Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje proti TBC ob rojstvu

Cepljenje proti TBC ob rojstvu

V juliju pričakujemo dojenčka, zato redno spremljam forum o nosečnosti. Tam sem zasledila, da po 1. 1. 2005 več ne cepijo novorojenčkov proti TBC. Mi lahko prosim to informacijo potrdite. Če je to res, me zanima tudi vzrok, zakaj se cepljenje več ne izvaja.

Spoštovani!

Res je, ukinjeno je bilo t.i. neselektivno cepljenje, še vedno pa se bo cepljenje izvajalo za otroke z večjim tveganjem. Tveganje, da se bo sleherni novorojenček srečal s povzročiteljem TBC, je namreč tako majhno, da neselektivno cepljenje vseh otrok ni več upravičeno.
Cepljenje otrok tudi ni varovalo pred okužbo samo, temveč pred hujšo obliko te bolezni v dojenčkovi dobi.

Prilagam vam tudi povezavo, kjer je o TBC in cepljenju spregovoril eden največjih slovenskih strokovnjakov na področju TBC, prof. dr. Jurij Šorli.

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pred dvemi tedni sem rodila v Lj porodnisnici in vsi otroci so bili redno cepljeni proti TBC. Kako je sedaj to? Ali cepijo ali ne celotno populacijo. Ce pa ne, zakaj potem so bili nasi otroci cepljeni?

Hvala za odgovor.

Predvidevam, da zato, ker novi program imunoprofilakse in kemoprofilakse še ni izšel v uradnem listu.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close