Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cepljenje proti k. meningitisu-kdaj

cepljenje proti k. meningitisu-kdaj

Pozdravljeni,

lani sem bila dvakrat cepljena proti k. meningitisu, zadnjic konec aprila. Pojavi pa se problem, kajti letos maja imamo ze terenske vaje na faksu, hkrati pa se lahko cepim po pravilih sele konec aprila. Kakor mi je znano, v mesecu dni po cepljenju ne sme priti do pika klopa, ce pa ze, je pa treba nujno k zdravniku. Zanima me, ce se lahko cepim prej, recimo marca, namesto aprila, ceprav se ne bo preteklo leto dni od zadnjega cepljenja. Najlepsa hvala za odgovor.

Lep pozdrav,
Jelena

Spoštovani,
tretji odmerek proti klopnemu meningitisu lahko prejmete 9 do 12 mesecev po drugem; kar pomeni, da kahko tretji odmerek prejmete med začetkom februarja do konca aprila.
Kar se tiče pika klopa po morebitnem cepljenju, je strah odveč. Samo s prvim cepljenjem počakamo (okoli 3 tedne), če smo pred tem opazili vbod klopa. Počakamo pa zgolj iz razloga, da ne bi eventualnih znakov klopnega meningitisa pripisali (ali tolmačili) kot “stranske učinke po cepljenju”. Prav veseli vboda okuženega klopa takoj po prvem cepljenju tudi nismo, saj cepljena oseba še nima dovolj zaščitnih protiteles. Po tretjem cepljenju pa problema ne bi smelo biti.
Pozdrav!
Nina

Tudi jaz sem nekje prebrala, da 1 mesec po cepljenju ni dobro imeti klopa. Torej v resnici ni tako strašno? Če pa dobiš klopa v roku 1 meseca po 1. ceplenju, ali je potrebno obiskati zdravnika? Si potem po drugem cepljenju že zaščiten?
Sama sem se namreč odločila dati cepiti oba svoja otroka, hčerka bo maja stara 6 let, sin pa 2 leti. Saj verjetno ni prekmalu za sina? Z vrtcom bodo namreč pri hčerki letos hodili na izlete (Cici planinec), pa sem se odločila, da bom cepila kar oba. Prvič verjetno naslednji teden, se moram še dogovoriti z zdravnikom, potem pa čez en mesec. Saj verjetno sedaj še ne bo klopov?
Koliko časa po tretjem odmerku pa potem drži cepivo, oz. kdaj je potrebno ponovno cepiti?

Spoštovani,

samo zaradi pika klopa po cepljenju proti KME še ni potrebno iskati zdravniške pomoči. Pozorni pa bodite na morebitne znake okužbe kot glavobol, vročina, bolečine v mišisah in sklepih. Verjetnost pika klopa je v februarju in marcu še majhna, ker so temprature prenizke.
Otroci se lahko cepijo proti KME po prvem letu starosti. S tremi odmerki cepiva jim zagotovite odpornost, ki traja pet let. Po petih letih je potreben ponoven odmerek cepiva.

Lep pozdrav,
Eva

Imam še eno vprašanje. Hčerka ima naslednji teden sisitematski pregled pred vstopom v šolo. Ali jih takrat cepijo proti hepatitisu B. Mislim da, nisem pa sigurna. Če jih, kdaj jo potem lahko dam cepiti proti klopnemu meningitisu? Verjetno mora biti kaj presledka, koliko? Ali se je možno zmeniti z zdravnikom, da bi bila najprej cepljena proti k. mening., sedaj, ko še ni klopov, pa raje kasneje, še pred vstopom v šolo proti hepatitisu B?

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,

najbolje bi bilo, da se cepi istočasno proti klopnemu meningitisu in hepatitisu B. Ker to verjetno ni možno, priporočam, da se čim prej cepi proti klopnemu meningitisu. Obe cepivi (proti KME in hepatitisu B) sta mrtvi in se ni potrebno natančno držati glede presledkov kot pri živih cepivih.

Lep pozdrav,
Eva

Hvala za vaš odgovor. Sem se zmenila s sestro na sistematskih pregledih, ter bo hčerka za oboje cepljena istočasno. Tudi sestra je dejala, da je to priporočljivo. A bo potem dobila dve injekciji, ali je kombinirano cepivo? Pa je učinkovitost enaka, če je cepljeno skupaj?

Spoštovani,

vaša hčerka bo dobila dve injekciji ( v vsako ramo po eno). Kombiniranega cepiva v takšni sestavi namreč ni.
Učinkovitost cepljenja ni nič manjša, če se cepi istočasno.

Lep pozdrav,
Eva

New Report

Close