Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva cerazette in močnejše krvavitve

cerazette in močnejše krvavitve

Spoštovani,
Stara sem 49 let, zdrava, nikoli nobenih omembe vrednih težav na gin. področju. Na zadnjem gin. pregledu so mi ugotovili dva mioma, kontrola čez pol leta je pokazala zvečanje za cirka četrtino. Mioma mi nista povzročala nobenih težav, pritiskata pa proti črevesju. Odločila sem se za cerazette. Po treh mesecih jemanja je tako: imam krvavitev v času, ko bi morala biti menstruacija, in sicer močnejšo kot prej, ni pa to močna krvavitev, kot jo imajo nekatere ženske (ko opisujejo, da lije iz njih). Prej sem imela močnejšo krvavitev dan ali dva, zdaj traja pet dni, sveža kri. Med naporom (šport) je krvavitev močnejša. V času, ko naj bi bila ovulacija, imam nekoliko manjšo krvavitev, prvič je trajala 5 dni, od tega tri dni za velik vložek, naslednjič pa šest dni, od tega je bila samo en dan blaga. Torej praktično krvavim od 12 do 13 dni na “ciklus”. Drugih stranskih učinkov nimam.
Vem, da se sluznica zaradi cerazette obnaša drugače, ampak glede na močnejše krvavitve kot prej se sprašujem, ali se pri meni sploh kaj tanjša in se posledično miomi manjšajo oz. umirjajo. Sklenila sem počakati še en ciklus, da vidim, ali se bo krvavitev še stopnjevala; če se bo, bom cerazette nehala jemati. Kaj pa zdravljenje z esmyo? Vem, da se uporablja predvsem za zmanjšanje miomov pred operativnim posegom, vendar ga nekateri predpišejo tudi za zdravljenje.
Glede na to, da so se miomi očitno pojavili zaradi hormonskih sprememb, povezanih z leti, si predstavljam, da je precejšnja možnost, da bi po odstranitvi spet zrasli. Ali obstaja kakšna statistika oz. podatek o tem?
Cikel sem drugače imela še popolnoma reden, nimam nobenih znakov prihajajoče mene. Mama je v menopavzo prišla zelo pozno, malo pred 60. letom. Miomov ni imela.
Hvala za odgovor.

Spoštovani,

tanjšanje maternične sluznice po uvedbi hormonov ne gre nujno vzporedno z manjšanjem miomov. Cerazette torej ni ravno zdravilo za zmanjševanje miomov. To bi lahko bila Esmya, ki je po novem registrirana tudi za dalj trajajočo uporabo, torej zdravljenje, seveda pa le, če je pri tem uspešna. Sicer se pa pri vaši starosti vseeno lahko odločite tudi za operacijo in sicer morebiti za popolno odstranitev telesa maternice brez materničnega vratu in brez jajčnikov (SLH) . To pomeni, da bi bili zgolj brez menstruacije in brez možnosti ponovitve miomov, ne pa tudi hormonsko oslabljeni, kar je sicer značilno za menopavzo. Statistike ponovne rasti miomov sicer ne poznam, ampak tudi ne vem, kaj bi z njo, saj se sam raje odločam za trajne strategije zdravljenja, torej takšne, kjer so statistike uspešnosti načeloma nad 99% in statistika zapletov pod 1%.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close