Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje KME

Cepljenje KME

Spoštovani,

Punčka, sedaj stara dve leti je dobila 2 dozo cepiva v začetku maja 2012. Sedaj ko bi morala biti cepljena(tretja doza) je dobila bakterijsko pljučnico, zato je nisem peljala cepiti. Danes je točno 1 teden od zadnjega antibiotika (tri dni po 3ml sumameda). Zanima me kdaj jo lahko sedaj cepim? Ali je še zasčitena, ker ni dobila 3doze znotraj 12.mesecev? Naj povem, da ima še zelo povišano sedimentacijo, crp pa je normalen. Kdaj jo lahko cepim, še ima smisel obnoviti po 13 mesecih ali je zopet potrebno začetno cepljnje. Sem pa v skrbeh, ker živimo na robu gozda.

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!

Spoštovani, prav nič niste zamudili; in cepljenja ne bi bilo potrebno začenjati znova, četudi bi od drugega odmerka minilo več let. Deklica ima trenutno pač pričakovano zaščito po dveh odmerkih, ki se bo pričakovano pošvišala še po tretjem. Sedmintacija po težji bakterijski okužbi ostane povečana dlje časa, hitrejši pokazatelj akutnega vnetnega dogajanja je CRP, za katerega pravite, da je normalen. Za cepljenje se bo odločil pediater glede na klinično stanje deklice: če je ok, nima več znakov pljučnice, potem jo lahko cepi. Jemanje antibiota samo po sebi pa ne igra vloge. Lep pozdrav!

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Fantek (2 leti) je bil prvič cepljen KME pred 14 dnevi. Zdravnica je rekla, da je sedaj sezona klopov, zato je lahko drugič cepljen že zdaj, torej 14 dni od prvega cepljenja.

Ali je to premajhen razmak med prvim in drugim cepljenjem?

Ne, razmak je ok, v “topli” sezoni se cepi po t.i. hitri shemi, ko si prva dva odmerka sledita v razmiku 14 dni. Lep pozdrav!
Nina

Pozdravljeni!

Prej me je skrbelo, da bo naš fantek prihotro po prvem odmerku cepljen ponovno, sedaj pa me skrbi, da bo prepozno. Kmalu po prvem odmerku je zbolel za virozo, ki se je končala z antibiotikom zaradi vnetih ušes. Sedaj imamo 3 dan uveden antibiotik, otrok je drugače že skoraj brez znakov bolezni (malo še kašlja, ušesa še niso čisto zdrava).

Prvič je bil cepljen 16.5. naslednje cepljenje imava predvideno 1.7. Je to prepozno? Vmes nas žal ni, zdaj pa še ni čisto zdrav.

Zdaj pa še eno vprašanje; včeraj zvečer sem pri hčerki našla majhnega klopa. Bil je res majhen, morda velik 1mm, svetlo rjave barve. Prejšnji večer ga še ni bilo, ker ju pregledujem vsak dan. Nekako se spomnim svojih primerov, da so bili klopi črne barve in nekoliko večji? Ona je k sreči že popolno cepljena.
Potem sem pogledala še fantka in mu na nogici našla nekaj, kar nisem mogla določiti kaj bi lahko bilo (manj kot 1 mm velika črna pikica). Preden sem utegnila odstranjeno zadevo bolj podrobno pogledati, mi je pinceta padla na tla.
Ali je možno, da je tako težko določiti ali gre za klopa ali ne? Bi rekla, da bi skoraj potrebovala res dobro lupo, da bi lahko določila za kaj je šlo. Danes se mu čisto nič ne pozna, pravzaprav ne vem kje je točno sploh bila locirana tista črna pikica.

Spoštovani, vse sheme za cepljenje proti KME so ok; v letnem času se izključno zaradi želje po čim hitrejšem doseganju zaščite odločamo za t.i. “hitro shemo”. Po pomeni, da bo pričakovana imunsot ob cepljeju julija pač nastopila nekoliko kasneje.
Klopi so lahko zelo različni; vbodejo nas lahko larve, nimfe in oodrasli klopi. Nekatere razvojne oblike so tako majhne, da ji skoraj ni opaziti.

Hvala za odgovor.

Pa ima sploh kakšno zaščito, po samo enem odmerku ali je tako, kot če še ne bi bil cepljen? VEm da je po 2 odmerkih dosežena visoka stopnja, kaj pa po enem?

Ima, ampak šele cca 4 tedne po cepljenju.

Bom kar tukaj napisal, da ne odpiram nove teme.

Dvakrat sem bil cepljen proti KME pred devetimi leti, potem pa nisem vzel še tretjega odmerka, kar mi je zdaj žal.
Zdaj bi se rad spet cepil. A bi moral spet začeti znova s prvim odmerkom, glede na to da je minilo že devet let?

Spoštovani, cepljenja že leta ne začenjamo več znova. Pojdite po tretji odmerek in se čez 3 leta revakcinirajte. Lep pozdrav!
Nina

hvala za odgovor.

Pozdravljeni, ko sem se prijavil na cepljenje, sem prejel sledeči odgovor, zdaj sem pa zmeden in ne vem kdo ima prav.

Spoštovani, v ambulanti, žal, ne poznajo priporočil: pripenjam vam zadnje navodilo Inštituta za varovanje zdravje, kjer je na 2. strani izrecno navedeno, da cepljenja ne začenjamo znova (če bi bili vi morda imunsko oslabljena oseba, bi o tem razmišljali, predvidevam pa, da niste)

http://img.ivz.si/janez/636-3198.pdf

New Report

Close