Cepljenje v pozni nosecnosti
Pozdravljeni,
ker mi je ginekolog zelo pozno povedal za cepljenje v nosecnosti, bi se proti oslovskemu kaslju cepila v 36. tednu. Mi lahko prosim poveste, ce je to se vedno ok, da se ustvarijo protitelesa ali cepljenje ni vec smiselno? Videla sem, da za npr. RSV pise, da se lahko cepis do konca 36. tedna. Se kasneje ne smes, ker cepivo ne ucinkuje ali se pricakuje kaksne negativne ucinke pri otrocku? Za oslovski kaselj nisem nasla podatka do kdaj je mozno cepljenje.
Najlepsa hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Spet prepozen odgovor, da bi bil uporaben za vas – a upam, da ste ga dobili pravočasno pri svojem ginekologu.
Tako kot pri RSV tudi za cepljenje pri oslovsem kašlju velja 36 tednov nosečnosti kot zadnji rok, ko je cepljenje učinkovito za zaščito novorojenčka preko prenešenih protiteles. Vaše telo potrebuje vsaj 2 tedna za tvorbo zaščitnih protiteles, ki morajo še preiti posteljico in doseči v plodu zaščitno raven.
Če ste cepljeni kasneje, bo vseeno novorojenček – dojenček bolj varen, kot če ne bi bili cepljeni, saj boste protitelesa izločali preko mleka (če bo seveda dojen).
Srečno,