česen in gliste … izkušeni, na pomoč
Vem, da je hecno, če kot biologinja sprašujem take stvari, ampak sama nimam dovolj izkušenj, tu pa ste razni ljudje in razna mnenja in predvsem VELIIIIKO izkušenj.
Ok, stvar je taka.
Delam v vivariju, skrbim za živali. Seveda se veliko dotikam živali samih, pa tudi njihovih ostankov hrane ali iztrebkov (včasih pač ne gre drugače). Vedno si, preden grem, temeljito umijem roke (imamo antibakterijsko žajfo), pa tudi med pregledovanjem posameznih živali to prakticiram, da ne bi slučajno česa prenesla z ene živali na drugo.
Včasih se pa le zgodi, da se vmes popraskam po nosu ali da mi kaj pade v oko, pa si ga pomanem (sluznica!), enkrat celo, da sem se zadržala tako dolgo, da so se mi začela predavanja in sem roke zelo slabo umila, samo hitela sem, da ne zamudim.
No, in zdaj se je izkazalo, da ima naš Tinko (grška kornjača) gliste. Velike, grde gliste. In mene skrbi, čeprav vedno pazim na higieno, da se nisem mogoče kdaj prej (dokler še nisem vedela, da jih ima) dotikala npr. njegove posode z vodo, se ob tem malo polila (jajca glist so bila v vodi), potem pa roke samo obrisala in hitela dalje.
Kakorkoli, zanima me, ali česen deluje tudi preventivno. Slišala sem že, da česen pomaga proti glistam, ampak ne vem, na kakšen način. A jih to požene ven, ali deluje samo na odrasle živali ali tudi na jajca …
Zaenkrat nimam nobenih znakov okužbe z glistami, vseeno pa mi ni prijetno. Človek pač zavtomatizira stvari, postanejo ti nekaj umevnega. Ko tako dolgo in tako intenzivno delaš z živalmi se ti ne zdijo kot vreča bakterij, pa mogoče malo popustiš. Tudi ko se mi je degu polulal za vrat (na rami mi je sedel in naenkrat spustil) nisem komplicirala in razkuževala … Samo obrisala sem se. Saj, včasih daš roko kakšnemu človeku, pa je bolj umazan kot večina naših živali …
Mouse,
naj te nekaj vprašam.
A živalim ne daste ničesar, da bi jim odpravili gliste?
Glede tvoje težave pa žal ne vem, ali so te gliste prenosljive tudi na človeka.
Kaj če bi se obrnila na kakšnega veterinarja in vprašala svoje sodelavce, ki imajo z delom v vivariju večletne izkušnje (sklepam, da si po stažu mlada. Oprosti mi, če se motim.)
LP
Ena stvar je pozdraviti živalce s katerimi delaš, verjetno jim boš dala take tabletke, kot jih dajemo psom in jih kupimo v pasjih trgovinah ali pri veterinarjih.
Druga stvar je pozdraviti sebe s česnom. Jaz sem med zelo občutljivimi, ker prijemam živali in zemljo in se kdaj pa kdaj tudi okužim. Odkar pogosteje jem solato s česnom, pico s tržaško omako (recimo na 14 dni), česnovo juho… nimam nobeniih težav.
Nasvet: če si okužena, se najprej orng pozdravi (zdravnik ti bo dal nekajdnevno kuro), potem pa redno jej česnove jedi, ker si veliko v stiku z živalcami. Upam, da imaš rada česen.
Želvo je težko prepričati, da bi pojedla tableto, zato ji zdravilo raztopimo v vodi in z injekcijo vbrizgamo v gobček, da popije.
Sem šla za ziher k zdravniku … Nimam glist, imam pa eno hujšo obliko zoonoze. Sem vedla, da mi nekaj je!!
Hvala za vse nasvete.
mouse
Glede živali ne vem, za to so veterinarji.
Kar se pa tiče glist, česna in ljudi, pa tole: ko je bil moj sine še majhen 2-3 leta star, je dobil gliste po tistem, ko se je igral v vrtcu v peskovniku. Smo šli k zdravniku, dobili tableto (ali dve) in tisto “zdravljenje” se je vleklo ko kurja čreva… Čez nekaj tednov, ponovno gliste!! Nakar je mami (meni) dvignilo pokrov in sem se spomnila, da so meni dali česen – torej, če mene ni hudič pobral, je pobral pa gliste, bo tudi mojemu sinu pomagal. Kruh namazan z maslom, gor pa stisnjen česen za zajtrk, malico in še kakšen košček vmes. In gliste so odglistale….
42na!
Kako veš, da ima gliste? Želva je nemirna, ves čas se z repom drgne ob nekaj, če pa malo bolje pogledaš (svež) iztrebek, vidiš nekaj takega:
Zgornji dve sliki sta iztrebek, spodnji dve pa tisto, kar sem po temeljitem seciranju ven dobila.
petra,
ni potrebno pregledati iztrebke vseh živali, samo mojega 😉 Ker ne grejo vsi paraziti na vse živali. Ko ugotovijo, kaj zaeno zver imam, se precej skrči krog tistih, ki so me lahko okužili.
Simtomi: kaj jaz vem. Če imaš mišjo kugo najbrž niso isti, kot če imaš neke parazite. V mojem primeru so bili simptomi zelo podobni tistim pri glistah: črvičenje, slabost, nekaj premikajočega se v blatu.
Posledice: če se pozdraviš, nobene. Če se ne, te pač izčrpavajo do … Kaj jaz vem. Umreš najbrž ne.
Hujše: gliste so blažja oblika. Hujši = bolj trdovratni.
LadyL,
mislim, da bom vseeno jedla česen … Škodit ne more, pomaga pa (mogoče) lahko! :))
Saj sem že odgovorila v postu za petro:
V mojem primeru so bili simptomi zelo podobni tistim pri glistah: črvičenje, slabost, nekaj premikajočega se v blatu.
Drugače pa so lahko zelo različni!
Mimogrede, tudi ptičja gripa je ena oblika zoonoze.
Draga mouse.
Zoonoze, to so vse bolezni, ki preidejo z živali na človeka, to je njihova definicija. Tu gre za razne parazite (valjaste ali ploščate črve), bakterije…, ki povzročajo določena bolezenska stanja.
Pregledat MORAŠ dati iztrebke vseh živali še sploh, če z njimi rokujete. Dajte jih pregledat vsaj na parazite… Morda imajo kaj drugega, kar želva nima.
“Zoonoze, to so vse bolezni, ki preidejo z živali na človeka,”
ma, sej jst vem, da je to splošno. ampak preden mi postavijo diagnozo, KDO je v meni, lahko rečem samo, da sem se navlekla zoonoze, ne pa koga in kakšnega
profesorica že zbira iztrebke, da bodo šli v laboratorij 🙂 Najbolj težavno je, ker imamo več živali iste vrste, pa je treba zbrat iztrebke, ne samo od vsake vrste, ampak od vsake posamezne živali. Torej sedi ob gojišču in čaka na akeca :))
V časih, ko še ni bilo zdravil za odpravljanje glist (askarid) so dajali otrokom česen namočen v mleku. Dobro, učinkovito (vendar moteče za okolico) zdravilo.
V prodaji so tudi kapsule s česnom, ki so sicer namenjene za dopolnilo k dnevni prehrani in za krepitev organizma ljudem v srednjih letih, brez neprijetnega vonja. Imenujejo se “Kapsule s česnom Omega-3” od Medexa (niso za otroke). Mogoče bi te ustrezale?