Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje proti tetanusu

Cepljenje proti tetanusu

Pozdravljeni,

imela bi vprašanje glede cepljenja proti tetanusu. Moja dva otroka sta stara 10 let in 8 let in do sedaj nista bila še nič cepljena, bi ju pa rada dala cepiti proti tetanusu. Najraje bi ju cepila z dvovalentnim cepivom (tetanus+davica), če to nikakor ni mogoče pa z enovalentnim cepivom proti tetanusu, ostalih komponent v cepivu nočem (tudi komponente oslovskega kašlja ne).
Na spletni strani od NIJZ sem zasledila, da so pri nas dostopna štiri različna cepiva proti tetanusu (https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/cepiva-proti-posameznim-boleznim-tetanus/). Najprej me zanima, če ta podatek drži in če so pri nas res samo ta štiri cepiva proti tetanusu?
Stvar je namreč v tem, da kot sem brala je za primarno imunizacijo potrebna doza tetanusnega toksoida 40IU, ta doza pa je pri nas dostopna samo v dveh cepivih in sicer v cepivu Hexacima (ki je namenjeno le dojenčkom in malčkom, poleg tega šestvalentnega cepiva otrokoma ne bi dajala) in pa v cepivu TETAVAX, ki pa je enovalentno (samo proti tetanusu). Ostali dve cepivi (DiTeBooster in Adacel) pa imata notri premajhno vsebnost tetanusnega toksoida (samo 20IU), ker sta namenjeni le za osvežitvene (booster) doze. Tako da, če prav razumem, za nas potem v bistvu pride v poštev samo Tetavax.
1. Zanima me, če obstaja pri nas kakšno dvovalentno cepivo, ki ima notri 40IU tetanusnega toksoida in poleg tega še davični toksoid?
2. Ali obstajajo kakšne raziskave, da bi tudi 20IU tetanusnega toksoida nudilo dovolj zaščite za primarno vakcinacijo pri otroku, ki ni bil prej nikoli cepljen?
3. Če prav razumem, bi bile za osnovno zaščito potrebne tri doze tetanusnega cepiva (druga doza 4-8 tednov po prvi in tretja 6-12 mesecev po drugi dozi)?
4. Zanima me katero cepivo se ponavadi uporabi pri zamudnikih za zaščito proti tetanusu (za starost otrok 10 let in 8 let)?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav

Zamudnike, oz. otroke, kjer je status cepljenja neznan, in so v šolski dobi, običajno pričnemo cepiti z Di-TePer in dokončamo z Di-te-booster. Možni so tudi trije Di-te-boostri.https://www.cepljenje.info/bolezni-in-cepiva-zanje/tetanus

Najboljši odziv sicer res dosežemo s 40.I.U tetanusnega toksoida, vendar je to še bistveno bolj pomembno pri malih otrocih (kjer je za dosego imunskega odziva potrebna še višja količina antigena); pri starejših otrocih so možni tudi manjše količine antigena, vendar včasih opažamo, da je dosego optimalne zaščite potrebno dati kakšen odmerek cepiva več. Študij tetanusnih cepiv z različnimi količinami antigenov in preučevanja imusnkega odziva po različnih cepilnih shemah je ogromnoooo.

Cepiva, ki so potencialno na voljo (in pri nas registrirana), so navedena na spletni strani NIJZ. Vendar potencialno tudi ne pomeni “vedno”, saj so bila tudi obdobja, ko mono cepiva tudi ni, (ker ga protizvajalec ne uspe zagotoviti).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36333877/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31983584/

Švedi so pregledali cel kup študij in celo sprejeli nacionalna priporočila za ravnanje ob nižje-doznih cepivih.

Individualne zaščite ne preverjamo, razen kadar obstaja dvom, da oseba zaradi neke imunske pomanjkljivosti ni razvila zadostne količine protiteles.

Generalno damo tri odmerke cepiva, v razmiku 1,2,6 in potem izvajamo revakcinacije.

Pozdravljeni,

torej, če bi dala svoja dva otroka, ki nista bila še nikoli cepljena (stara 10 let in 8 let) cepiti s tremi dozami DiTeBoostra naj bi bila vsaj 5 let zaščitena pred tetanusom (kljub dvakrat nižji dozi antigena v DiTeBoostru)? In tudi če pride do kakšne vbodne rane ju ne bi bilo treba ponovno cepiti vsaj 5 let, čeprav je v tem cepivu nižja doza tetanusnega toksoida?

Najlepša hvala za odgovor

Kopiram vam iz Uradnega imunizacijskega programa, link sem vam posredovala že zgoraj, a se očitno pri prenosih izgubi:
Zamudniki
Otroci, ki v predšolski dobi še niso bili cepljeni proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju ali nimajo dokumentacije o cepljenju, prejmejo cepivo ob sistematskem pregledu v 3. razredu osnovne šole. Če zamudijo tudi to cepljenje, bodo cepivo prejeli ob sistematskem pregledu v srednji šoli.

Vsi zamudniki prejmejo tri odmerke, in sicer:

prvi odmerek s 3-valentnim mešanim cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju,
    drugi odmerek mesec dni po prvem z mešanim cepivom proti davici in tetanusu,
    in tretji odmerek šest mesecev po prvem z mešanim cepivom proti davici in tetanusu.

Pojasnilo: Pri zamudnikih se obvezni cepljenji proti otroški paralizi in hepatitisu B opravita s samostojnima cepivoma. Cepljenje proti hemofilusu influence B (HiB) za zamudnike ni obvezno, a se lahko opravi s samostojnim cepivom.

Cepljenje za zamudnike do 26. leta krije zdravstveno zavarovanje.

In še: če je cepljen s 3 odmerki velja kot popolno cepljen. Revakcinira se le na 10 let, vključno v primeru vboda

New Report

Close