Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Česa se je pametno izogibati

Česa se je pametno izogibati

Prevod članka z neta:

Česa se je pametno izogibati

Rada imam sezname, kaj je treba narediti. Imela sem jih prej, ko sem še hodila v službo in imam jih zdaj, ko je postelja postala moja pisarna. Edina razlika je, da sem prej imela prenosnik ali fin koledar, zdaj pa jih pišem kar na listke.
Pred tedni pa sem prišla do spoznanja, da bi bil zame koristen tudi seznam, čemu se je pametno izogibati. Tak, ki bi me opomnil na moje omejitve, ki jih pogosto pozabljam, zaradi zanikanja ali ker bi rada ugajala drugim. Pa potem vedno plačam ceno, fizično na počutju telesa in tudi za mojo psiho to ni dobro.
Zato je tukaj seznam, česa ne delat, za tiste, ki živijo iz dneva v dan s kronično bolečino ali boleznijo (ali obojim skupaj, kar je najbolj pogosto).

1. Ne reci »da« za aktivnosti, če telo pravi »ne«.
To sem prezrla tolikokrat, da ne štejem več. Zelo težko se je odreči aktivnosti, ob kateri se počutim bolj zdrav človek. Kadar to storim, izgleda podobno, kot otrok, ki vpije staršem, poglejte, lahko vozim kolo z eno roko.
Moja zadnja taka izkušnja se je začela čisto nedolžno leto dni nazaj, ko sta me dva prijatelja povabila k učenju ki gonga. Učila sem se gibov z imenitnimi imeni (veliki zmaj gre v morje,..). Potem je prišla figura »starodavno drevo požene korenine«. Najprej si predstavljaš, da si debelo drevo in poženeš korenine v tla. Na nesrečo, se to stori tako, da se postaviš na prste, nato obremeniš eno nogo in se na njej spustiš s kolenom do tal. Prve mesece sem uporabila obe nogi in se samo malo spustila proti tlem. Poslušala sem telo. Toda nekega dne se mi je zazdelo, da ne napredujem dovolj hitro, zato sem vajo naredila na eni nogi in čisto do tal. V kolenu je počilo in potem sem več mesecev šepala, bolečino v kolenu sem dodala v seznam dnevnih simptomov. Zakaj nisem poslušala telesa? Naveličala sem se svojih omejitev in se uprla, kot mali trmast otrok. Trda lekcija je bila, zato resno poslušajte telo, kadar reče »ne«.

2. Ne dajaj si neprijaznih vzdevkov in izogibaj se neprijazno govoriti o sebi.
Tu je anekdota iz moje knjige Kako biti bolan. Mary Orr je povedala tole zgodbo:
Bilo je sredi dneva, ko je imela ogromno dela in ji je zmanjkovalo časa. V nekem trenutku se je zaslišala, kako v avtu govori sama sebi v tonu, ki ga ni nikoli uporabila za druge. Ne spomnim se natančno besed, natančno pa se spomnim, kakšen vpliv so imele. V trenutku sem vedela, da podobno tudi jaz trdo govorim sama s sabo npr.:
“Kako neumno, da sem šla po tej cesti, ta je vedno polna prometa.”
“Kako sem pozabljiva, pozabila sem beležko.”
“Neroda neumna—spet si polila pijačo.”
Ta zgodba je bila zame prebujenje. Prijateljem ne rečem nikoli neroda ali trapa, sebi pa. Včasih le v mislih. Buda je rekel: “Če preiščeš cel svet, ne boš našel osebe, ki bi ti bila bolj dragocena kot si sam.” Vzela sem si te besede k srcu in začela ravnati s seboj kot z dragim prijateljem. Rezultat? Veliko boljše se počutim, ko nisem obremenjena z velikanskim bremenom samoobsojanja.
Dober test, ali si dovolj prijazna do sebe, je, da se vprašaš, ali bi tako mislila, govorila ali ukrepala tudi o svojih bližnjih v zagati. Če ne, tudi do sebe ni treba biti tako stroga. Ni enostavno, če te nekaj vedno boli. Nikoli ni dobrega razloga, da bi še sama sebi dodala kaj negativnosti.

3. Ne pojdi na neko zdravljenje ali terapijo samo zato, ker je nekdo rekel, da je njemu pomagalo.
Velja previdnost pri izbiri terapij in zavedati se je treba, da čudežne ni, ki bi kar čez noč zelo izboljšala zdravje. Vedno razišči, se pogovori z več ljudmi, ki jim zaupaš, ne pozabi na ceno. Ko je človek na psu, kar teče na kakšno novo terapijo in ponudbe je veliko. Če obstaja dobra terapija, ki pomaga mnogim, boš na različne načine in od več ljudi slišala in izvedela o tem.

4. Ne odlašaj do zadnje minute s pripravo za karkoli.
Če predolgo odlašaš in odlagaš opravke, sama ustvariš okoliščine, da te bo potem čas priganjal in s tem povabiš stres v goste. Vedno si vzemi dovolj časa in se počasi pripravi.

5. Ne ženi se, da bi imela stanovanje kot iz škatlice.
Ne počuti se slabo in ne kritiziraj se, če je stanovanje nepospravljeno. S tem bi bila neprijazna do sebe, to pa je že na seznamu, da se ne dela.

6. Ne počni ničesar tako dolgo, da od utrujenosti padeš dol.
Niti najljubših opravil in dejavnosti, to je za zdrave ljudi.

7. Ne nosi neudobne obleke.
Tvoje telo je dovolj zaposleno z prizadevanjem za zdravje. Ne oviraj ga pri tem. Ozka oblačila, tesne hlače, visoke pete ovirajo presnovo, pretok limfe in krvi, delovanje organov. Najdi lepa, a udobna oblačila in obutev. Obstajajo in se jih da najti.

8. Ne razmišljaj o nekdanjih veseljih iz življenja v mladih letih, ki jim zdaj nisi več kos.
Vse se spreminja, ni treba le žalostno razmišljati o dobrih starih časih, ko smo še osvajale neznane dežele, visoke gore in strme stene, gojile celo vrsto športov ali v eni uri naredile generalko v stanovanju. Gotovo obstaja dejavnost, ki te lahko razveseli tudi danes. Poišči kaj primernega npr. namakanje v topli vodi, gojenje zelišč na oknu, poležavanje na kavču ob dobri glasbi, druženje s prijatelji, priprava najljubše jedi… Ne počuti se krive, ker ne zmoreš več fizičnih naporov. Pazi, da dejavnosti zate niso naporne. Lahko tudi počivaš vmes.

________________________________________

Ja, tole je pa tole pod naslovom :

NE DELAJ TEGA -SPISEK ZA KRONIČNO BOLNE (11.9.2013)

ProHealth

Tukaj je seznam opravil, ki jih ne dalajte, če imate kronično bolečino ali bolezen (ali oboje, kot se običajno zgodi):

http://www.prohealth.com/me-cfs/library/showarticle.cfm?libid=18289

Breda

New Report

Close