Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje v nosečnosti

Cepljenje v nosečnosti

Pozdravljeni, zNima me, koliko časa je dojenček po rojstvu zaščiten proti oslovskemu kašlju v primeru cepljenja nosečnice?

pa se eno vprasanje, v primeru, ce nosecnica ni cepljena, ali je dojencek (do naslednje doze) zasciten ze obprejetju prve doze cepiva ali ne?

 

hvala!

Spostovani, ni povsem enotnega odgovora, ker je pomembno kdaj se je cepila nosecnica. Priporoceno je, da se nosecnica cepi cim prej po dopolnjenem 24.tednu nosecnosti, saj potem traja par tednov, da jih ustvari v dovolj veliki kolicini. Protitelesa potem prehajajo cez placento v plodov krvni obtok. In ce se je nosecnica cepila pravocasno, potem pa je plod do donosenosti dobival protitelesa, le ta ostanejo in ga scitijo prvih par mesecev po rojstvu. Do cca 6. meseca izginejo iz njegovega krvnega obtoka. Dojencke potem pricnemo cepiti pri treh mesecih starosti in prjeme 3 odmerke kombiniranih cepiv v razmiku cca 1 meseca. Lastna protitelesa zacne dojencek razvijati v patih tednih po prvem cepljenju, maksimalno raven pa razvije po popolnem cepljenju, to je pri cca 6 mesecih starosti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close