Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cepljenje pred 2. nosečnostjo

cepljenje pred 2. nosečnostjo

Spoštovani!

Počasi se odločamo za 2. otroka. Ker je naš malček v vrtcu in prinaša domov bogat repertoar bolezni, bi se rada cepila pred tistimi otroškimi boleznimi, ki so nevarne za plod. Prebolela sem norice in mumps, nimam pa podatkov o cepljenju, čeprav mislim, da sem v OŠ opravila vse cepljenje, ki je bilo pred dobrimi 20. leti aktualno.
Poklicala sem na IVZ, kjer so mi rekli, da me lahko za te zadeve cepi moj osebni zdravnik, ker pač oni ne morejo kar tako cepiti na mojo željo. Zdravnik je rekel, da s tem cepljenjem nima nič in da naj se poskušam “prištuliti” pri otrokovem pediatru. Tam pa so me seveda samo debelo gledali in mi nekaj namigovali, da ker sem ravno jaz bi mogoče lahko naredili izjemo, ampak….in zdaj nič ne razumem več.
Zato me zanima:
– ali se je smiselno preventivno cepiti, ali pa je bolje opraviti kakšne teste, ki kažejo ali sem ogrožena?
– za katere bolezni se je smiselno cepiti in ali ima katero cepivo “karenco” več kot tri mesece pred naslednjo zanositvijo?
– ali se to posebej plača in koliko?
in ne nazadnje:
– kje lepo prosim lahko to v resnici in brez vez in poznanstev opravim? Ali sem tako redek primer, ali pa samo nisem imela sreče pri pridobivanju ustreznih informacij? (sem iz LJ)

Hvala vam za odgovore in
na branje vaših zanimivih odgovorov tudi v prihodnjem letu!
mamica

Spoštovani!
V vašem primeru se je najbolj smiselno cepiti proti rdečkam, lahko pa tudi proti ošpicam. Plod pa, kot verjetno veste, najbolj ogroža okužba z rdečkami v 1. tromesečju nosečnosti.
Tudi če ste bili v času OŠ proti obema boleznima cepljeni, je zaščito pametno obnoviti. Ko smo uvajali cepljenje proti rdečkam in ošpicam, smo namreč cepili z 1 odmerkom cepiva; danes pa vemo, da bistveno boljše rezultate dosežemo z 2 odmerkoma cepiva proti omenjenima boleznima. Torej- tudi če ste bili proti rdečkam cepljeni v 7. razredu OŠ, ste prejeli le 1 odmerek cepiva.
Po moje ste imeli ob iskanju informacij le smolo. Proti rdečkam se lahko samoplačniško cepite na IVZ (sem danes preverila) in seveda pri nas – na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana (ZZV), Zaloška 29, Ljubljana. Če se želite cepiti na ZZV Ljubljana, pokličite prej po telefonu: 58-63-921, da bomo naročili cepivo proti rdečkam (in po želji tudi proti ošpicam). Delovni čas ambulante je: od ponedeljka do petka, 7.30 do 14. ure. Cepivo proti rdečkam naročamo namreč sproti, zato je potrebno poklicati kakšen dan prej pred željenim cepljenjem. Cena cepljenja proti rdečkam je 2600 Sit, prav tako je cena cepljenja proti ošpicam 2600 Sit (lahko kakšen tolar +/- , saj cene preračunavajo sproti, glede na cene cepiva).
Cepljenje proti rdečkam je potrebno izvesti 3 mesece pred načrtovano nosečnostjo. Ženam svetujemo, da se pridejo cepit 2. ali 3. dan po začetku menstruacije.
Lep dan in veliko sreče in zdravja v prihajajočem letu vam želim!
Nina

Spoštovana Nina,
zakaj ste v odgovoru napisali “ženam…” in ne ženskam??
LP

Hmmm, izraza žena in ženska mi pomenita isto. Pa ne v smislu “zakonske zveze”, ampak v pomenu spola. Izraz “žena” mi deluje v lingvističnem in poetičnem smislu mehkeje kot izraz “ženska”. Ponavadi tudi dispanzerje za osebe ženskega spola imenujemo dispanzerje za žene. Da ne bo pomote: nikakor z izrazom “žena” v zgornjem odgovoru ne mislim “poročene osebe ženskega spola”.
Lep pozdrav in srečno!
NIna

Spoštovana Nina,

hvala za tako hiter odgovor (sem ga pričakovala šele prihodnje leto…). Seveda sem nekaj pozabila vprašati:
– ali za cepljenje zagotovo ne potrebujem nobene napotnice ali česa podobnega in me bodo cepili brez zasliševanja?
– ali ima to cepljenje kakršnekoli stranske učinke – v mislih imam tudi tiste “alternativne” poglede, ki so lani zagnali velik halo okrog cepiv..
– ali bi mi vi osebo priporočali tudi cepljenje prosti ošpicam in če da, ali smem ti dve cepljenji opraviti hkrati?

Za konec še samo prisežem, da ne bom več težila (he, he)

in prav lep pozdrav ter prijetne praznike!

mamica

Spoštovani!
Za cepljenje proti rdečkam in ošpicam ne potrebujete napotnice. Pred cepljenjem vas bodo seveda natančno “zaslišali” o morebitnih alergijah, morebitnih predhodnih reakcijah na sestavine cepiva, vašem zdravju; zlasti pa – O DATUMU ZADNJE MENSTRUACIJE. Kot sem vam že napisala, je cepljenje proti rdečkam med nosečnostjo kontraindicirano, zato je najboljši termin za cepljenje takoj po začetku menstruacije. Če se želite cepite pri nas, samo pokličite, da bomo (kot rečeno) naročili cepivo.
Cepljenje proti rdečkam in ošpicam je seveda možno opraviti hkrati (otroci so npr. ob letu hkrati cepljeni proti ošpicam-mumpsu in rdečkam). Glede na to, da se odločate za poživitev zaščite in ošpic niste preboleli, se mi zdi kombinacija cepljenja rdečke-ošpice vsekakor smiselna. Še posebej pa jo priporočam, če veliko potujete. Letos spomladi se je resna epidemija ošpic npr. odvijala po Italiji.
Če se boste odločili za cepljenje proti rdečkam in ošpicam, boste prejeli po 1 cepivo v vsako ramo. Kombinacija cepiva ošpice-rdečke v eni brizgalki, žal, ni na voljo. Po cepljenju so stranski učinki seveda možni. Cepljenje namreč poteka z živim cepivom, katerega namen je, da razen protiteles v pkvi nastanejo tudi taščitna protitelesa na sluznicah. Najpogostejši stranski učinki so seveda bolečina, rdečina in oteklina na mestu vboda. Po cepljenju proti rdečkam in ošpicam se nekoliko pogosteje kot po drugih cepljenjih pojavlj izpuščaj. Redko se pojavijo sistemski znaki: bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, povišana telesna temperatura. Zelo redko se razvije bolezen, proti kateri cepimo, v blagi obliki. Alergična reakcija v smislu anafilaksije se pojavi izjemno redko: pri 1 na 500.000 do 1 na 1.000.000 cepljenih.
Vsi zdravniki na MedOverNetu delujemo “On line”, osebno 2 do 3 krat dnevno čekiram forum.
Lepo vas pozdravljam in upam, da se vidimo v ambulanti.
Nina

.

New Report

Close