Najdi forum

Česnova tinktura – recept!

Ima kdo mogoče recept za tisto česnovo tinkturo – ko se česen zdrobi, namoči v alkohol in nato pije po kapljicah – jaz imam dva različna recepta in ne vem, kateri je pravi, niti ne vem natančnega postopka (kakšen mora biti alkohol?), predvsem kar se tiče kapljic – koliko kdaj?
Hvala in lp,
Maja

Bralec Nedeljskega Škofja Loka:
Česen, pripravljen po tem receptu, čisti organizem mašćob in otrdele žile, preprečuje infarkt, sklerozo, stenokardijo, angino pektoris, srčni krč, kap in nastajanje tumorjev. Odpravlja šumenje v glavi, izboljšuje vid,pomlajuje organizem, seveda pa ga je treba jemati v točno določenih okoliščinah. Bolni na j e t r i h ga ne smejo jemati.

Česen 350g je treba očistiti, zdrobiti z lesenim tolkačem in mu dodati 300g čistega alkohola (96 %). To naj stoji 8 dni, nato pa tekočino odcediti, ostanek dobro stisniti, po 2 dneh pa začeti z zdravljenjem. Česnove kapljice je treba jemati z mlekom sobne temperature in to vsak dan.

Prvi dan vzamemo zjutraj, opoldne in zvečer eno kapljico, drugi dan nadaljujemo tako, da vzamemo vsak dan 1 kapljico več pri vsakem obroku. Tako nadaljujemo še tretji, četrti in peti dan. Šest dan, ko smo zjitraj vzeli 16 kapljic, prićnemo jemati vsakokrat po 1 kapljico manj, torej opoldne 15, zvečer 14 itd., vse dotlej, da pridemo do 1 kapljice, to jedesetega dne opoldne. Zvečer pa vzamemo 25 kapljic in jih jemljemo vsak dan 3 krat toliko časa, da vse porabimo. Dobro je, če ponovimo ćez 5 let.

Recept iz zeliščarske knjige: 1/4 kg česnovih ćebulic olupimo in razrežemo na drobno. Denemo v 1 liter žganja in pustimo stati 14 dni na 3o st. na sonce ali v bližini štedilnika z voskom neprodušno zamašeno steklenico.Večkrat pretresemo, potem precedimo. Tinktura je uporabna 1 leto.

Česnov duh odpravimo oz. zmanjšamo s cvetom poprove mete, ki jo 10% prilijemo v česnovo tinkturo. Z dodatkom v a l i d o l a pa česnov duh swkoraj popolnoma odstranimo. Česnov duh tudi zadušite, če ga jeste skislim zeljem ali dodate petršiljeve liste.

Recept bralca Nedeljskega: Razrežemo 30 strokov česna in 3 cele limone (nešpricane) in zmiksamo. Prelijemo z litrom mrzle vode, pokrijemo in pustimo stati 24 ur, Precedimo skozi krpo in postavimo na štedilni, da se segreje do 70 st., ne sme zavreti. Nato napolnimo steklenico in zapremo. Jemljemo 3 krat dnevno pred jedjo po 1 žlico. Že po nekaj dneh se prebava izboljša in okrepi ves organizem.

Mr.ph. Kromar: Vendar s česnom ne gre pretiravati. Velike količine česna lahko tudi škodujejo, ker povzročijo vnetje črevesne in želodčne sluznice. Zan pa je tudi primer, ko so velike količine zaužitega česna povzrocile krvavitve drobnih žilic kapilar po vsem telesu. Glavic ćesna na dan (ne strok) pa ne bo škodila.
S česnom si lahko pomagamo tudi pri obrambi pred gripo, Kitajci dajejo pri bronhitisu,vnetju sapnic velike količine česna. S česnom zaužito hlapno olje se izloča tudi prek dihal in tako rzkužuje, obenem pa pospešuje izkašljevanje sluzi.
Ugotovili so tudi, da je pri narodih, ki jedo veliko česna in čebule, manj raka.

Ne na mojo odgovornost! Silva

Najlepša hvala!
LP

Mene pa zanima ali je ta česnova tinktura enaka tisti ki se kupi recimo v Stični? Vem samo da tista tekočina ni gosta, zanima pa me ali je učinek enak?

Hvala.

A je normalno, da pri pripravi česnove tinkture, česen v alkoholu pomodri oz. pozeleni. Zgleda grozno.

POZOR!

PRI IZDELAVI ČESNOVIH KAPLJIC SE ČESNA NE SME DOTAKNITI NOBENA JEKLENA STVAR (NOŽ, POSODA ALI KARKOLI DRUGEGA) TAKO PRIPRAVLJEN ČESEN V ALKOHOLU POMODRI IN JE NEUPORABEN ZA NADALJNJO RABO!!!

L.P.

Na zalogi imam kar nekaj česnove tinkture.

