Najdi forum

cepljenje proti HPV

Spoštovani,

zanima me do kdaj se lahko oseba cepi s cepivom proti HPV virusu. Če se ne motim, pri nas velja politika da najkasneje do 16. leta, vendar sem v nekaterih člankih in predvsem ameriških straneh zasledila, da se lahko cepiš celo do 26. leta.

Hvala za obrazložitev in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

Lahko se cepite kadarkoli, če še niste imeli spolnih odnosov in tudi ni nič narobe, če se cepite še kasneje, ko ste že imeli spolne odnose pa s HPV še niste okuženi.

*** Lep pozdrav, Urška Bizjak Ogrinc Juna d.o.o. http://www.juna.si

Pozdravljeni,

sama sem se cepila s 4-valentnim cepivom pred 5. leti, ker se do takrat še ne bi imela kje okužiti, tako da sem 100%, da sem bila HPV negativna ob cepljenju.

Zdaj imam že 3 leta fanta, ki je pred mano imel že nekaj punc, tako da verjetnost obstoja HPV pri njem obstaja. Bila sem pomirjena s “saj sem cepljena”, dokler nisem pred pol leta na ginekološkem pregledu imela izvid PAP C atipične ploščate celice. Sedaj sem bila ponovno na odvzemu brisa in prav tako je vzorec poslan tudi na test HPV.
Vem, da cepivo ščiti samo pred 2 najpogostejšima sevoma, z ostalimi 11-imi se pa lahko okužim. Čeprav, ko sem brala, naj bi cepljenje dalo tudi neko navzkrižno imunost?

Če bo moj HPV test +, potem bom v hudih dvomih o učinkovitosti tega cepljenja oz. o tem, da sta tista 2 seva v cepivu res najpogostejša v populaciji.
Vem, da to morda ni pravi forum za takšna vprašanja, ampak vseeno me zanima vaše mnenje o tem?

Ko sem ginekologinji omenila, da sem cepljena, je ostala kar malo brez besed. Mislim, da je sama bila kar nekako prepričana, da sem HPV + in imam od tod takšne spremembe.
V glavnem, zelo moreči občutki me dajejo sedaj glede vsega skupaj.

Lep pozdrav!

Pozdravljeni,

Zelo zanimivo. Tudi jaz mislim, da bi po cepljenju morala biti zascitena. Koliko odmerkov cepiva ste prejeli? Po nekaj letih je potrebna revakcinacija , tako kot pri vseh cepivih. 4- valentno bi moralo pokrivati dva seva, ki povzrocata rak na maternicnem vratu in 2, ki sta pomembna za borbo proti genitalnim bradavicam.

Pozdravljeni,

prejela sem 3 odmerke cepiva, zadnjega novembra 2009. Torej, še ni celih pet let od tega in če sem se okužila, sem se verjetno že takoj na začetku zveze, da imam sedaj spremembe, predvidevam. Potemtakem bi se okužila leta 2011, ko še nista minili niti 2 leti od zadnjega odmerka.

Sicer še nimam rezultata HPV testa, ampak če je pozitiven, me res zelo zanima, kateri sev je. Kolikor vem tipizacije pri nas ne izvajajo?
Po kolikem času pa naj bi se cepila ponovno?

Lep pozdrav!

Pozdravljeni,

mogoče zaščita še ni bila popolna po dveh odmerkih. Res je, da pri nas tipizacije ne izvajajo, zato so nemalokrat HPV pozit. brisi tudi pri genitalnih bradavicah. Mogoče ste bili cepljeni s cepivom, ki pokriva le seva, ki povzročata rak materničnega vratu. V vašem primeru je najbolje, da tudi če boste HPV pozit. naredite revakcinacijo, saj kot vem, cepijo tudi, če je bila že infekcija s HPV. Kdaj pa je revakcinacija, ne vem natančno, a mislim da na pet let. Ko dobite izvid, pokličite na Zavod za zdravstveno varsto in vam bodo dali natančnejše informacije.

New Report

Close