Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija CEPLJENJE – ZAMUDNIKI

CEPLJENJE – ZAMUDNIKI

Pozdravljeni,

Otrok je star 8 let. Pri 3 mesecih je bil cepljen 1. dozo DITEPER 5. valentno cepivo. Zaradi hude oblike nevtropenije in potrjenih alergij , smo nadaljnje cepljenje odložili.

 

Sedaj me zanima z katerim cepivom moramo nadaljevati, saj se je vmes shema spremenila.

2 ali 3 odmerki Hexacima – kjer je že Hepatitis B vključen ( in ni potrebno dodatnih 3 odmerkov monovalentnega cepiva Hepatitis B) + 2x OMR ?

Se nagibam k Hexacimi, saj menim da z večkratnimi monovalentnimi cepivi otrok prejme več dodatnih  snovi ki so dodani cepivom po nepotrebnem.

Prosila bi še za informacijo v kakšnih presledkih oz. zaporedjih mora prejeti manjkajoča cepiva ? Vem da lahko OMR in Hexacima skupaj.

 

Hvala in lp

 

Gre za posebno shemo cepljenja, kjer vsi odmerki niso več potrebni.

V tej starosti tudi ni nujno potrebno cepiti tolikokrat proti oslovskemu kašlju.

Priporočila NIJZ so takšna:

https://nijz.si/wp-content/uploads/2019/05/2022_uporaba_kombiniranih_cepiv_izven_registracije_maj2022_final.pdf

Torej bi svetovali cepljenje:

1. z enim odmerkom preoti Davici in tetanusu + inaktivirano cepivo proti poliomielitisu (IPV)

2. drugi  odmerek bi bil proti Davici-tetanusu-oslovskemu kašlju + IPV (shema 2+1, 1 odmerek je dobil kot dojenček in se všteva kot normalen odmerek)

3. z dvema odmerkoma proti ošpicam-.mumpsu+-rdečkam z enomesečnim presledkom

4. s tremi odmerki proti hepatitisu B

Cepimo lahko skupaj (ne na isto mesto) ali posamezno, mrtva in živa (OMR) cepiva skupaj

Jaz bi najprej cepila OMR (+ hepatitisB, kar je znana kombinacija cepljenja brez pogostih kakršnihkoli stranskih učinkov), čez  1 mesec 2.odmerek OMR (+ 2.hepB), nato pa čez 1 mesec DiTe+IPV in nato čez 1 mesec DiTePer+IPV. 3.odmerek proti hepatitisu B čez 5-12 mesecev. In to bi bila popolna shema za cepljenja izven okvirjev.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

se bom kar tukaj navezala. Imam 5-mesecno dojencico, ki je zaradi hude anemije pred 4 meseci dobila transfuzijo koncentriranih eritrocitov. V bolnisnici nam je bilo receno, da moramo prestaviti cepljenja in sicer na 6 mesecev po transfuziji. Osebna zdravnica pa je rekla, da ni potrebno tako dolgo cakati, da je dovolj 3 mesece po transfuziji. V priporocilih NIJZ sem prebrala, da za cepljenje z mrtvimi cepivi ni potrebno cakati, za cepljenje z zivimi cepivi pa 6 mesecev. Zdaj sem pa zmedena. S kaksnimi cepivi se cepi otroke in kaj bi vi priporocali? Jaz sem seveda za cimprejsnje cepljenje, saj me precej skrbi ta najnovejsa epidemija oslovskega kaslja.

Hvala za odogovor

Cepiva, ki jih uporabljamo za cepljenje dojenčkov, so mrtva cepiva (6 valentno Hexacima, proti Pnevmokoku Prevenar).

Živa oz. omrtvičena cepiva so proti rotavirusu (za kar je itak otrok že “prestar”) in proti ošpicam-mumpsu in rdečakm, za kar cepimo okoli 12. meseca starosti (odvisno od tega, kdaj gredo v vrtec).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!
Objava čaka odobritev

New Report

Close