V kolikor ste zainteresirani prosim sporočite na mail: [email protected]

Pozdravljeni.

Ali morda kdo ve, kako dolgo je takšna tinktura uporabna?

Zdravo, da ne prepisujem vsega, mi ga vedno delamo po tem receptu https://znam.si/recepti-in-hrana/napitki/cesnova-tinktura-za-odpornost/

Ko damo tole kuro čez ga zavržemo.

LP,a

Pozdravljeni,

Vprašanje je, kakšen je namen te tinkture – želimo od česna njegovo protimikrobno delovanje, spodbudo imunskemu sistemu ali njegovo delovanje na srčno – žilni istem.

Če uporabljamo česen protimikrobno, je najboljši svež. Velike količine česna lahko povzročijo slabost in draženje želodca, zato začnimo počasi. Kombinacija surovega česna z medom ali ogljikovimi hidrati je bolj prijazna želodcu, in naj bo česen zvesti spremljevalec naše prehrane (tako kuhan, kot svež – oba prinašata svoje koristi).

Za najboljši protimikrobni učinek, česnov strok zdrobimo in počakamo do 15 minut. Ko česen zdrobimo/«ranimo«, pride do encimske reakcije kjer encim alinaza spremeni alin v alicin, ki je odgovoren za aromo in delovanje surovega česna. In za to je potrebno nekaj časa (cca 10 min). Zato je česen za na solato najbolje narezati tik pred zdajci oziroma ko pripravljamo npr, česen v medu, počakamo 10-15 minut preden ga zalijemo z medom.

Za spodbujanje imunskega sistema oziroma pri prehladih in virozah je meni najbolj všeč česen v medu (narezan in po 10 minutah zalit z medom) – tak pripravek lahko uporabimo že po treh dneh, lahko pa česen pustimo notri, dokler ne porabimo. Uživamo po žličkah (med s česnom vred) – pri prehladih in virozah kar pogosto čez dan.

Je varianta tudi tinktura, čeprav je glavna raziskana komponenta alicin (česen pa je seveda mnogo več kot alicin) precej nestabilna učinkovina – pogosto se zato uporabljajo npr. kaspule, kjer je česen v olju. Je zelo hlapna, močna protimikrobna učinkovina – zato se recimo ov anginah, vnetju grla lahko uporablja tudi česnova para (narežemo, zdrobimo…čez deset minut prelijemo z vrelo vodo in inhaliramo). V laboratorijskih pogojih so pokazali, da česnova para uničuje tudi trdovratne mikroorganizme, kot so Streptokoki, Pseudomonas…

Bolj pogosto naletim na uporabo tinkture česna pri srčno -žilnih obolenjih oziroma za preprečevanje le-teh (ugoden vpliv na plake v žilah – aterosklerozo, zmanjševanje vrednosti maščob v krvi, uravnavanje krvega sladkorja…). Je pa tukaj zelo velika razlika med “klasično” tinkturo in “staranim česnom” – česen v alkoholu pustimo 1 leto in nato precedimo. Tak staran česen je pokazal veliko večjo učinkovitost.

Kot ste že ugotovili, so opisani različni postopki priprave česnove tinkture. Jaz dam v alkohol kar cele stroke, še neolupljene, nekateri stroke olupijo, nekateri celo narežejo. Kakšen je najboljši način, težko rečem – ker nisem našla kakšne raziskave, kjer bi raziskovali učinkovitost takšnih pripravkov (raziskujejo komercialno pripravljene ekstrakte staranega česna). Bolj važno se mi zdi, da res stoji vsaj 1 leto (tudi do 22 mesecev omenjajo). Jaz uporabim običajen % alkohola, to je med 40-50%. Tinkture so uporabne praktično neomejeno (vsaj par let).

So pa pokazali, da čeprav tak staran česen ne vsebuje alicina, kljub temu ugodno vpliva tudi na imunski sistem (ne bo pa imel direktnih protimikrobnih lastnosti).

Doziranje tinkture ni uveljavljeno in se nekako govori o “standardnem” doziranju za tinkture: 1 ml (to je 30 kapljic), 3 x na dan. Načeloma pa začnemo postopoma in povečujemo do želenega učinka (kar pa je včasih težko “meriti”). Jo je pa kar težko zaužiti (vsaj meni osebno je ful zanič).

Osebno jaz česnovo tinkturo (starano) dodajam v tinkturo za spodbujanje imunskega sistema – kot majhen del formule – ki pa jo uporabljam le ob začetkih prehladov, viroz (in ne kot neko “preventivo”) OMEJEN čas in pa kot sem omenila – česen v vsakdanjo prehrano – to se mi zdi najboljša varianta.

dr. Tina Mele
THEGREENWITCH.SI

 

Tista česnova tinktura je zelo blaga kot da bi pil vodo naredite si svojo domačo

New Report

Close