Cepljenje meningokok
Čeprav nisem pravi naslov za ta vprašanja, lahko zapišem: sopojavi so možni, a praviloma blagi (vseeno jih je več kot pri drugih cepljenjih, so lahko neprijetni, a niso nevarni). Za cepljenje otrok se odloči (pre)malo staršev – večinoma tisti, ki so z meningokokom imeli slabo izkušnjo (sami, v družini, med prijatelji) ali pa ima njihov otrok kakšno imunsko pomanjkljivost, ki poveča tveganje za okužbo oz. težo bolezni. Tudi cena cepljenja (dva odmerka) je visoka.
Več podatkov vam lahko da vaš izbrani pediater. Tudi jaz bom še kaj dopisala v nadaljevanju, si pravkar osvežujem “znanje” pri tistih, ki so usmerjeni v to področje.
Pozdrav,
Še “svež” komentar dr. Denisa Baša, pediatra, ki to cepljenje priporoča: od sopojavov cepljenja je možna zvečana temperatura, še zlasti, če se to cepljenje kombinira z drugimi (bazičnim, prti pnevmokokom), zato po cepljenju svetuje “preventivno antipiretik” (to je svetovano tudi v Veliki Britaniji, kjer je to cepljenje uvrščeno med običajna). On cepi od starosti 2 mesecev dalje. Odločajo pa se predvsem starši “z izkušnjo” ter tisti, ki so na tekočem z dogajanji in priporočili v razvitih državah ali se tja celo nameravajo preseliti.
Še en lp,
Ker sodim med zagovornike cepljenja in sem sebe, pa tudi svoja otroka cepila proti vsem boleznim, za katera so bila na voljo cepljenja, seveda priporočam. Še zlasti, ker sem se v svojem poklicu srečala z dojenčki in otroki, ki so umrli ali imeli težke posledice okužbe z meningokokom, cepljenje pa bi to preprečilo. In je bil spomin nanje vedno boleč.
Srečno!