Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija zaradi moje starosti (42 let) me niti ni v redu pregledal

zaradi moje starosti (42 let) me niti ni v redu pregledal

Spoštovani,

 

že kar nekaj časa imam težave samo na eno strani žrela, imam občutek tujka, ta stran me konstantno boli, čuden občutek seva v uho, vseskozi imam tudi občutek, da se mi na tej strani nabira sluz. Mandelj na omenjeni strani imam večji že po defaultu. Že 2x v zadnjih letih sem bila pri specialistu, ki pa ni videl nobenih posebnosti, a imam občutek, da me zaradi moje starosti (42 let) niti ni v redu pregledal. Diagnoza je refluks, kislina bi mi naj ponoči povzročala te težave, a sama nimam občutka, da bi sploh imela kakršnekoli težave s kislino, poleg tega druga stran ne povzroča nobenih težav. Prosim za mnenje.

 

Hvala in lep pozdrav!

>Pozdravljeni,

najbolje bi bilo, da kar pošljete fotografijo vaših mandljev, da se sama prepričam o asimetriji. Sicer je pogosto samo en mandelj bolj vkopan kot drugi, v resnici sta na koncu enake velikosti.

Glede na vaše težave bi bila potrebna endoskopija grla in spodnjega žrela z endoskopom (rigidnim ali upogljivim).

 

večkrat set dobili diagnozo refluks, sklepam, da ste potem tudi dobili zdravila inhibitorje protonsker črpalke, ste jih jemali in ali je bil kakšen učinek?

 

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,

ne vem, kako si naj fotografiram mandlje, morda bom prosila doma Urško za pomoč, imate pa prav, desni je verjetno samo bolj viden, ampak tako je od nekdaj, zato se s tem ne obremenjujem preveč.

Ne vem, zakaj se zdravnik na ORL ni odločil za endoskopijo, napotil pa me je na UZ vratu, ki ni pokazal posebnosti. Tablete sem dobila, jemala sem jih en teden, a ker ni bilo spremembe, sem jih opustila. Tabletam se tudi sicer načeloma raje  izogibam, saj ne želim vnašati kemije v telo.

Predvsem sem v precepu, ker ne vem, ali je lahko kaj resnega, da ne bi bilo prepozno.

Popolnoma razumem vašo zaskrbljenost in vam ponovno priporočam endoskopijo spodnjega žrela in grla z upogljivim ali rigidnim endoskopom, to lahko opravite pri ORL specialistu.

Možni vzroki vaših težav so lahko:

      – kronično ventje mandlja ( npr. z znotrajceličnimi bakterijami), v tem primeru je mandelj na otip boleč, nekoliko trši

     

        – laringofaringealni refluks želodčne vsebine- vidni so znaki refluksa v zadnejm delu grla in nad požiralnikom pri endoskopiji grla – v tem primeru bi vam pomagalo zdarvilo inhibitor protonske črpalke – vi navajate, da ni pomagalo

       

          – funkcionalni mišični vzrok, t.i. trigeminalno – cervikalni sindrom, ta diagnoza se postavi po endoskopiji spodnjega žrela in grla, prisotni so znaki povečane napetosti mišic vratu in obraza; pomaga gretje, masaža, razgibavanje, lahko tudi injiciranje botulinum toksina v mišico trapezius
          – redko tumor v predelu žrela, kar preverimo pri endoskopiji spodnejag žrela in grla ter s palpacijo (otipanjem)

        Lp

        *** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

        New Report

        Close