Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija cestnina, dopust, olajšava pri dohodnini

cestnina, dopust, olajšava pri dohodnini

Pozdravljeni,

sem prvič na tem forumu in sem že našla kar nekaj odgovorov, nasvetov, receptov, kajti tudi moj 5 letnik ima cel kup alergij na hrano, od glutena, jajc, kurjega mesa, lešnikov, arašidov, čokolade pa bi se še kakšna našla.

Zanima me če mi katera lahko razloži malo več glede olajšav, ki nam pripadajo in sicer:

– cestnine, kam greš in s katerimi papirji uveljavljaš,
– dodatni dnevi dopusta, rabiš eno potrdilo za delodajalca, da ti prizna dopust (3-5 dni)
– olajšava pri dohodnini
– ali je še kakšna

Od januarja lani sem imela odobren dodatek za nego otroka, sedaj sem oddala novo vlogo, vendar še nisem dobila odgovora.

če dobivaš dodatek za nego, ga predložiš delodajalcu in na podlagi tega dobiš dodatni dopust.
če imaš dodatek za nego, uveljavljaš pri dohodnini.
drugače na pregledih daš obrazec za potne stroške, ki ga dobiš pri otrokovi pediatrinji. lahko oddaš za več obiskov na ZZZS, ker za samo enega se ti ne splača, ker nekaj sama kriješ.
to je v grobem to, več najdeš na starni centra za socialno delo

Glede cestnine ne vem, si pa oproščen na podlagi odločbe o dodatku za nego prispevka za ceste ob registraciji in to takrat tudi uveljavljaš. Ne daj se odgnati, ker ti to pripada, le da vse firme, ki registrirajo avtomobile, tega ne vejo. Zavarovalnica Triglav nudi tudi 10% popust na obvezno avtomobilsko zavarovanje.

mogoče veš, kje to piše, da bom znala dokazat. hvala

Pozdravljena!

Na Googlu sem si vtipkala “oprostitev letnega povračila”, pa sem si stiskala navodila ter vlogo za izdajo odločbe, saj razmišljam, da bi tudi sama oddala vlogo na podlagi dodatka za nego. Kakšen pa je nadaljnji postopek mi ni znano!

Pozdravljene,

Zanima me pa, če lahko uveljavljaš za nazaj cca pol leta.

Imam še eno vprašanje kolegica, ki nima interneta je pred 1 mesecem kupila novi avto, ali je upravičena plačila davka?
Namreč tudi za njenega otroka dobiva dodatek za nego.

glede dopusta, ali mi potem takem kadrovnica sama določi število dni na osnovi odločbe za nego?

Lep dan ter hvala za odgovore.

ali mi na firmi na podlagi te odločbe sami določijo število dopusta

LP

Ali mi prosim lahko malo bolj razložiš ta postopek, ker jaz sem čisto nova v teh stareh.

hvala

LP

Za povračilo za nazaj ne vem, če je možno. Najboljše, da preveriš pri Direkciji za ceste, tja pokliči in se pozanimaj. Sicer pa ob registraciji vzameš s sabo odločbo, tam poveš, da boš uveljavljala oprostitev plačila cestnine in ti referent izpolni eno vlogo, ki jo podpišeš. Skupaj z odločbo se to pošlje na Dikrekcijo za ceste in v roku enega meseca dobiš domov odločbo, da si oproščen plačila prispevka za ceste. Če dobiš zavrnjeno, pač plačaš naknadno.
Piše pa o tem tukaj
http://www.soncek.org/Zakonodaja/Vodnik_po_pravicah_invalidov.htm#OlajsaveRS

New Report

Close