Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija cepljenje zamudnikov

cepljenje zamudnikov

Pozdravljeni,

Zanima me shema cepljenja za zamudnike – otrok je letnik 2017 prejel je prvo dozo DITEPER – 5. valentno cepivo,  zaradi zdravstvenih razlogov smo nadaljnje cepljenje začasno odložili. 2x OMR je že prejel.

Od leta 2019 velja za novorojence nova shema in me zanima kako sedaj treba nadaljevati – z 6 valentnim cepivom HEXACIMA ? z 2 ali 3 odmerki ? Ta že vsebuje hepatitis B – ali se mora otrok cepiti  zraven 6 valentnega cepiva še z monovalentnim za hepatitis b ?

Hvala,

 

LP

 

Pozdravljeni,

po mojem znanju in vedenju tako oddaljena prva doza bazičnega cepljenja ne pusti nobenih zaščitnih protiteles in se zato sploh ne šteje v “nadaljevanje”. Zato je smiselno, da je (sicer že večji otrok, ne dojenček) cepljen po primarni shemi (3 bazični odmerki), s cepivom, ki se sedaj uporablja (6-valentno, tudi proti hepatitisu B) in dodatno cepljenje (samo proti HBV) ni potrebno. Bom pa vseeno preverila – in če se motim, bom to tudi dopisala v tem forumu :-).

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Preverila pri dr. D. Bašu – in gornje drži. S to razliko, da bi se tudi 1. odmerek lahko “upošteval”, a ker gre sedaj za drugo (širše) cepivo in se je hkrati itak zmanjšalo število priporočenih odmerkov, je varneje pričeti znova s Hexacima.

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close