Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Cepljenje OMR

Cepljenje OMR

Pozdravljeni,

Zanima me vaše mnenje-

Nekaj dni pred dopolnjenim 11 mesecom z dojenčkom načrtujemo daljše (mesec+) potovanje v JV Azijo. Ker je zadnja leta vedno (sploh kolikor sem raziskovala letos) vedno več primerov ošpic in ker bomo kar nekaj časa preživeli na letališčih in letalih sva s partnerjem razmišljala da bi jo že pred potovanjem cepila proti ošpicam (OMR). Kolikor mi je jasno se otroke cepi pred vstopom v vrtec, kar je pri nekaterih že pri 11 mesecih. Midva bi ga tako cepila pri 10,5 mesecih.
Ali bi vi priporočili tako cepljenje? So stranski učinki pri mlajših od 1. leta bolj pogosti kakor pri starejših? Druga opcija je da ga cepiva po potovanju pred vrtcem, takrat bo star eno leto.
Ne moram se odločiti kaj bi bilo zanj boljse. Do sedaj je bil cepljen 2x osnovno 6valentno in 2x pnevmokok (vedno oba cepiva skupaj), po prvem cepljenju je imel vročino, po drugem ni bilo reakcije.

V primeru da opravimo cepljenje pred potovanjem, koliko pred odhodom priporočate? Je dovolj par dni pred odhodom?

Lp

Čeprav bi bil vaš izbrani pediater precej boljši sogovornik pri teh vprašanjih, vseeno pišem še moj pogled:

Pri MMR se cepi z živimi, oslabljenimi virusi. Ki ne morejo povzročiti bolezni, lahko pa delajo kratkotrajne, a za potovanje vseeno nadležne sopojave, kot so zvečana telesna temperatura, izpuščaj, neješčnost, driska. In to najpogosteje v prvih dneh, lahko pa tudi v 2-3 tednih po cepljenju. Torej bi bilo smiselno cepljenje opraviti vsaj mesec dni pred odhodom. Tudi zato, ker cepljenje takoj itak še ne nudi zaščite, potreben je določen čas, da obrambni sistem “izdela” dovolj veliko koncentracijo protiteles.

Cepljenje se izvaja po 12. mesecu (izjemoma že z 11., res zaradi vstopa v vrtec) tudi zato, ker je na ta način zaščita optimalna.

Da povzamem: OMR cepljenje bi prestavila na prihod domov.

Se pa strinjam, da je potovanje (pri tem JV Azija ni znana kot velika nevarnost, če boste le bivali v turističnih krajih in hotelih…) vedno tveganje za raznos bolezni. Zato bodite še posebej natančni pri higieni rok (umivanje, razkluževanje), kakšna maska na letalu tudi ne bo odveč. Pa čeprav boste videti kot Japonci (ti se res držijo pravil in verjetno na letalih tudi zato poberejo bistveno manj virusov).

Srečno pot in uživajte!

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala lepa za odgovor,

seveda imam namen o tem debatirati tudi z nasim pediatrom pri pregledu pri 9. mesecih, ampak bi rada prej malo preucila moznosti.

Trentno sem se vedno malo v dilemi. Vprasala sem se na medover forumu cepljenja, kjer mi je gospa Nina pa svetovala cepljenje. Pravi da bi se moralo izvesti 14 dni pred potovanjem (da se tvori zascita in da izginejo morebiti vsi stranski ucinki ker gre za zivo cepivo). V tem primeru bi se cepili torej pri 10 mesecih. Na spletu tudi najdem da v nekaterih evropsih drzavah to cepivo dajejo ze od 9 do 12 meseca. Tudi CDC npr priporoca vsem mednarodnim popotnikom da so cepljeni proti ospicam, tudi dojenckom nad 6. meseci.

Moj edini pomislek so stranski ucinki in to da je otrok med lazjimi. Pri 7 mesecih ima “samo” 7kg, sicer raste lepo po svoji krivulji (10-15% ) konstano. Je pa gibalno zelo napreden, pri 5 mesecih se je usedel, pri 6 kobacal, pri 7 ze samostojno stoji in zato mislim da tudi veliko zgublja energije (hrane) ker je konstantno v pogonu. Torej bojim se da bi imel zaradi tega ker je lahek in ker bi ga cepili bolj zgoden kaksne hujse stranske ucinke, sploh ker je to cepivo tako na “slabem” glasu, da so lahko posledice res hude (nevroloske tezave…). Po drugi strani pa me je res strah ospic, sploh ker kolikor berem so pravi izbruhi po svetu, 10 mesencnemu otroku pa na 8 urnem letu npr ne moras montirati maske.

Vem da je na koncu odlocitev moja a imam se 2 meseca da dokoncno premislim.

Lp

Da je gospa Nina na forumu o cepljenjih OMR svetovala, seveda ni presenečenje. In tudi jaz ga nikakor nisem odsvetovala.

Obenem imate prav, da v nekaterih EU državah (npr. Avstrija) cepijo pred dopolnjenim enim letom (tudi z ostalimi bazičnimi cepljenji pričnejo pri starosti 2, ne 3 mesecev). In drži, da mi cepimo nedonošenčke s šestvalentnim cepivom po kronološki starosti – pri 3 mesecih, ko nekateri nimajo še niti 2 kilogramov. Torej lahko nizko težo kot omejitev za cepljenje kar črtate.

Če je bil fant doslej zdrav, to dokazuje njegovo dobro obrambo (no, delno tudi vaše upoštevanje higienskih pravil pri preprečevanju prenosov mikrobov). In je garancija za dober odgovor na cepivo.

Stranski učinki so vseeno redki – večinoma kakšen nežen izpuščaj, izcedek iz nosu, malo zvečana telesna temperatura, tečnarjenje. Pri ostalih težjih je večinoma zelo težko najti vzročno povezavo s cepljenjem, nekatere “posledice cepljenja” pa so povsem ovrgli – to zlasti velja za avtizem, ki ga še kar lajnajo po omrežjih, čeprav je bilo dokazano, da je Andrew Wakefield “dokaze” ponaredil, članek so umaknili in se v Lancetu opravičili, njemu so mu vzeli vse nazive in ga izločili iz vseh strokovnih združenj.

Da povzamem: glede na vaš strah pred ošpicami bo res najbolje, da fanta 2-3 tedne pred odhodom cepite. In potem uživate na toplem soncu, medtem ko se bomo mi tresli v vlažni in temni zimi :-).

Lepo se imejte,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close