Cepljenje meningokok B
Spoštovani,
moj otrok je bil proti meningokoku skupine B cepljen s cepivom Bexsero, in sicer 24. 2. 2022 (starost 4 mesece) in nato še 29. 4. 2022 (starost 6 mesecev). Ali je s tem zaščita vzpostavljena? Kakšna je cepilna shema? So potrebni še dodatni odmerki za zaščito? Sestra v ambulanti pravi, da ne, da sta ta 2 odmerka dovolj. Sama sem pa nekje zasledila da je potreben še en odmerek. Ne vem pa kdaj – v kateri starosti otroka? Ali smo prepozni in zakaj sestra vztrajno trdi, da ne bomo več cepili proti meningokoku B? Kaj storiti?
Hvala
Ker sama nisem čisto sproti seznanjena z novostmi na področju cepljenja otrok in so si v strokovnih smernicah na internetu podatki zelo različni, sem prosila za pojasnilo kar dr. Baša, ki vodi Sekcijo za primarno pediatrijo…
In ki mi je odgovoril naslednje (angleške smernice): če sta prvi cepljenji (bazični) v razmiku 2 mesecev (Angleži 2 in 4 m), ponavljajo (poživitveni odmerek) pri 12 mesecih. Torej so odmerki 3, shema 2 + 1.
Bi pa tole vprašanje naslovila na vašo izbrano pediatrinjo – pediatra. Glede na starost otroka čim prej, da res kaj ne zamudite.
Srečno,
Kot razumem odgovor dr. Denisa Baša (ki tudi vodi Sekcijo za primarno pediatrijo), je priporočen poživitveni odmerek. Lahko pa se z vprašanjem obrnete neposredno nanj – v tem primeru mi napišite sporočilo na [email protected], da vam pošljem njegov kontakt.
Pozdrav,