Cerebralna atrofija
Prosim, če mi lahko pojasnite, kaj je cerebralna atrofija.
Sem na pragu štiridesetih let. Lansko poletje sem zbolela: slabo počutje, huda vrtoglavica, pretirano spanje (kar 20 ur neprekinjeno), slabost (brez bruhanja). To je trajalo približno teden dni, nato se je začelo zboljševati.
Nevrologinja me je napotila na CT glave, kjer so sedaj ugotovili začetek cerebralne atrofije.
Ne vem, če je kaj pomemben podatek, da je imela mati shizofrenijo, obe njeni sestri (moji teti) pa multiplo sklerozo.
Prosim, če mi lahko poveste, kaj pomeni cerebralna atrofija, kam vodi ta bolezen, kako se zdravi, kaj lahko storim sama?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Antonija
Spoštovani!
Z družinsko anamnezo in omenjenimi diagnozami tega ne bi bilo moč povezovati. Ta izvid kaže na možnost, da je del možgasnke mase odmrl, čeprav ni predhodne primerjave. V takih primerih bi nekako lahko govorili o možnih problemih, kot se pojavijo ljudem ob staranju – demenci in drugih motnjah. Predvsem je odvisno, kateri deli možganov propadejo. Izvid mogoče lahko pojasnijo opisane znake, vendar to niti ni nujno. Najbrž bo potrebno počakati na razvoj dogodkov.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik