Cepljenje KME
Spoštovani, leta 2013 sem zbolel za Hogkinovimi limfomom, mešanocelični, 4 stadij, 6 ciklusov KT, obsevanje pet ct pozitivnega dela desno iliakalno, zaključeno marca 2014. V letu 2016 ali 2017 bi se moral osvežitveno cepiti (4. odmerek) proti KME (tretji odmerek sem prejel 2011 ali 2012), kar mi je osebna zdravnica odsvetovala in predlagala, da zaradi limfoma še malo počakamo. V letu 2020 (med korono) mi je svetovala enako. Točnih razlogov sicer ne poznam, ker sva kontaktirala zgolj po mailu. Sedaj bi se želel ponovno cepiti proti KME in me zanima, če je zaradi limfoma podana kakšna kontraindikacija? Verjetno bi moral začeti s prvim odmerkom?
Vnaprej hvala in lp, M.
Spoštovani, cepljenja proti KME ne začenjamo znova, temveč dopolnimo manjkajoče odmerke. Pri imunsko oslabljenih osebah cepljenje ni kontraindicirano, lahko pa je pri njih odziv na cepljenje slabši. Morda je vaša osebna zdravnica v navedenih letih presojala, da bi bil lahko iz razlogov, ki jih ne poznam, imunski odziv slabši. Glede na ves dosedanji, opisani, potek, ne vidim posebnega razloga za neizvedbo osvežitvenega cepljenja, predlagam pa, da v izogib nejasnostim, seveda, opravite tzudi razgovor z osebno zdravnico. Pozdrav