Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina cepljenje otroka

cepljenje otroka

Spoštovani!

Hčerka bo maja dopolnila dve leti. Je zdrava in živahna. Za obvezno cepljenje bi jo morala prijaviti že pred mesecem dni (sicer ne vem proti čemu, ker mi je bilo rečeno, naj samo pokličem – nič zakaj), vendar pa imam pomisleke glede varnosti cepiva. Kdo mi lahko zagotovi, da je vakcina res varna, registrirana in je šla skozi vse postopke preverjanja? Vem da je cepljenje obvezno, vendar glede na dejstvo, da me v mesecu dni ni nihče iz ZD opozoril, se sprašujem, ali vodijo nepopolno evidenco cepljenj ali pa tudi sami dvomijo v cepivo.

Jana.

Spoštovani!

Cepljenje da ali ne je trenutno zelo popularna tema. V medicini žal ni nobena stvar, poseg, zdravilo pa tudi cepivo 100%, vedno obstaja nekaj možnosti, da se pri kom zaplete, da neugodno sovpade z neko drugo anomalijo ali obolenjem ali pa slabšim imunskim sistemom. Vedno v medicini tehtamo, kaj je manj moteče oz. škodljivo. Npr. če vas boli glava vzamete Aspirin, če vas glava boli zelo malo, boste morda še pomislili na možne komplikacije pri Aspirinu, če pa vas glava zelo boli, vam bo vseeno, samo da bo bolečina znosna. To, ne najbolj posrečeno, primerjavo aplicirajte sedaj na cepljenje. Če bi se večina staršev odločila, da otrok ne bo cepila, bi se v našem okolju spet pojavila težka obolenja, za katerimi so še pred sto leti otroci in odrasli umirali, vsem razpravam navkljub je pa treba tudi povedati, da je bila povprečna življenska doba še v začetku tega stoletja okrog 50 let, danes pa lahko deklica pričakuje, da bo doživela 78 let, nekaj tega ali pa zelo veliko gre prav na račun cepljenj. Spomnite se na tuberkulozo, davico, otroško paralizo….

Odločitev je vaša, napisala vam bom svoje osebno mnenje: jaz bi otroka cepila! Vabljenje je stvar računalniškega ali pa “peš” sistema, ki ga ima posamezni dispanzer. Zataknilo se bo pri sprejemu v vrtec in šolo.

New Report

Close