaru, pa je hitro manj 🙂

Sama bi sicer uporabila, kar podatke za svinjsko meso, ki ima 291 kcal na 100g, ampak ne vem če bo držalo… ker bi to znašalo 393 kcal za 135g surovih čevapčičev (ampak en zrezek se zdi precej manj masten kot čevapčiči, sigurno tudi ni ista vrsta mesa) če uporabim druge podatke pa mislim, da bi mogli imet 135g kakih 450-500kcal, po nekem receptu sem gledala, da naj bi z uporabo pol govedine pol nemastne svinjine prišlo 125g samo 250 kcal.

Pri teh pripravljenih zadevah res ne moreš nikoli vedeti, sem se že sama spraševala enako sicer me bolj iz firbca zanima, ker ne štejem kalorij.
Sama bi upoštevala podatek za srednje pusto svinjsko meso /100 g/: 374 kcal (1570 kJ), 14,1 g beljakovin, 35 g maščobe; vir kalcija, železa, niacina in vitaminov B (vir: najdi.si/recepti/enciklopedija/svinjina ) Če je bil v čevapčičih res samo svinjina in, če nameljejo podobne kose kot mesar.
Če je bil mix z govedino je kalorij nekaj manj.

Osebno vso hrano z žara jem brez posebnih komplikacij, četudi hujšam ali vzdržujem, v kombinaciji z zelenjavo tega itak ne pojem veliko, ker se hitro nasitim.

sej jz načeloma jem čevapčiče ful poredko, ker tudi sicer raje jem hrenovke, perutničke, ampak zdej poleti so te roštiljade kr vsako nedeljo, ravno ko se striktno držim štetja kcal …in po večini so bile klobasice in čevapčiči vedno

sej me drugače ne moti, če izračuna nek približek kcal, če gre tu za 100 kcal gor dol ni problema…samo če gre za 200-300 pa je to že en cel vmesni obrok!!! Je pa res, da na žaru vsaj ni dodatnih maščob, pa še odcedi se dosti maščobe stran 🙂

S čevapi je takole…….. Tiste, ki jih v trgovini kupiš že narejene bi raje preskočila. Prav tako tisto mleto meso, ki ga naprej zmeljejo in ti ga potem samo stehtajo.
Razlogov je več:
1.) praviloma mleto meso vsebuje manj kvalitetne dele svinjine in govedine zato je lahko polno maščob, ki jih niti pred peko niti ne vidiš.
2.) v čevape ( pa tudi pleskavice, mesne štruce…) predelajo meso, ki za prodajo v kosu ni primerno – z dodatkom začimb in soli mu podaljšajo uporabnost.
3.) običajno take pripravljene zadeve vsebujejo veliko preveč soli.

Če pa greš k mesarju, pokažeš meso, ki ti ga potem prijazno predela v mleto meso ni problema. Seveda je potem tudi cena temu primerna. Doma ga pa potem spremeniš v njami čevape ali pleskavice. Saj veš malo olivnega olja, čebulica, česen, jajce, poper, malo soli – če dodaš še drobno riban sir so sočni, da se kar topijo v ustih. Diši pa tudi po celi ulici.

Pa še en droben nasvet. V kolikor se čevap ali pleskavica med peko zelo skrči roke proč od takega mesa. Polno je namreč maščob, ki se pri peki sicer stopijo, čevapi pa so potem kot, da bi žaganje jedel.

Ko smo že v sezoni piknikov – po jedi spijete kakšno pivo 🙂 ? Malo po natu pobrskajte, koliko kcal ima pivo………. Namig – 1/2 l svetlega piva ima dobrih 200 kcal – to je pa že cel vmesni obrok, kot je dejala Anna2.

Hvala bogu mi pivo FUL diši ampak mi je tudi FUL slabo, enako kot kava…to mi nikoli ni bilo jasno…
Gremo pa s puncami po telovadbi redno na pijačo in si privoščijo vse pivo… jz pa jabolčni z vodo (cca 50 kcal,vseeno boljse :))

New Report

Close