cepljenje- klopni meningitis
Pozdravljeni!
Hčera je po enem tednu, ko smo opazili klopa, dobila vročino okorg 38, nobenih prehladnih znamenj. En teden preden je dobila klopa je bila celjena proti klopnemu meningitisu 3. doza. Kakšna je možnost, da je tale vročina posledica klopnega meningitisa. Zanima me kakšna pa je zaščita pri drugi hčeri, 1. dozo je dobila lansko leto junija oz. julija, 2.dozo pa šele pred 14 dnevi. Toliko časa smo odlašali s cepljenjem, ker je bila veliko bolana, med drugim tudi na operaciji žrelnice. Najlepša hvala za odgovor!
Spoštovani,
včeraj sem pri svojem 18 mesečnem sinu najdla klopa v velikosti od 1 do 2 mm, ker se s klopom nisva ne jaz ne moj partner srečala že od ranega otroštva na začetku sploh nisva vedela, da gre za le-tega (bil je zelo podoben zelo majhni lepotni pikici, ki jih sin ima kar nekaj po telesu), sva ga odstranila dokaj pozno, tako da je možnost, da je bil prisesan skoraj 24 ur. Zanima me, kakšna je možnost okužbe, ter ali bi ga lahko dala cepiti v naslednjih dneh, kljub temu, da je od vboda minilo malo časa? Namreč nameravali smo ga cepiti čez 10 dni, ko bomo imeli posvetovalnico, ker tudi živimo na Koroškem, kjer je ogroženost kar velika, in smo tudi zelo veliko v naravi. Verjetno sin ne bi bil nič kaj bolj zaščiten, če bi cepivo prejel že jutri?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani, o verjetnosti okužbe je izjemno težko govoritil, ker so klopi po področjih zelo različno okuženi, je pa okužba tudi odvisna od razvojne oblike klopa (larve, nimfe so redkeje okužene od odraslega klopa) in od časa prisesanja.
Klopi tudi bistveno pogosteje prenašajo boreliozo (okuženih od 20-80& klopov, odvisno od področja) kot z virusom KME (okuženih le par %).
Glede morebitne okužbe z borelijsko okužbo: vbodeno mesto zaenkrat opazujte (vsaj 14 dni pod vbodu) in če bi opazili rdečino, obročaste oblike, ki se širi, obiščite zdravnika.
Cepljenje proti KME ne prepreči izbruha bolezni KME,. če cepljenje izvedemo neposredno po vbodu in se ga v t.i. post-ekspozicijske namene (cepljenje neposeredno po stiku zaradi preprečitve izbruha bolezni) NE uporablja. S cepljenjem lahko pričnete, vendar morate vedeti, da izbriha bolezni KME, če se otrok že okužil, ne more preprečiti. Lepo vas pozdravljam.
Pozdravljeni!
Zadnjič sem v nekem poljudnoznanstvenem članku brala, da cepljenje proti klopnemu meningitisu ni priporočljivo za bolnike z avtoimunimi obolenji. Zanima me, če je ta informacija točna. Odločam se namreč, da bi se letošnjo zimo cepila pa se bojim kakšnih neželenih učinkov, saj imam nekoliko povišane vrednosti IgG acl protiteles (APS pa nimam potrjenega).
Poleg tega me zanima še naslednje, če mi mogoče lahko odgovorite. Danes zjutraj sem na nadlakti našla klopa, ki sem ga odstranila razmeroma enostavno. V bistvu nisem potrebovala niti pincete pač pa sem ga odstranila kar z dvema prstoma. Klop je deloval precej nepremično vendar nisem uspela ugotoviti ali je mrtev ali ne. Zanima me ali lahko glede na to kako težko ga je odstraniti sklepamo kako dolgo je bil prisesan? Ali je mogoče po tem sklepati ali je bil prisesan 2 dni ali denimo samo 6 ur.
Najlepša hvala za odgovor!
LP
Spoštovani, “avtoimunske bolezni so številne, zelo različne” in jih ne moremo kar posploševati. Pri zagonih nekaterih avtoimunskih bolezni cepljenja ne izvajamo, spet pri drugih tehtamo med koristjo in morebitno škodo. Pri velikem tveganju za okužbo s KME se neglede na prisotnost avtoimuske bolezni odločamo za cepljenje, (saj je sama okužba bistveno bolj tvegana in ima več pričakovanih posledic kot jih nastane zaradi morebitnih stranskih pohavov oc cepljenju); ne cepimo pa ob zagonu.
Glede na opis vašega “klopa” in dejstvo, da še ni bil napit, je bil najbrž prisesan le krajši čas, koliko časa, pa je nemogoče reči.
V vašem primeru ne vidim zadržkov za cepljenje.
Najlepša hvala za hiter odgovor!
Zanima me še kakšna so tveganja pri cepljenju osebe z avtoimuno boleznijo. Ali gre za to, da bi lahko bili stranski učinki po cepljenju hujši kot običajno, ker imunski sistem ne deluje pravilno ali gre za to, da se avtoimunska bolezen v primeru cepljenja lahko poslabša.
Ponovno se vam zahvaljujem za odgovor.
Ponovno se zahvaljujem za odgovor! Mislim, da v grobem razumem princip. Samo zanima me še ali se lahko zgodi da, kadar pride do tega, da je odgovor v avtoimunskem procesu večji, da se avtoimuna bolezen poslabša trajno ali običajno čez čas spet preide na tako stopnjo, kot je bila pred prejetjem cepiva. Vem, da je spet mogoče vse.. zanima me kaj se zgodi v večini primerov.
Najlepša hvala!
LP 🙂
Načeloma velja za večino cepiv, kar pa se cepiva proti KME tiče, so opisani posamezni primeri poslabšanja avtoimunskih bolezni, kot so multipla skleroza, iridociklitis, zato vsaj pri tih dveh stanjih in odločanju za ali proti cepljenju, vedno tehtamo koristi in tveganje.
Pozdravljeni!
ker je narava našega faksa taka da smo na terenu, imamo zastojn cepljenje proti klopmemu menin. . do zdaj se me klopi niso kaj dosti prijemali (3x potrkam 🙂 ), in nisem prepričana ali naj grem. Saj nevem nič o dolgoročnih stranskih učinkih in ali bi po treh letih postala bolj dovzetna za dobivanje klopov, je to sploh možno? aja in še zgubila sem cepilno knjižico, baje da je zadosti če pridemo samo s potrdilom o vpisu, jim res ni potrebna cepilna knjižica da bi preveril druga cepljenja?
hvala za odgovor in LP
Spoštovani, cepljenje proti KME je za tiste, ki so pogosto na terenu: v gozdu, podrasti, travnikih, izjemno priporočljivo. Zaradi celpljenja proti KME prav gotovo ne boste bolj “zanimivi” za klope. Cepljenje je namenjeno nastajanju specigičnih obrambnih protiteles proti virusu klopnega meningoencefalitisa, ki ga klop lahko prenaša, in nima zveze z vašo privlačnostjo za klope. Cepilna knjižica je pomembna za vpis cepljenja.
[img]http://shrani.si/f/1s/Rc/jzRYx2c/klopisi.jpg[/img]