Cepljenje proti KME
Imam dve specificni vprasanji v zvezi s cepljenjem proti klopnemu meningoencefalitisu. V februarju in mercu 2002 sem prejela prvi dve dozi, tretjo bi morala prejeti letos spomladi, pa so mi jo odsvetovali zaradi nosečnosti. Sedaj me zanima dvoje:
1. Ali se lahko cepim sedaj ob tem, da dojenčka starega dva meseca in pol izključno dojim?
2. Ali je potrebno cepljenje ponoviti v celoti, glede na to, da bi morala tretjo dozo prejeti že pred pol leta?
Hvala za odgovor!
Spoštovani!
Moj odgovor ne bo tako eksakten, kot si želite, vam bom pa napisala, kako in zakaj to izgleda v praksi.
Cepiv nikoli ne testiramo na nosečnicah in doječih materah, zato sta tako nosečnost kot dojenje RELATIVNI KONTRAINDIKACIJI za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, razen če imamo za to utemeljene razloge. (V vašem primeru je smiselno obnoviti zaščito, ki jo že imate.)
TODA: ker za cepljenje s cepivom proti klopnemu meningitisu ni spodnje starostne meje in bi lahko cepili tudi zelo majhne dojenčke, če bi bili le ti izpostavljeni večjemu tveganju za bolezen, ne vidim ovir, da bi cepili doječo mater, še posebej, če gre za revakcinacijo. V sosednji Avstriji rutinsko cepijo otroke, starejše od 6 mesecev, pri nas pa starejše od 1 leta. Če ste pohodniki, hodite po gozdovih, podrasti, ste tvegabju vsekakor izpostavljeni. Tveganje za klopni meningitis obstaja vse od konca marca, aprila, pa do konca novembra, seveda v odvisnosti od zunanjih temperaturnih razmer.
Cepilne sheme so postavljene na osnovi preizkusov, raziskav in zagotavljajo optimalno zaščito za večino (vsaj 95%) cepljenih. Seveda pa so možni odkloni. V vašem primeru bi vam svetovala, da revakcinacijo z enim odmerkom cepiva opravite čim prej, da na ta način čim prej dvignete nivo zaščitnih protiteteles, naslednji poživitveni odmerek pa prejmete prej (ne po petih), temveč že po 3 letih.
Pozdrav!
Nina