Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cepljenje proti klopnemu meningitisu

cepljenje proti klopnemu meningitisu

Pozdravljeni !

Zadnje dva meseca imam težave z mravljinčenjem rok in nog, pekočih bolečinah v mišicah in s trzanjem mišic. Po vseh mohočih preiskavah ( pregled krvi glede vnetnih parametrov, hemogram, test za boreliozo in TSH ) je zdravnik zaključil, da so moje težave posledica stresa. Ni mi predpisal nobenih zdravil.

V tem mesecu moram dobiti tretjo dozo cepiva proti klopnmeu meningitisu. Ali se po vašem mnenju lahko cepim kljub opisanim težavam.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Sergeja

Spoštovani, kontraindikacije za cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu bi bile akutna vročinska bolezen, preobčutljivost na posamezne sestavine cepiva, zelo hudi stranski pojavi po predhodnem cepljenju proti KME. Pri avtoimunski bolezni živčno-mišičnega sistema, bi presojali korist in tveganje ob cepljenju, ter se odločali v skladu s tem.
Žal ne poznam izvidov vaših preiskav, zato tudi ne morem vedeti v kateri smeri so raziskovali vaše težave. (Ste zaradi težav morda obiskali nevrologa? So iskali mišično obolenje?). Glede na navedbe, da so bili rezultati vseh!? (vnetnih!?) preiskav negativni, kontraindikacij za cepljenje ne vidim.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni !

Nisem bila še pri nevrologu, sem pa pri njem naročena, vendar imam datum šele po tem, ko bi morala že prejeti 3.dozo cepiva ( konec meseca marca).

Moje zgoraj opisane težave so se omilile po jemanju B complexa in magnezija. Ker sem imela na začetku mojih težav vnetje živca na roki ( vnetje se je umirilo), se zdravnik nagiba, da so moje težave v povezavi z živčevjem, posledica tega pa naj bi bile bolečine v mišicah.
Izvidi vnetnih parametrov so bili negativni, ravno tako TSH je bil v mejah normale, borelioze nimam.

Ker ne bi rada zamudila cepljenja, obenem pa se bojim, da so moje težave lahko povezane s cepljenjem proti klopnemu meningoencefalitisu perd 1 letom, prosim za vaš nasvet ali mi priporočate cepljenje ali ne. Kako je s cepljenjem, če počakam do pregleda pri nevrologu v mesecu maju.

Moj zdravnik ne ve ali bi bilo primerno počakati ali ne in ali bi se lahko moje težave poslabšale.

Kakšno bi bilo lahko tveganje ob cepljenju.

Hvala za vaš odgovor.

Sergeja

Spoštovani, ker je bilo cepljenje proti KME leto dni nazaj, vaše težave pa so se začele pred cca 2 mesecema, ne vidim povezave s cepljenjem takrat. Težave z mravljinčenjem, ki jih opisujete, se pogosto pojavljajo zaradi pomanjkanja vitaminov skupine B, pomanjkanja nekaterih elektrolitov, ipd., vnetja živcev se pojavljajo v povezavi z okužbami, preobremenitvami kostno-mišičnega sistema, vibracijami, avtoimunskimi procesi, lokalnim draženjem živcev, …..še in še je teh vzrokov.
Verjetnost, da bo cepjenje kakorkoli vplivalo na vaše stanje, je zelo zelo majhna; le v primeru, da je vaše stanje morda povezano z nekim avtoimunskim dogajanjem, bi se stanje (morda) lahko prehodno poslabšalo. (Na prehodno poslabšanje pri avtoimunskih boleznih namreč lahko vplivajo vsa imunska dogajanja: najrazličnejše okužbe, ev. pa tudi cepljenja).

Zakaj vam vse tole pišem? Ker želim, da veste, da je verjetnost, da bi bilo po cepljenju zaradi cepljenja karkoli drugače, izjemno izjemno majhna (praktično nična). Po drugi strani pa imate neko nerazjasnjeno stanje, ki se že sedaj odvija po svoje (in se bo odvijalo po svoje, ne glede na cepljenje.) V takih primerih se rado zgodi, da bolniki naravni potek bolezni in eventualno poslabšanje radi pripišejo cepljenju. Če se veliko gibate v naravi, podrasti, gozdu, imate pogosto klope, cepljenje opravite konec marca. Prav tako opravite cepljenje konec marca, če se stanje ne bo slabšalo. V kolikor pa bi se stanje slabšalo, pa s cepljenjem počakajte do pregleda pri nevrologu in se cepite takoj po njem. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close