Najdi forum

cerin

Imam peroralni dermatitis in akne, ki ne bi bile nič posebnega, če ne bi imela 40 let.
Dermatolog mi je predpisal tetracikline DOXY, ter kremo elidel.Ker imam želodčne probleme,/ povečano kislino/ pa tudi občasno zaradi tega črevesne težave, se zato tudi nisem upala in se še ne upam poseči po teh antibiotikih, saj naj bi naredili še večjo škodo črevesju. In to je začarani krog, krema ne pomaga kaj dosti, antibotiki pa menda naj bi. Prebrala sem o pripravku CERIN, ki naj bi pomagali proti aknam. Ali mi svetujete poseči po tem pripravku, ali mi to odsvetujete in naj začnem jemati Doxy?
Hvala!

Spoštovani!

Prav nasprotno – akne pri odraslih niso nobena redkost. Po okvirnih ocenah akne prizadenejo okrog 25% vseh odraslih moških in kar 50% odraslih žensk v določenem obdobju odraslega življenja. Pri tretjini odraslih, akne poleg obraza prizadenejo tudi posamezne predele telesa. Dermatologi po svetu ugotavljajo, da so akne pri odraslih v zadnjem času celo v porastu.

Težko vam svetujem o izbiri ustreznega pripravka, ker ne vem kako hudo obliko aken imate. Verjetno ste se z dermatologom pogovorila o možnostih različnih terapij (poleg antibiotikov obstajajo namreč še druge možnosti – kontracepcijske tabletke, spironolakton, isotretinoin…) in se nato skupaj odločila za antibiotike. Res je, da so tetraciklini precej agresivni antibiotiki, ki ob nepravilni uporabi lahko poškodujejo sluznico celotnih prebavil. Da se možnostim poškodbe sluznice čimbolj izognemo, je Doxy potrebno vzeti po jedi ali med jedjo z veliko tekočine (lahko tudi z mlekom). Eno uro po zaužitju se ne sme leči. Priporoča se jemanje zjutraj ali v dopoldanskem času. Zaradi možnosti porušitve normalne črevesne flore vam svetujem tudi občasno uživanje probiotičnih pripravkov (npr. Waya AB, Linex,…). Med probiotičnim pripravkom in antibiotikom mora miniti minimalno 3-4 ure. Med zdravljenjem z doksiciklinom se morate izogibati neposrednemu izpostavljanju soncu in UV-žarkom zaradi možne preobčutljivostne reakcije na svetlobo – fotosenzibilizacija. Zdravljenje z zdravilom Doxy je potrebno prekiniti, če se na koži pojavi rdečica.

Uživanje laktoferina je zelo učinkovito rešitev za blažje oblike aken. Klinične raziskave so pokazale, da se pri 95% primerov stanje kože po 8 tednih rednega jemanja znatno izboljša. Vendar v primeru, da gre za hujše oblike aken je to izboljšanje ob uporabi laktoferina (200 mg) zgolj okrog 20-30%. Laktoferin je za viden učinek potrebno uživati minimalno 2 meseca.

Če gre za blažjo obliko aken vam vsekakor svetujem uporabo laktoferina. V kolikor pa gre za hujšo obliko, vam svetujem uporabo antibiotika (Doxy) in laktoferina. Na ta način lahko skrajšate potreben čas jemanja antibiotika, saj dolgotrajno jemanje antibiotikov ni najbolj priporočljivo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Zanima me ali je možno kapsule helioderm odpreti in vsebino stresti v kozarec namesto pojesti celotno kapsulo?

Lp

Pozdravljeni!

V kolikor zaužitje kapsule predstavlja problem, se kapsula Helioderm lahko odpre in zaužije zgolj vsebino kapsule.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close