cerazette in krvavitev
Spoštovani,
mislim, da bo za opredelitev stanja in razlogov za krvavitev treba do ginekologa. Ta bo opravil pregled, verjetno tudi UZ rodil ter preveril, kakšna je maternična sluznica in jajčnika. Lahko sicer, da gre tudi za luteinsko cisto, ki z lastnim virom progesterona dela zgago, takšni pojavi pa so res pogostejši po 40. letu…
Spoštovani. Cerazzete mi je ginekologinja priporocala po prekinjeni nosečnosti, nisem še rodila, je imela pa mama globoko vensko trombozo. Tabletke jemljem od začetka novembra. Krvavitve si neredne, mislim da sem 2x krvavela samo en večer, kar sicer nisem imela za menstruacijo, se je pa pojavila krvavitev začetek februarja 7 dni (brez KT sem jo imela 4 dni), zdaj pa po 43 dnevih ponovno, ta krvavitev sedaj traja že 11 dni. Prva dva dni je bila šibka, potem močnejša. Večkrat je že izgledalo da se končuje, pa je naslednje jutro bila na vložku spet večja količina sveže krvi. Je pa prisotna občasna bolečina, tudi danes boli, ko je spet več krvi. Prve dni sem jemala ob bolečini protibolečinske, zdaj pa ni več tako huda bolečina. Je to še v mejah normale? Zakaj se to dogaja? Se mi zdi da se ne bo nikoli končala. Začenja me skrbeti. Sem pa zadnje 3 tedne pod večjim stresom zaradi službe. Hvala!
Spoštovani,
Cerazette je samo progestagenska minipilula in njena uporaba v bistvu ne predvideva odtegnitvenih krvavitev (“menstruacija”), se pa lahko, zlasti v prvih mesecih uporabe, pojavljajo izvenciklične, vmesne krvavitve, kakršne opisujete. Če bi se podobne krvavitve pojavljale še po več kot 6 mesecih redne in pravilne uporabe Cerazette in bi vas to le preveč motilo, bi bilo smiselno razmisliti o kakšni drugi KT. Dejstvo, da je vaša mama imela GVT ni razlog, da bi ne mogli uporabiti katere od nizkoodmernih novejših formul KT. Itak bi ne bilo odvem preveriti, v kakšnih razmerah je do GVT prilo pri vaši materi (v nosečnosti? Po porodu? V kakšnih drugih za GVT ugodnih pogojih – daljše ležanje?, previsoka telesna teža?, po poškodbi? po operaciji? ob kakšni pomembnejši bolezni? dehidraciji? ipd.
Bolečina se danes še stopnjuje. Glede na to da je 11.dan krvavitve in da me je bolelo le v prvih dneh, zdaj pa spet bolj, da razmišljam da bi vzela protibolečinsko tableto, je to lahko razlog za skrb? So bili pa se 3 dni nazaj spe kosi krvi. Mama je imela poškodbo, zlom noge in je dobila gibs. Zdravnik naj bi rekel da je tromboza posledica KT in tabletk. Vendar je to bilo pri njenih 33ih letih, od takrat, torej že 17 let nima tezav. Sama sem bila od 20. leta na naravnih metodah, pred tem sem jemala eno leto Logest, a sem nehala ker se mi je na roki pojavil moder (zelen? ne spomnim se več) madež ki ga na ukcju niso znali razložiti, preden sem bila poslana na nove preiskave je izginil. Zato je gin rekla da v kolikor se spet kaj pojavi, neham jest Logest in takoj pridem k njej. A sem jih takrat nehala preventivno jest. Sicer mi uporaba hormonske kontracepcije ni ravno všeč, sem se zanjo odločila zaradi takojšnje zanositve z novim partnerjem in si ne upam več tvegat z naravnimi metodami. Imava pa plan nekje v 2 letih nosecnost
V tem primeru najprej naredite test nosečnosti. Ni logično, da bi imeli bolečine ob uporabi Cerazette. Izključit je treba nosečnost, še zlasti izven maternično nosečnost. Tista tromboza pri mami je bila zagotovo bolj zaradi poškodbe kot zaradi KT. Lahko, da so bile KT kaplja čez rob, ne pa vzrok.
Če vam KT sicer niso všeč, lahko od zanesljivih in hkrati glede GVT varnih oblik kontracepcije priporočim le še maternični vložek Mirena ali Jaydess. Čez 2 leti ga mirno lahko odstranite in zanosite.
Pozdravljeni,
pišem vam, ker me zanima, če je to normalno. Namreč po porodu mi je gin. predpisala tabletke Cerazette, katere sem začela jemati prvi dan menstruacije (4.1.) in od takrat krvavim. Sprva je bila krvavitev močna, potem je nekoliko oslabela, en dan vmes ni bilo krvavitve in ko sem že mislila, da se je krvavitev končala, sem začela spet močno krvaveti, kar še vedno traja, že 25.dan. Naj še omenim, da mi je gin.pri pregedu našla tudi cisto.
Zato me zanima, če naj nadaljujem z jemanjem tabletk, ali pa jih preneham jemati?
Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.
Lp
Spoštovani,
težko komentiram krvavitev po uvedbi Cerazette, ker ne vem kakšna je vaša maternična sluznica. Žal niste zapisali, kolikor ste po porodu. Če se le kratek čas in če še dojite, potem je sluznica maternice skoraj zagotovo tanka, takšna pa je pod vplivom le progestagenov (Cerazette vsebuje le progestagen) nestabilna. Krvavitve običajno niso močne, so pa lahko bolj ali manj stalne. S tem ni sicer nič narobe, ampak če trajajo daljši čas, npr. več kot 3 mesece) se nekatere tega naveličajo in želijo kaj drugega. Maternično sluznico bolje kot Cerazette stabilizirajo kombinirane hormonske KT, ampak ob dojenju več kot 2x dnevno, te niso primerne.
Spoštovani,
Cerazette je zgolj progestegenska kontracepcija, ta hormon pa včasih ne uspe dovolj stabilizirati maternične sluznice, zato lahko ta občasno zakrvavi, krvavitve pa lahko trajajo različno dolgo. Skratka, s krvavitvijo, ki jo omenjate ni nič narobe, razen, če bi bila slučajno zelo močna in dolga, kar pa se zgodi izjemno redko.
Pozdravljeni!
Pred enim mesecem in pol mi je ginekologinja vstavila mireno ( zaradi močnih menstruacij in slabokrvnosti ). Vse od tedaj imam krče,enkrat šibkejše,drugič popadkom podobne,tako da moram vzeti protibolečinsko tableto. V naslednjem tednu grem na prvi pregled ob vstavitvi. Ves čas imam tudi krvav izcedek. Stara sem 49 let. Hvala za odgovor
Spoštovani,
težko brez pregleda rečem kaj konkretnega, ampak najpogostejši razlog za vztrajne krče po vstavitvi materničnega vložka je nepravilna lega vložka, ki ga maternica zato, ker draži, poskuša izločiti. Kaj je na stvari bo morda pokazal UZ pregled. Blage krvavitve po vstavitvi Mirene pa niso kaj posebnega, zlasti prve 3 do 4 mesece.