Cepljenje pred oslovskim kašljem v nosečnosti
cepljenje tudi če ne dojiš ni brezpredmetno, saj mnogo protiteles dobi plod že skozi posteljico. Seveda po rojstvu raven protiteles začne upadati, ampak tudi minimalna količina ščiti bolje kot nič, cepljenje proti O.K. pa je šele po 6 mesecih.
Pozdravljeni,
Mene pa zanima, glede na to da obstaja moznost da bom morala dobit injekcijo rh imunoglobulina(sem v 23.tednu nosecnosti in se ne vem kater rh je otrok), koliko casa naj bi bilo presledka(ce je to seveda potrebno?) med cepljenjem proti oslovskem kaslju in injekcijo rh imunoglobulina
Hvala.
Lep pozdrav
cepljenje in serum anti-D se ne tepeta, torej razmik med njima ni pomemben.
Pozdravljeni,
noseča sem 27 tednov in se želim cepiti proti oslovskemu kašlju, da zaščitim otroka takoj po rojstvu. Kot razumem, je cepivo na voljo samo v kombinaciji z drugimi cepivi (tetanus). Proti tetanusu (ne vem, če tudi proti davici) sem bila cepljena lani poleti. Ali lahko ponovno cepljenje tako hitro po zadnjem odmerku kako škodi meni ali plodu?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
ponovno cepljenje proti davici in tetanusu že po enem letu ne bo nič škodilo.
Pozdravljeni,
zaradi izbruha oslovskega kaslja na hrvaskem sem resno zacela razmisljati o cepljenju, sem pa ze 31t+3d. Sem prepozna da bi pri cepljenju dobil protitelesa tudi otrok? (glede na priporocilo cimprej po 24t). Predvsem bi rada zascitila otroka (februarcek), sama z respiratorinimi boleznimi res nimam tezav (mi nic “ne udari” pretirano na pljuca).
spoštovani,
vi se kar čim prej cepite. do poroda je načeloma še 2 meseca, protitelesa pa se bodo tvorila že v 2 do 3 tednih, poleg tega ta v otroka pri doječih prehajajo tudi preko mleka.
Spoštovani,
jaz menim, da hkratno cepljenje proti obojemu imunski sistem težje prebavi kot zaporedno cepljenje. Za oslovski kašelj je dovolj, če se cepite okrog 34. tedna, kar pomeni, da imate, če se takoj cepite proti gripi vsaj 6 do 7 tednov časa do drugega cepljenja še za OK.
Spoštovani g. Pušenjak.
V naši družini vsi prebolevamo oslovski kašelj ( Uradno nismo vsi potrjeni, ampak kaj drugega bi lahko bilo, če so določeni člani potrjeno kuzni). Sem v 25 tednu.
Je v tem primeru potrebno cepljenje v dobrobit otročka, ki se nam bo spomladi pridružil, ali mu moja prebolelost ne bo nudila potrebne zaščite?
Hvala vam!
Spoštovani,
načeloma prebolevanje infekcijske bolezni nudi še boljšo zaščito kot cepljenje.
Spoštovani,
za tvorbo protiteles oziroma domnevam za “buster učinek” bi bilo dovolj 2 tedna, najboljši prehod protiteles pa je bodisi skozi posteljico bodisi s prvimi obroki mleka (kolostrum). Zato bi bilo smiselno cepiti čim prej.