Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje za trope in nosečnost

Cepljenje za trope in nosečnost

Pozdravljeni,

zanima me povezava med cepljenjem proti rumeni mrzlici in pricetkom zanositve: koliko časa naj ne bi zanosila po cepljenju za rumeno mrzlico ter koliksen je ta cas po prenehanju jemanja tablet proti malariji?

Najlepsa hvala za odgovor.

Mateja

Cepivo proti rumeni mrzlici je živo cepivo, viremija (pojav virusa v krvi) nastopi okoli 5 dni po cepljenju. Ker posebnih priporočil za karenco po cepljenju proti rumeni mrzlici in zanositvijo ni, se držimo najdaljše varnostne meje, ki velja za živa cepiva: to je tri mesece.
Za jemanje antimalarikov velja priporočilo, da z zanositvijo počakamo vsaj 2 menstrualna ciklusa (oziroma 3 mesece, odvisno od antimalarika) po prenehanju jemanja.
Lep pozdrav!
Nina

Spoštovani!

Ali je potrebno počakati z zanositvijo tudi, če le fant jemlje antimalarike (jemal jih bo najmanj 7 tednov – Nivaquine in Paludrine) in je bil cepljen proti hepatitisu A?
Že dve leti se namreč trudiva z zanositvijo, meni so pred dobrim mesecem odstranili endometriozo.

Hvala in lep pozdrav!
Špela

Spoštovani!
Po navodilih proizvajalca sta tako Nivaquine in Paludrine varni zdravili, ki bi ju lahko uporabljala za kemoprofilakso tudi nosečnica v prvem trimesečju.Seveda pa morate vedeti, da je podatkov o preizkušanju v prvem tromesečju – zlasti za Paludrin- iz razumljivih razlogov le malo.
Načeloma jemanje antimalarikov pri bodočem očetu torej ne bi smelo vplivati na zanositev, seveda pa se zdravilom, če se le da, vedno raje izognemo.
Ker je cepljenje proti hepatitisu A že mimo, ne predtavlja problema za zanositev.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close