Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje prebolevnikov – 2. odmerek

Cepljenje prebolevnikov – 2. odmerek

Spoštovani,

Imamo pomisleke glede cepljenja hčerke z drugim odmerkom.

Hčerka, stara 18 let, se je cepila s prvim odmerkom cepiva Astra Zeneca 23.4.2021 (v sklopu cepljenja maturantov). Imela je zelo močno reakcijo na cepivo: vročina, izčrpanost, izrazita bolečina v roki, bolečine v mišicah celega telesa (cca 3 dni), reakcija na koži pod pazduho (najprej rdečina, potem suha koža), utrujenost (še skoraj 10 dni).

Hčerka je prebolela Covid 19 z blagimi simptomi v oktobru 2020 (brez pozitivnega PCR testa). Na osnovi Covida v naši družini in serološkega testa na protitelesa ji je zdravnica izdala potrdilo o prebolevanju.

Hčerka je v cepilnem centru povedala, da je Covid 19 prebolela, a ji niso “priznali” statusa na podlagi zdravniškega potrdila, povedali so, da če nima potrdila o pozitivnem PCR testu dobi oba odmerka. Kasneje, v maju, so priznavali tudi zdravniško potrdilo.

Zdaj je povabljena na drugi odmerek 4.6. (6 tednov po prvem odmerku, ne 12, kot je predvideno). 5.6. maturitetni izpit iz matematike, nato še 2 pisna in 2 ustna izpita. Ta datum ji torej ne ustreza. Razen tega, razmišljamo, ali je res potrebno, da dobi 2. odmerek glede na to da je trenutna doktrina, da se osebe, ki so prebolele 6-8 mesecev nazaj cepijo samo z enim odmerkom (ona je torej prejela 1 odmerek ravno 6 mesecev po okužbi). Tudi glede na močno reakcijo po 1 odmerku in prakso v nekaterih EU državah, da se osebe mlajše od 30 ali 40 let ne cepi z vektorskimi cepivi bi osebno preferirala, da se ne cepi, ali da prejme drugi odmerek mRNA cepiva. Vem, da je o tej možnosti kombiniranja cepiv govorila Dr. Beović (v času, ko je bilo cepljenje z AZ začasno ustavljeno), ne vem pa, ali se v praksi izvaja.

Prosim za vaše mnenje o 2. odmerku, torej:
– ali potrebuje 2. odmerek?
– če ga potrebuje, kdaj je najbolje, da ga dobi?
– ali je lahko cepljena z drugim, mRNA cepivom?

Hvala lepa in lep pozdrav!

Spoštovani, eksaktnega odgovora vam, žal, ne morem dati, ker mnogočesa še ne vemo, nova spoznanja pa prihajajo praktično vsakodnevno.

Vemo pa, da je pri cepljenju z Astro Zeneko možno cepiti v razmikih 6 do 12 tednov, kar pomeni, da bi ne-glede na klic na ponovno cepljenje, lahko hči 2. odmerek prejela kasneje. (In ob tem navedla, kar ste zapisali – težave po prvem cepljenju in izvedba ravno v času mature).

Drugo vprašanje pa je, ali 2. odmerek ta hip sploh potrebuje. Po do-sedaj znanih podatkih cepljenje z enim odmerkom pri prebolevnikih dodobra spodbudi, tako B, kot T limfocitni odziv, zato se mnoge države odločajo zgolj za 1 odmerek, običajno 6 mesecev po preboleli bolezni. Glede na podatek o prebolelem kovidu, bi moral pri vaši hčerki 1 odmerek zadostovati do???? (tega še ne vemo).

Izmenjava cepiv: je po študijah možna, a je pokazala, da je stranskih pojavov po 2. odmerku več.

Glede na podatke in potrdilo o prebolelem covidu v oktobru in  cepljenju z enim odmerkom v pravem času po preboleli bolezni, menim, da bi moral 1 odmerek zadoščati

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za poglobljen odgovor!

New Report

Close