cepljenje- klopni meningitis
Spoštovani!
19.4.2012 sem prejela 3. dozo cepiva proti klopnemu menig. Se pravi, da bi morala 4. dozo prejeti 2015 – tako mi piše tudi v knjižici. Na cepljenje sem popolnoma pozabila in zamudila vse skupaj, danes pa sem čisto slučajno pogledala v knjižico in sedaj me zanima kakšen je postopek? Moram s postopkom cepljenja začeti od začetka? Kako se ravna v takem primeru?
Tudi mi smo pozabili na 4. odmerek cepljenja, vendar je sedaj že 5 let od 3. odmerka. Ali tudi za nas velja, da lahko nadaljujemo s poživitvenim odmerkom?
Drugo vprašanje pa je, ali lahko za celjenje otrok (9 in 14 let) dobimo samo polovično dozo, ki je namenjena odraslim? Ne zaradi cene ampak zato, ker v Zavodu za varstvo pri delu, kjer nas bi lahko cepili takoj nimajo cepiva za otroke in so nam predlagali to varianto.
Da,tudi za vas velja isto priporocilo. V skladu z navodilom Nijz, to velja do 8 let po izpuscenem 3. odmerku ali izpusceni revakcinaciji! v kolikor je zakasnitev se velja! se po opravljeni revakcinaciji priporoca se testiranje zascitnih titrov. Za otroke se priporoca otrosko cepivo, zato je smislno, da se glede cepljenja pozanimate tam, kjer ga imajo.
Pozdravljeni,
Ali priporocate cepljenje proti klopom tudi 4 leta starim otrokom ki niso veliko v gozdu? Vem da klopa lahko dobis kjerkoli ampak z virusom meningitis ste rekla da je okuzenih veliko manjsi delez klopov kot pa z boreliozo. Ali je po cepljenju bolje ostati doma ali gre otrok lahko takoj v vrtec? Se lahko kaksni hujsi stranski ucinki pojavijo tudi kasneje ali samo nekaj dni po cepljenju?
Glede na to da smo pozni s cepljenjem ali je zascita po 2 cepljenjih enaka kot ce bi jo cepili pozimi? Kaksna pa je hitra shema cepljenja?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani, kar nekaj odgovorov najdete na spletni povezavi Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. http://www.nijz.si/sl/cepljenje-proti-klopnemu-encefalitisu
Če se otroci gibljejo po travi, podrasti, je cepljenje vsekakor priporočljivo. Res je, da so klopi v večjem deležu okuženi z borelijo, kot z virusom KME.
Po cepljenju ni potrebe, da bi bil otrok doma, lahko gre v vrtec. Zaščita po 2 odmerkih je v poletnih mesecih povsem enaka, kot pozimi, samo poleti jo želimo doseči čim prej, zato damo prva odmerka v razmiku 14 dni.
Večina stranskih pojavov se pojavi in ozgine v 48 urah po cepjenju. Zelo zelo zelo redki stranski pojavi se lahko pojavijo tudi kasneje, v parih tednih po cepljenju (npr. avtoimunski odzivi, vnetje živca. ipd.)
Kaj bi storili namesto mene, če bi bili v naslednji situaciji. Zdi se mi, da sem bila pred 15 leti cepljena s tremi odmerki cepiva KME, vendar tega nimam nikjer zabeleženega. Nikoli nisem se po tem več cepila. Nisem 100% procentna, da sem bila cepljena, zdi pa se mi, da smo se na faksu mogli, zaradi narave dela. Ali po 15 letih potrebujem samo 1x cepljenje ali 3x, ali je lahko kaj narobe, če se po 15 letih cepim še enkrat s tremi odmerki?
Spoštovani, proti KME smo cepili gozdarje, lovce Na vašem mestu bi kljub vsemu poskušala ugotoviti, ali sem bila cepljenja ali ne. Cepljenja študentov gozdarstva je izvajal ZZV Ljubljana, sedaj NIJZ – OE Ljubljana, Zaloška 29, morda vprašate še tam? Ali ena izmed ostalih OE NIJZ. Sicer pa – če res ne bi bila 100%, da sem se cepila, bi začela cepljenje še enkrat od začetka.