Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje pred vstopom v šolo

Cepljenje pred vstopom v šolo

Lepo pozdravljeni!

Zanima me ali otroci pred vstopom v prvi razred devetletke ali osemletke ponovno prejmejo eno dozo cepiva polio (paraliza).

Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani!
Otroci pred vstopom v šolo ne prejmejo več enega odmerka cepiva proti otroški paralizi. (Proti otroški paralizi se jih cepi le, če še niso bili bazično cepljeni kot dojenčki). Revakcinacijo z enim odmerkom cepiva se opravi šele v 7. oziroma 8. razredu.
Pred vstopom v šolo pa so otroci cepljeni proti ošpicam-mumpsu-rdečkam (drugič) in proti hepatitisu B.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lep pozdrav!

Najlepše se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor. Imam pa še eno dodatno vprašanje: moj sin (alergik na jajce) je bil cepljen pred vstopom v šolo na Pediatrični kliniki zaradi morebitne reakcije. Cepljen je bil proti ošpicam-mumpsu-rdečkam (drugič) in proti hepatitisu B poleg tega pa tudi proti paralizi (polio) in to kljub temu, da je vsa cepljenja do sedaj že imel opravljena brez kakršnihkoli problemov. (Kot dojenček je normalno opravil vsa cepljenja. Sedaj me pa zanima ali ima to (nepotrebno) cepljenje proti paralizi lahko kakršnekoli posledice za otroka.

Najlepša hvala in lepo pozdravljeni!

Spoštovani!
Cepljenje ne bo (negativno) vplivalo na zdravje otroka, samo zaščito proti bolezni se je obnovilo prej. Vedeti morate, da je bil imunizacijski program spremenjen šele v zadnjem letu in smo prej vse otroke cepili proti otroški paralizi z enim odmerkom cepiva pred vstopom v šolo. Sedaj se je shema nekoliko spremenila, pa ne zaradi “neželenih” učinkov cepljenja, temveč zato, ker smo postali “dežela prosta otroške paralize”. Kot taka dežela, pa moramo umakniti tudi cepivo, ki vsebuje živ cepilni virus in ga zamenjati s cepivom, kjer je cepilni virus inaktiviran. Zato smo cepljenje proti otroški paralizi pred vstopom šolo nekoliko odložili in ga bomo predvidoma izvedli v 3. razredu. Ker pa je bil vaš otrok že cepljen, pa bo cepljenje proti otroški paralizi zanj takrat odpadlo.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za tako izčrpne informacije.

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close