Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cepljenje proti rdečkam in HBV

cepljenje proti rdečkam in HBV

Lep pozdrav!

Imam kar nekaj vprašanj. Trenutno sem v sredini cepljenja proti HBV, kar pomeni, da dobim decembra še 3.odmerek cepiva.
1. Ker kmalu načrtujem novo nosečnost me zanima, ali je možno v tem času (npr. v sredini oktobra) opraviti še cepljenje proti rdečkam (prebrala sem, da svetujete 3-mesečni odlog nosečnosti).
2. Ali se lahko cepim ne glede na to, da nimam izvidov o titru že prisotnih protiteles? Cepljena sem bila v osnovni šoli, sedaj pa imam 32 let, tako da mislim, da je zaščita že zdavnaj “odplavala”. Ker delam z otroki, se ne želim v novi nosečnosti ponovno izpostavljati in živeti v stalnem strahu.
3. Sin je alergičen na mleko, rumenjak in beljak in bova naslednji teden cepljena pod nadzorom na Pediatrični kliniki. Ker ga še dojim, sem tudi sama na strogi dieti. Ali mu lahko cepivo, ki ga bom jaz prejela, škodi?
Upam, da nisem bila predolga in prezahtevna. Hvala že vnaprej za odgovore.

Alenka

Spoštovani!
Mislim, da je ta trenutek na voljo samo kombinirano cepivo proti ošpicam-mumpsu-rdečkam (Priorix), s katerim se pod zdravniškim nadzorom lahko cepijo tudi otroci z znano preobčutljivostjo na jajčne beljakovine.
Ne glede na to, da se cepite proti HBV, se lahko cepite tudi proti rdečkam. Kar se tiče nosečnosti, pa svetujemo, da po cepljenju proti rdečkam z zanositvijo počakate 3 mesece (v primeru, da se cepite sredi oktobra, do ciklusa, ki se bo pričel sredi januarja 2004).
Rutinsko preverjanje titra pred cepljenjem ni potrebno (bilo pa bi, če bi bila že noseča in bi prišla v stik z rdečkami).
Količina jajčne beljakovine, ki je v cepivu Priorix, je tako nizka, da se, kot rečeno, lahko pod nadzorom cepijo tudi otroci, ki so na jajčne beljakovine preobčutljivi. Poleg tega se cepivo iz področja cepljenja sprošča počasi, tako, da se koncentracije snovi, prisotnih v cepivu, v telesu matere še močno močno razredčijo. Ovir za cepljenje zaradi alergij ni. Seveda pa vedno presojamo upravičenost cepljenja, če gre za doječo mater. V vašem primeru je zaradi stalne izpostavljenosti kolektivu in načrtovanja nove nosečnosti cepljenje na mestu.

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

koliko časa bi morala pri vas čakati na cepivo (v enem starejših odgovorov sem zasledila nekajdnevno čakanje??). Na našem območnem zavodu naročajo cepiva enkrat mesečno, kar pomeni, da se vse skupaj premakne še za en mesec (meni pa malo nagaja EMŠO).
Zanima me še, do katere ure je potrebno priti na IVZ, da se cepljenje lahko opravi.
Ponovno hvala za odgovor,

Alenka

Kot sem vam že omenila, se je trenutno možno cepiti s kombiniranim cepivom ošpice-mumps-rdečke.
Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, je za cepljenje proti ošpicam-mumpsu-rdečkam najprej potrebno poklicati, to cepivo naročamo sproti, cepljenje se lahko izvede naslednji dan ali dva (če ravno naslednji dan ni poblaščenega kurirja, ki bi šel po cepivo). Ambulanta za cepljenje dela vsak dan od ponedeljka do petka med 8.00 do 14.00.

Žal, ne vem, kakšen je urnik ambulante na IVZ, vem pa, da se morate za cepljenje v naprej naročiti.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close