Cerazzete in krvavitev
Pozdravljeni,
stara sem 24 let in sem pred 7 tedni rodila. Čišče nimam že kašnih 14 dni. Prejšnji teden sem bila na pregledu pri ginekologu in je vse b.p. Ker polno dojim, mi je ginekolog za zaščito predpisal tabletke cerazzete. Vzela sem 8 tabletk, danes pa se mi je pojavila krvavitev, kot pri menstruaciji.
Ali je možno, da je to že 1. menstruacija po porodu? Je zaradi krvavitve kaj zmanjšana zaščita? Zmedena sem v glavnem zaradi tega, ker je prišlo do krvavitve v tako kratkem času.
Hvala za odgovor. LP
Pozdravljeni!
Stara sem 28 let, nisem bila še noseča, KT jemljem že skoraj 10 let (najprej Minulet nato Logest, vmes sem naredila 2x pavzo, najprej 1 leto, drugič pa 6 mes. – takrat naj bi mi tudi cista nastala), konec Septembra 2008 so mi odstranili endometriom (čokoladna cista) premera 3,6cm na desnem jajčniku- loporoskopsko. Po posegu so mi predpisali jejmanje Stediril- M do predvidene zanositve za preprečitev povrnitve endometrioma. Že s prvim mesecem so se pojavile številne nevšečnosti kot so slabosti, vrtoglavice, aknasta koža, pretirano izločanje lojnic – mastna koža, lasišče, povečanje telesne teže… Po posvetu z ginekologom smo upali na izboljšanje v kasnejših mesecih, glede na to da telo potrebuje nekaj časa da se privadi na spremembo. Kljub temu izboljšanja ni bilo, zato sem se po 4 mesecih odločila da preneham z jemanjem. Naredila sem 2 mesečno pavzo, da bi se prepričala, da so tablete krive za moje slabo počutje in povečanje telesne teže. Nato mi je ginekolog predpisal nove tablete – Cerazette. Jemljem jih že 4 mesece, od takrat je tudi ciklus izginil. Prva 2 meseca se mi je pojavil rjav izcedek v času ko bi morala nastopit mestruacija, nato pa čisto nič. Moja prva reakcija je bila možnost nosečnosti, opravila sem dva testa, katera so zavrnila to možnost.
Torej sprašujem se koliko je to dobro za moje telo – izostanek ciklusa, ali naj še malo počakam na morebitne izboljšave, ali obstajajo še kake druge tablete primerne zame, kolikšna je vrjetnost da se mi cista povrne v primeru da ponovno začnem jemati Logest ali če sploh opustim jemanje KT?
Prosim za kakršnokoli mnenje, nasvet, info!
Hvala za odgovor.
Verjetnost ponovitve endometrioze zmanjšamo s KT- ni pomembno kako se imenujejo, pomembno je, da ni ovulacij.To pa dosežejo vse hormonske tabletke. Konkretno pri Cerazette je možno zaradi režima jemanja, da pride do daljših obdobij brez krvavitve, vendar to ni nič slabega- manjkrat in manj ko krvavite bolje za vašo kri.
Menjava ali opustitev tabletk trenutno ni potrebna.
Pozdravljeni, prosila bi za nasvet.
Stara sem 35 let, rodila sem 2x s sekcijo, razlog disproporcija.
Težave imam pa naslednje: napihnjen trebuh, še posebno od ovulacije dalje do menzesa; sredi ciklusa imam izcedek-rjave vsebine, nesmrdeč traja 3 dni, bolečine v trebuhu imam zelo pogosto. Menzes normalen traja 3dni, na 27 dni.
KT ne jemljem. Počutim se pa zelo utrujeno, včasih depresivno. Pri ginekologinji sem bila, odkrili niso nič posebnega. Mene skrbi izcedek in “nosečniški” trebuh.Ali bi KT pomagale?
Hvala za odgovor!
Napihnjen trebuh je lahko posledica prebavnih motenj in bi se o teh težavah morala pogovoriti natančno pri vašem osebnem zdravniku. Povedati morate vse o tem kdaj se pojavlja, kako in kolikokrat odvajate blato, kakšni občutki so ob odvajanju, katera vrsta hrane težave povzroči ipd.
Izcedek okrog ovulacije ni nič nevarnega, če imate bris vredu in niso pri gin. pregledu našli nič posebnega.Ob tabletkah ni ovulacije in tudi ni teh izcedkov. Bodo pa začetni izcedki zaradi pričetka uporabe tabletk na novo.
Utrujenosti in depresije( je res prava depresija? pogosto ljudje zamenjujejo pravo depresijo z utrujenostjo in preobremenjenostjo) tabletke ne bodo rešile. Tu lahko naredite največ sami z ustrezno organizacijo dela in počitka ter zabave.
Tabletka ali druge vrste hormonske kontracepcije so učinkovita zaščita pred neželeno nosečnostjo, kar pa najbrž tudi potrebujete.