Česa pes ne sme jesti?
Zivjo,
kosti (kuhane, pecen, surove) ti odsvetujem. Sicer naj bi cistile zobe in nevemkajsevse, ampak je dejstvo, da se zelo rade kam zapiknejo.
Drugace pa je tu super stran o tem cesa ne sme, pa se razlaga je zraven:
http://www.peteducation.com/category_summary.cfm?cls=2&cat=1939
pa se tu
http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1939&articleid=1030
Ce ti anglescina dela tezave, kar povej, ti prevedem.
Izpostavila bi se grozdje, rozine, kofein, alkohol, mleko, gobe, krompir, rabarbaro, surova jajca in surove ribe in kvas.
Od surovega jajca pa ne sme jesti surovega beljaka, mora samo rumenjak. Heheheee…mislim da tile forumi res delajo več škode, kot koristi. Po moje pes ne sme jesti surove svinjine, čeprav tudi kuhana ni ravno vir zdravja ! Pri kosteh je pa obratno : obstaja knjiga “Give Your Dog a Bone”, a v podalpski deželici akviziterjev z briketi , takimi in drugačnimi , take ideje ne dobijo trdne podlage! Predvsem pa pes ne sme jesti konzerv in briketov ! :))))
Slovenc Slovencu – akviziter .
Sama svojemu nisem nikoli dala surovega jajca, vedno samo kuhano.
Tule http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=2&cat=1939&articleid=1030
pravijo,da vsebuje surovo jajce encim avidin, ki zmanjsa absorpcijo biotina in to lahko privede do tezav s kozo in dlako. Surovo jajce lahko vsebuje tudi Salmonello
moja kuža zelo rada je rozine…moram reči,da nisem opazila,da bi ji škodovale.Enako ne mandelji…oreški nasploh…prav z vso ,pasjo,ihtavostjo pa poje jajce na kakršenkoli način in ne opažam težav.
V času grozdja ga je želela jesti in dala sem ji ga.Vse je odlično’prenesla’.
Mislim,da ljudje vidimo težave tam,kjer jih naši ljubljenčki ne.
Kot mladič pa je rada jedla surovo,kislo repo in zelje.
Lep pozdrav
Oh, Jelena, saj je sicer vse res, kar praviš, vendar realno in celovito gledano “zavajaš” s temi podatki, kajti procentualno neprimerno več psov pogine zaradi konzerv in briketov, kot zaradi surovih kosti! To , kar praviš je isto, kot če bi rekla, da človek ne sme jesti, ker se mu lahko kaj zatakne (ne bi človek verjel, koliko ljudi, celo znanih, se je zadavilo med jedjo – kaput Press!). Življenje je nevarno, izbiramo samo manj nevarne možnosti. Preprosto to ni odgovor na znano dejstvo, da večina pasjih briketov vsebuje zelo strupene (Jelena, pazi : smrtno strupene – na dolgi rok) ostanke od zakonsko obvezne (ZDA) denaturacije pasje hrane (da ne bi priplo do zlorabe v človečki prehrani), endotoksinov – ki jih vročina ne uniči , pesticidov, barbituratiov, antibiotikov, rastnih hormonov (farme press),. težkih kovin, konzervansov, barvil in ostale kemije …za edino nevarnost pasjo trakuljo so pa 1000 x bolj nevarne pasje bolhe, kot surovo meso! So pač bistvene razlike, če pogine 1 pes na miljon primerov ali 100.000 psov na miljon primerov. In včasih se je celo bolje na hitro zadaviti s kostjo, kot se matrati na dolgi rok (tole je bolj Malo za šalo, malo za res , a vendarle). Biološki pozdravček!
V strokovni literaturi sem prebrala,da je zelo dobro primešati surovo jajce,vendar samo rumenjak.
Kar se tiče kosti pa jih pes lahko je vendar v zmerni količini,izvzete so le piščančje,ker se drugače lomijo kot ostale in se te res lahko zapičijo v požiralnik.
Mojemu sem poskusila sicer dajati kosti (eno-dve na teden),vendar so mu povzročale hudo zaprtje.za zdrave zobe pa lahko kupiš pasjo vrv….
Svinjino ravnotako odsvetujem,ker jo zelo težko prebavljajo (driska,izpuščaji na koži,….)
LP katja
Naša pudlica (stara je 9 let), že od malega najraje pomlati ričet s čimveč korenja, pa govejo rižoto z zelenjavo!
Ne delajo ji nobenih težav rozine in ostalo sadje, tudi kruh ima rada..
Ne dajemo ji sladkarij, razen priboljškov, namenjenih psom. S tem mislim na pasje bombončke, razne palčke…
Veterinar nas je opozoril, naj ji od kosti ponudimo izključno in samo govejo mozgovo kost. In to tudi dobi. Hvalabogu, da je od preverjene živali.
Ne mara nobenih briketov, pasjih konzerv ipd.
Medtem ko naša mačka (tudi stara 9 let) ne bo jedla drugega, kot konzerve in brikete.
Nataša
Jaz svoji dam občasno tudi malo čokolade, pa česen, ker je koristen za prebavo, čeprav je v velikih količinah škodljiv…
Mislim, da je prav da se vsak pozanima, katere so najbolj problematične snovi v hrani, potem pa to prilagodi potrebam svojega psička. Tako vsekakor ne priporočam dajanje rozin v velikih količin, prav tako ne čokolade ipd.
Poznam psa, ki je alergičen na govedino (pa si zamisli), hkrati pa dobro prenaša svinjino. Potem so pa tu drugi, ki jim ravno svinjina povzroča veliko težav – taki se je morajo pač izogibat.
Bistvo mojega posta je v tem, da je vsak pes drugačen in da pravila o hranjenju ne veljajo za vse enako.
Ojla Bojan, se opravicujem za pozen odgovor (pljucnica brrrr, pa ravno zdaj, v casu izpitov, bljak).
Seveda se strinjam, da tudi briketi niso super in krasni, saj nic ni. Vendar tudi kosti niso nedolzne in psi dejansko lahko komot zivijo ne da bi dobili kosti za jesti. Cel kup primerov je, ko se je pes zadavil s kostjo, ko se je zataknila…tako v divjini kot pri domacih pesjanih. Antibiotiki, rastni hormoni ipd…vse to je tudi v surovem mesu in do sedaj (pa cakam ze 2 (dve) leti) na forumih o surovi prehrani se nisem dobil odgovora, kako vse to vpliva na psa… Kajti dejansko vpliva, antibiotikov toplotna obdelava ne unici, pesticidov tudi ne, za hormone je odvisno iz cesa so. Vendar je vse to tudi v surovem mesu (razen tistih stvari, ki so udelezene pri obdelavi za brikete jasno).
Zal imam nov racunalnik in s starega se nisem prenesla vseh linkov, vendar pa je med njimi studija (oz. izrezek studije), ki prikazuje (edina studija, dr B je namrec (se?) nima???) stanje hranjenja zivali s surovo hrano in kostmi. Alergije, slaba dlaka, driska, bruhanje, povecan pankreas…stalnica te prehrane.
If it sounds to good to be true, it usually is.
“Alergije, slaba dlaka, driska, bruhanje, povecan pankreas…stalnica te prehrane.”
Hmm, tega pa preprosto ne verjamem, poanta je ravno to, da se z zdravo hrano doseže nasprotno ! Verjetno gre za (zlo) namerno izbrane načine neuravnotežene prehrane, se strinjam, da je lahko tudi “surova” prehrana “zagiftana” – bistvo vsega je, kako najti zdrav, neonesnažen in nepredelan vir hrane..za kar je pa BARF vseeno bistveno bolj realna možnost…torej se brez veze zgovarjava na relaciji BRIKETI – BARF , treba je iskati ZDRAV – NEZDRAV način hranjenja, neglede na obliko?
Vse kar je umetno – dodano, je škodljivo Press.
lp
Se strinjam Bojan. Mene osebno pri BARF-u najbolj moti to, da zagovorniki (s tem ne mislim tebe, multija, van fursten….) predstavljajo surovo hrano kot edino pravilno, cudezno, odpravi vse tezave, povzroca jih pa ne…namesto da bi se usedli in premislili kako in kaj, ne pa da zavracajo kakrsnokoli vpletenost surove hrane pri raznih alergijah ipd.. Recimo ko sem vprasala na forumu o BARF-u kako in kaj je s pesticidi, hormoni in antibiotiki, so mi “prijazno” povedali, da oni kupujejo meso tam, kjer tega ni (na Marsu?), da pa lahko tudi skuham vse skupaj, in da so briketi slabsi. ???????? Potem so tu se mailing liste, ki tudi predstavljajo to stvar kot cudezno.
Prejsnje tezave so se pojavile pri psih, ki so bili hranjeni po receptu iz knjige o BARFu avtorice K. Schultze ali nekaj podobnega.