Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Cepljenje OMR

Cepljenje OMR

Pozdravljeni,

Zanima me vaše mnenje-

Nekaj dni pred dopolnjenim 11 mesecom z dojenčkom načrtujemo daljše (mesec+) potovanje v JV Azijo. Ker je zadnja leta vedno (sploh kolikor sem raziskovala letos) vedno več primerov ošpic in ker bomo kar nekaj časa preživeli na letališčih in letalih sva s partnerjem razmišljala da bi jo že pred potovanjem cepila proti ošpicam (OMR). Kolikor mi je jasno se otroke cepi pred vstopom v vrtec, kar je pri nekaterih že pri 11 mesecih. Midva bi ga tako cepila pri 10,5 mesecih.
Ali bi vi priporočili tako cepljenje? So stranski učinki pri mlajših od 1. leta bolj pogosti kakor pri starejših? Druga opcija je da ga cepiva po potovanju pred vrtcem, takrat bo star eno leto.
Ne moram se odločiti kaj bi bilo zanj boljse. Do sedaj je bil cepljen 2x osnovno 6valentno in 2x pnevmokok (vedno oba cepiva skupaj), po prvem cepljenju je imel vročino, po drugem ni bilo reakcije.

V primeru da opravimo cepljenje pred potovanjem, koliko pred odhodom priporočate? Je dovolj par dni pred odhodom?

Lp

Še vedno velja, da cepimo pri 12 mesecih oz. pred vstopom v vrtec, vendar ne pred dopolnjenim 10.mesecem (ker so v krvi še materina protitelesa, nič drugega ni narobe, saj se ob neugodni epidemiolođški situaciji lahko cepi otroke takoj po 6. mesecu starosti).

Kar nekaj otrok je bilo tako cepljenih in ni bilo več neželenih učinkov (vročina po 7 dneh po cepljenju, izpuščaj).

Cepljenje se opravi v skladu s starostnimi priporočili.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close