Cerelle in krvavitev
Spoštovani
18.10.2021 je bil prvi dan menstruacije in tudi dan, ko sem začela jesti tabletke Cerella (menstruacija je trajal kot običajno tako po količini kot tudi po dolžini cca. 6 dni). Edini spolni odnos po tem datumu do danes je bil na dan 1.11.2021.
09.11.2021(23 dan jemanja tabletk) se mi je pojavila zelo rahla roza krvavitev (nekaj kapljic), enako tudi 10.11.2021, nato pa še 6 dni nekaj kapljic rjavkastega izcedka. Hkrati s temi izcedki se mi je poslabšala slabost (ki se mi sicer pojavlja že eno leto vsako jutro in ni nekaj novega, le poslabšala se je), pojavila se je tudi nekaj dnevna vrtoglavica in rahli krči v spodnjem delu trebuha. Ali bi lahko bila ta krvavitev menstruacija oz. odtegnitvena krvavitev in bi se že po treh tednih jemanja tabletk količina krvavitev tako zelo zmanjšala?
Skrbi me morebitna nosečnost (zaradi tako spremenjene krvavitve glede na prejšnje cikle in povečanje slabosti). Kdaj je skrajni rok, ko bi test nosečnosti gotovo bil pozitive, če bi za nosečnost vendarle šlo? (en test je bil narejen 15.11., vendar ne z jutranjim urinom, bil je negativen). Še počakam s ponovnim testo za potrditev tega rezultata oz. če test naredim ponovno v teh dneh in bo negativen, sem lahko sigurna, da nosečnosti ni?
Hvala in lp
Spoštovani,
Ste si prebrali navodila za Cerelle ter morebitne sopojave ob uporabi? Poskusite, morda tam najdete večino odgovorov na svoja vprašanja. Sicer pa gre pri Cerelle za POP (progesteron only pill), ob kateri so krvavkasti izcedki normalen pojav. Če vas zaradi tega skrbi izguba nadzora ter se bojite nosečnosti, pač tu in tam naredite kak test nosečnosti in če vas skrbi, da bi morali uporabi jutranji urin(ki že dolgo ni več pogoj za merodajen izvid testa), pač uporabite jutranji urin. Torej, preden izražate kakršnekoli skrbi, najprej poskusite sami narediti maksimalno vse prav, tako da ne bo nobenega “ampak” več. Če vas bodo motili stalni izcedki pa najbrž ne bo druge kot da zamenjate KT za kakšne kombinirane. Glede slabosti in vrtoglavic težko komentiram, ker so to zelo splošni simptomi, ki se pojavljajo tudi sicer iz mnogo razlogov in so pri nekoliko občutljivih osebah prisotni praktično pri vsakem nahodu.
Hvala za vaš odgovor.
Navodila sem si prebrala, prestrašilo me je predvsem to, da bi ta krvavitvi po izgledu (kolikor sem sicer brala na netu) lahko bila vgnezditvena.
Moj dvom je predvsem v smeri, kdaj po spolnem odnosu ob uživanju tabletk Cerelle sem lahko prepričana, da nosečnosti ni, ko opravim test nosečnosti – je dovolj počakati 14 dni ali raje več preden se opravi test nosečnosti. Na nekaterih forumih sem prebrala, da je bil urinski test še več tednov negativen (in nato kar na enkrat potrjena nosečnost z npr. 9 tedni) in potem se mi zbudijo strahovi, da se kaj takega zgodi tudi pri meni.
Če bi torej danes (30 dan po spolnem odnosu) naredila test nosečnosti in bo negativen, sem lahko prepričana, da nosečnosti ni ali vendarle obstaja možnost, da je nosečniški hormon še tako nizek, da ga test ne bi zaznal?
Hvala in lp
no, ti zapisi o dolgo negativnem urinskem testu so na meji verjetnega. sicer stalno pišem, da v primeru kakršnegakoli dvoma v izvid urinskega testa še vedno ostane krvni test beta hCG, ki pa resnično nikoli ne laže.
Praviloma je urinski test nosečnosti pozitiven že 2 tedna po ovulaciji, kar je pri 28-dnevnem ciklusu na dan izostanka M.
Test nosečnosti daje informacije o nosečnosti, ki bi se lahko zgodila najmanj 14 dni pred tem. Torej testa nima smisla delati prej kot 2 tedna po rizičnem spolnem odnosu.
Spoštovani,
skrbi so odveč. M ne bo le dokler boste jemali Cerelle, ker gre za nizkoodmerni progestagenski pripravek, ki zgolj stanjša maternično sluznico, zato se ob upadu lastnega progesterona (če ovulacije kljub uporabi slučajno so) nima kaj luščiti oziroma so krvavitve minimalne. Skratka, ko boste prenehali s Cerelle, se bo ciklus v kratkem spet vzpostavil.
Pozdravljeni, prosim za pomoc. Jem prvo skatlico kt Cerelle, po cca 23 tabletah sem zaznala rahel izcedek, ki se je razvil v pravo krvavitev, enako kot menstruacija. Ali je to normalno? Stara sem 40 in sem zacela z jemanjem, da si uredim ciklus, da ne bom imela nenstruacije na 22 dni, s temi kt pa vidim, da ni nic bolje. Prosim za vase mnenje. Hvala. Lep pizdrav, FS
Spoštovani,
ja, očitno res Cerelle ni rešitev za vas. Morda bi raje poskusili s progestagenom v drugem delu ciklusa? Npr. Primolut Nor od 15. do 26. dneva ciklusa?
mag. Stanko Pušenjak, dr. med., 29.07.2023 ob 10:02
Spoštovani,
ja, očitno res Cerelle ni rešitev za vas. Morda bi raje poskusili s progestagenom v drugem delu ciklusa? Npr. Primolut Nor od 15. do 26. dneva ciklusa?
Hvala za hiter odgovor. Ali naj sedaj kar prekinem z jemanjem teh kt? Kaj pa katere druge morda, da ne rabim toliko kombinirati? Glede nato, da ste napisali, da Cerelle niso prava resitev zame, me zanima, ce sem bila vseeno zascitena pred nosecnostjo? :O Saj se bom oglasila pri svoji ginekologinji, ampak smo na ravno na pocitnicah in iskreno mi je vse skupaj pokvarilo dopust (vem, da ne morete pomagati in se vas ne tice, ampak mogla sem napisat;). Lepo vas pozdravljam. Lp, Fs
pozdravljeni, potrjujem pomoč. Ginekolog mi je predpisal tablete Cerelle, saj sem imela do sedaj zelo močne menstruacije na 14 dni. Po približno 14 dnevih jemanja so mi začele predvsem noge in občasno roke zatekati ter pojavljati so se začele bolečine okoli trebuha oz želodca.
Zanima me, ali naj nadaljujem z jemanjem zdravila ali naj ga opusti. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
hm? Posebne zveze med Cerelle in težavami, ki jih omenjate skorajda ne vidim. Morda je razlog zanje kje drugje, ne v Cerelle? Če so težave občutne, bi predlagal, da na pamet v zvezi s Cerelle ne ukrenete ničesar, ampak osebno obiščite zdravnika.