Najdi forum

Cepljenje pri dojenčku

Pozdravljeni

Verjetno je bilo že kdaj napisano, vendar nisem našla.

Moja deklica je stara 3 mesece in gremo na prvo cepljenje.
Zanima me ali lahko ta cepljenja povzročijo kakšne hujše posledice kot je vročina in nespanje prva dva dni.

Znanka je rekla, da je njen sinek dobil cerebralno paralizo, ker ga niso pravilno cepili. Ali to drži? Prav tako me tudi zanima ali lahko cepljenja povzročijo avtizem?

Lep pozdrav.
Bina

Spoštovani,

tudi jaz sem v zadnjih, skoraj tridesetih letih, slišala kar nekaj trditev s strani staršev, da je CP povzročilo cepljenje. Vendar dokazov za to ni in večinoma so to trditve izpred več kod dvajset let, ko so bila cepjenja drugačna. Hkrati pa še vedno velja, da mora biti otrok zdrav (brez prehlada, vročine, vnetja, …), da ga zdravnik cepi, zato ni odveč, če ga pred tem dobro pregleda oziroma se posvetuje s starši.

Kar se pa tiče CP ali drugih razvojnih težav, je pač tako, da starši verjamejo, da bo lažje prenesti stisko ob soočanju z drugačnostjo, če bomo odkrili vzrok za poškodbo, bolezen – posebno, če je to zunaj nas in otroka. Zato so taki “komentarji” pogosti in pomagajo “preživeti”, bolečine ob spoznanju, da je ali bo otrok drugačen, pa ne odnesejo.

Poskrbite, da bo malček zdrav, ko ga bodo cepili in verjamem, da bo res posledica le kak “siten” dan.

Vse dobro!

Marija Božič www.soncek.org

New Report

Close