Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje KME en odmerek

Cepljenje KME en odmerek

Pozdravljeni,
lani pomladi sem se prvič cepila za KME. Poleti sem imela ogromne težave z mehurjem in ledvicami in sem se s tem bojevala skoraj do novega leta zato sem malo pozabila na drugi odmerek. Od tega je sedaj dobro leto jaz pa sem cepljena samo 1x, klopa pa vmes sicer nisem dobila.
Kaj to pomeni? Moram shemo začeti na novo oz. je kaj nevarno ker nisem cepljena do konca?
Lp

Spoštovani, cepljenja ni potrebno pričeti znova. Prejmete drugi odmerek, čez 9 mesecev pa tretjega.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, cepljenja ni potrebno pričeti znova. Prejmete drugi odmerek, čez 9 mesecev pa tretjega.

Hvala za odgovor.
Sem se šla cepit, kjer pa me je zdravnica “prestrašila” da ne ve kako bo to delovalo, ker pozna primer, kjer je bil nekdo tako cepljen (leto med prvim in drugim odmerkom), kasneje pa je zbolel za zelo hudo obliko meningitisa. Povrh vsega pa sem imela še hudo reakcijo v obliki vrtoglavice po cepljenju, zato sem morala dlje časa ležati v ordinaciji.
Bi me moralo kaj skrbeti, je slabše da sem se sploh cepila kot da se nebi?
Lp

Ne, ne. vse je ok. Vrtoglavica po sami izvedbi cepljenja je dokaj pogost pojav in je posledica stika igle z žilno steno. Če je vaša zdravnica govorila o meningitisu, bi morala povedati, za kakšno vrsto meningitisa je sploh šlo (povzročiteljev meningitisa je namreč več). Nikjer ni podatkov, da bi pri nepopolno cepljeni osebi KME potekal težje, edino, kar vemo je, da nekateri po enem odmerku še niso zaščiteni in da cca 97% zaščito dosežemo s tremi odmerki. Ravnali ste prav.

Hvala, zdravnica je rekla tako kot da je šlo za virusni menengitis (torej verjetno klopni?) in da je bil zelo hudo bolan čeprav je bil cepljen 3x, samo ne v pravi časovnici po shemi.
Se da ko se cepim še zadnjič kje (tudi samoplačniško) v Slo pregledati prisotnost protitelesc s kakšnimi (krvnimi) testi?
Lp

Virusnih meningitisov je zelo veliko, poleti zlasti enterovirusni. Protitelesa si lahko samoplacnisko testirate po koncanem cepljenju.

New Report

Close